Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oduševljenje u teheranu

‘Iran je aktivirao atomsku bombu koju još ni nema’

iran
Foto: Reuters/PIXSELL
04.04.2015.
u 19:42

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorava da sporazum s Iranom iz Lausanne ugrožava budućnost Izraela

Nakon mukotrpnih pregovora u Švicarskoj Iran je sklopio preliminarni dogovor s međunarodnom zajednicom kojim se ograničava njegov nuklearni program, dok zauzvrat SAD i Europska unija ukidaju dobar dio sankcija koje su uvedene 2006.

Prema tvrdnjama američke administracije, Iranu je “odrezan” svaki put prema mogućnosti proizvodnje nuklearnog oružja, dok Teheran skida okove sankcija koji su već vrlo ozbiljno zaprijetili gospodarskoj stabilnosti zemlje.

Smanjenje kapaciteta

Potpisivanje preliminarnog sporazuma, koji još mora proći potvrdu američkog Kongresa i samo predstavlja osnovu za detaljni sporazum koji bi pak trebao biti postignut do 30. lipnja, u Teheranu izazvao je oduševljenje.

– Ovako nešto veličanstveno nisam vidio od pobjede iranske revolucije 1979. godine. Svi Iranci složni su da je Iran izašao kao veliki pobjednik u pregovorima. Štoviše, Iranci kažu da su aktivirali atomsku bombu prije nego što je izgrađena – kaže za Večernji list iranski novinar Hakam Amhaz uz napomenu kako je međunarodna zajednica konačno shvatila da Iran nuklearnu energiju želi koristiti samo u miroljubive svrhe, a ne i za izradu nuklearnog naoružanja. Prema sporazumu, Iran će smanjiti svoju zalihu obogaćena urana, prenamijeniti podzemne nuklearne pogone u Fordowu, dok će reaktor u Araku biti rekonstruiran tako da ne može proizvoditi materijal za izradu nuklearnih glava.

– Ovaj povijesni sporazum učinit će svijet sigurnijim, Ako Iran bude varao, ostratak svijeta sada će to sada odmah znati – kazao je Obama.

“Povećat će teror”

Ipak, nisu svi zadovoljni sporazumom. Izrael smatra da je potpis sporazuma najgora stvar koja se mogla dogoditi jer, prema riječima njihova premijera Benjamina Netanyahua, “on iranskom nuklearnom programu daje legitimitet, potaknut će iransko gospodarstvo i povećati iransku agresiju te teror na području Bliskog istoka”.

– Sporazum s Iranom ugrožava opstanak Izraela. Izrael se zalaže za znatnije smanjenje iranskog nuklearnog potencijala – poručio je zabrinuti Netanyahu.

>> Postignut dogovor s Iranom: Ukidanje sankcija u zamjenu za kontrolu nuklearnog programa

Komentara 21

Avatar Ivica_ponovo
Ivica_ponovo
20:01 04.04.2015.

Ma, bit svega je u netanjahuovim riječima: Iran će legitimirati svoj nuklerani program i ojačati gospodarstvo. Znači, bit je kako svi protivnici Izraela moraju gospodarski zaostajati i ni slučajno ne smiju imati iste mogućnosti kao Izrael - tek tada je sve u redu? Mislim kako se posljednjih godina Izraelu previše gleda "kroz prste" i popušta. Umjesto što izigravaju policajce na tom području, možda bi trebali pokušati uklopiti se i živjeti sa narodima oko njih. A ne pokušavati sve prisvojiti silom i zakonom jačega (čitaj - američkim oružjem).

RU
ruger
20:02 04.04.2015.

Ovaj benjamin misli da je pametniji od cjelog svjeta.

OO
oooooooooo
20:15 04.04.2015.

dat ce iranskom nuk.programu legitimitet sto znaci da ce onda ostati samo jedan nuk. program u toj regiji koji nije legitiman

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije