Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko je na vrhu

Interaktivna karta: Pogledajte tko je najpoznatija osoba iz vašeg rodnog mjesta

Foto: Facebook
1/3
01.08.2022.
u 19:47

Gledajući Hrvatsku na listi najistaknutijih su Josip Broz Tito, Nikola Tesla, Luka Modrić, Ivana Brlić Mažuranić...

Istraživač Mapboxa i geograf Topi Tjukanov osmislio je interaktivnu kartu koja pokazuje najznačajnije osobe iz svakog grada na svijetu. 

Interaktivna karta se temelji na studiji objavljenoj ove godine  - naime, istraživački tim sa Sveučilišta u Parizu predvođen Morgane Laouénan izračunao je ugled osobe na temelju podataka prikupljenih s Wikipedije i internetske stranice Wikidata, prenose 24sata.

Podaci uzimaju u obzir čimbenike poput broja unosa na Wikipediji, duljinu unosa, prosječan broj pregleda za svaku osobu u razdoblju od 2015. do 2018. godine i ukupan broj vanjskih poveznica, piše Daily Mail.

06.06.2022., stadion Poljud, Split - UEFA Liga nacija, Liga A, skupina 1, 2. kolo, Hrvatska - Francuska. Luka Modric Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Korisnici mogu vidjeti najistaknutije osobe svojeg grada ili države u četiri kategorije-kultura, otkriće i znanost, vodstvo ili sport i igre. Peta kategorija 'sve' otkriva tko je generalno najznačajnija osoba na nekom području.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Gledajući Hrvatsku na listi najistaknutijih su Josip Broz Tito, Nikola Tesla, Luka Modrić, Ivana Brlić Mažuranić...

Ako želite saznati tko je najistaknutiji u vašem rodnom mjestu, to možete provjeriti OVDJE.

 

 

Ključne riječi

Komentara 28

Avatar possibilis
possibilis
20:19 01.08.2022.

Najdraze mi je od svega citati kako cijeli svijet Zrinskoga zove Miklosz Zriny. Cak se i vojna akademija u Budimpesti tako zove. Toliko je preimenovanih i krivotvorenih imena hrvatskih znanstvenika i umjetnika da je nemoguce prebrojati.

KO
kopija135
20:50 01.08.2022.

Auuu pa kud bre Tesla opet u Hrvatskoj?! Zar nije u Srbiji, Austriji, Mađarskoj? Pa Srblje će naprosto da pošizi!

MO
modovisisajteMaraschino
20:16 01.08.2022.

gora glupost od fejsovih app. najpoznatiji bjelovarčanin Ognjen Vukojević... LOL.... a Petar Preradović, Ivan Trnski, Dragutin Wolf, Emilija Holik, Mato lovrak, Đuro Sudeta, pa Bogdan Diklić, Bajaga, pa zlatni rukometaši osvajači Kupa europe i još masa drugih.... oni Vukojevića nađu hahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije