Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Javni prijevoz

Velika promjena u Hrvatskoj: Jedna karta za autobus, vlak, tramvaj

ZET
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
29.12.2017.
u 13:50

U Ministarstvu prometa kažu da je najrealnije očekivati da će IPP najprije zaživjeti na širem području Zagreba ili na sjeveru Hrvatske.

Jedna vozna karta za, primjerice, brod, autobus i vlak ili za, recimo, vlak, autobus i tramvaj olakšala bi život mnogima koji putuju koristeći razne oblike javnog prijevoza.

Takav integrirani prijevoz putnika (IPP) uskoro će biti moguć i u cijeloj Hrvatskoj, nakon što stupi na snagu novi zakon o prijevozu u cestovnom prometu koji je trenutačno u fazi javnog savjetovanja.

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kažu da će se tako stvoriti zakonski preduvjeti da IPP može zaživjeti u bilo kojem dijelu Hrvatske gdje zato postoji interes gradova, općina ili županija. Te jedinice lokalne i regionalne samouprave formirat će prometne uprave koje će onda s prijevoznicima sklapati ugovore o tarifama i usklađivati vozne redove.

– Najjednostavnije rečeno, IPP će funkcionirati tako da putnik s jednom kartom može koristeći, primjerice, autobus i vlak koji imaju jedinstven i putniku prilagođen vozni red, stići iz mjesta iz kojeg je krenuo na svoje odredište – objašnjavaju u Ministarstvu napominjući da je IPP dobro poznat i razvijen sustav u zapadnoj Europi koji nažalost kod nas dosad nije zaživio.

Tako najrazvijenije zemlje kao što je Švicarska i Austrija imaju i najrazvijeniji integrirani javni prijevoz putnika. U Švicarskoj su, kažu u Ministarstvu, svi vidovi prijevoza integrirani, uključujući i žičare, uspinjače i brodove na jezerima namijenjene za prijevoz putnika.Integrirana kartu danas je moguće koristiti s mjesečnom ili godišnjom kartom Putničkog prijevoza i ZET-a na području grada Zagreba. U Ministarstvu ističu da će o jedinicama lokalne i područne samouprave ovisiti koje će i kakve vrste prijevoznih karata biti na raspolaganju. 

– Ovom mjerom želimo olakšati prijevoz u Hrvatskoj te potaknuti sve korisnike da se sve više odlučuju za javne vrste prijevoza – jednako efikasno, brzo i uspješno kao s osobnim automobilom, ali puno lakše i opuštenije – poručuju iz Ministarstva.  Pri tome ističe da u zemljama u kojima već postoji IPP integrirane karte ne samo da vrijede za sve vidove javnog prijevoza već i kao ulaznice ili kao osnova za popuste za sajmove, muzeje i ostalu kulturnu i turističku ponudu. Tako se ovim projektom, kažu, otvaraju vrata k potpunijoj i integriranijoj turističkoj usluzi. 

U Ministarstvu navode i da je najrealnije očekivati da će IPP najprije zaživjeti na širem području grada Zagreba ili pak na sjeveru Hrvatske. Naime, Grad Zagreb, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija već su napravile brojne pripremne radnje, pa čak i osnovale poduzeće koje bi trebalo biti nositelj IPP-a na tom području. Tri sjeverne županije, Varaždinska, Međimurska i Koprivničko-križevačka, izradile su svoj master plan uvođenja IPP-a i već rade na pripremi pilot-linija IPP-a. U sustav IPP-a mogu biti uključeni svi prijevoznici koji djeluju na području integracije.

Tako, na primjer, u saveznoj pokrajini Štajerskoj u Republici Austriji na području integracije, koje je po broju stanovnika usporedivo s gradom Zagrebom i Krapinsko- zagorskom i Zagrebačkom županijom, uslugu IPP-a zajedno pruža čak 60 prijevoznika. Za sada će integrirani prijevoz financirati onaj tko ga i naručuje – gradovi, općine i županije. No u Ministarstvu naglašavaju da je za razvoj IPP-a, posebno za razvoj infrastrukture, nabavu vozila i informatičkog hardvera i softvera moguće povući sredstva iz fondova EU. 

– Osim toga, uvođenje IPP-a optimizira troškovnu stranu sustava jer koristi prednosti različitih vidova prometa i povećava prihodnu stranu jer svugdje gdje je uveden IPP došlo je i do povećanja broja putnika i prihoda od prodanih karata – kažu u Ministarstvu u kojem za kraj sljedeće godine pripremaju novi zakon o integriranom javnom prijevozu koji će ga detaljno regulirati pa tako i načine i izvore financiranja.

ZET
1/24

Komentara 38

TO
tolitol
15:18 29.12.2017.

Izvrsna vijest. Polako se stvari ipak mijenjaju.

FA
fake
15:53 29.12.2017.

Lisac, blago tebi kada na temi o kartama dođeš do branitelja i onda upravo one prave branitelje iz Savske, invalide prozoveš lažnima.Sram te može biti, ajde da si prozvao lažnjake kojih ima i to svi znamo ali invalide iz Savske u kolicima bez ruke ili noge nazivati lažnjacima je sramotno.Samo u ovoj državi mogu se vrijeđati oni koji su najviše dali za ovu državu i nikome ništa.Jel to po uputama i direktivi?

HA
HaryHole33
17:35 29.12.2017.

To možda može u Zagrebu. Kod nas u Slavoniji mi nemamo ni poštenog vlaka, tramvaje od 30 tak godina, te poneki pravi autobus. Dođite u Osijek, navečer, pa pogledajte glavni kolodvor, prljavo, prazno, crno. Na novom autobusnom ugašeno 90 % % svjetla, mrak,i samo mrak. U vrijeme Božića nema niti jedno Božićno drvce, ni slike sa nekim osmjehom, radosti i sl. O da, imamo naše ljude u privrrmenoj posjeti svojim starcima, ili ponekim prijateljima. Vi tamo živite u Hrvatskoj, a mi je samo gledamo na TV.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije