Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Inspekcije nemoćne u suzbijanju šverca mesa

* Veterinari preporučuju potrošačima da provjeravaju imaju li mesne namirnice žig i deklaraciju
17. studenoga 2002. u 00:00 68 prikaza

Na domaće tržište čak 70 posto mesa i mesnih proizvoda dolazi na crno. Taj je alarmantni podatak objavljen prošloga tjedna na Veterinarskom fakultetu. Naglašeno je kako je upravo šverc kriv za nedavnu epidemiju trihineloze u Istri. Zbog trihineloznih kobasica oboljelo je 130 osoba, a mnoge je potrošače uznemirila činjenica da većina mesa u trgovine dolazi ilegalno.

- Prije 10 godina iz Zakona o prometu namirnica izbačena je odredba o plombiranju mesnih pošiljaka tijekom transporta od proizvođača do dućana. Time je otvorena mogućnost manipulacija, kojima je teško stati na kraj jer se uz prekontrolirano meso može staviti i ono bez kontrole i bez računa, čime profitiraju i trgovci i proizvođači - rekao je predsjednik Hrvatske veterinarske komore Nikola Vrabac.

Do bolje kontrole dopunom zakona

Ministarstvo poljoprivrede tvrdi pak da je najveći dio proizvodnje i prometa mesa pod cjelovitom kontrolom veterinarske inspekcije. No, kao i Hrvatska veterinarska komora, i Ministarstvo ističe da je izbacivanjem veterinara iz nadzora u prometu mesa prije desetak godina otvorena mogućnost nelegalne trgovine i sive ekonomije.

- Uprava za veterinarstvo nekoliko je puta, a posljednji put početkom godine, od Ministarstva zdravstva tražila da se u Zakon o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i njihovu nadzoru ponovno uvrsti odredba o veterinarskom nadzoru prometa mesa, navodi Ministarstvo poljoprivrede. Ono je uvjereno da bi se dopunom zakona, boljom kadrovskom opremljenošću i suradnjom s policijom, carinom i Državnim inspektoratom "suzio prostor za sivu ekonomiju".

Državni je inspektorat u svom elaboratu o sivoj ekonomiji u cijelom gospodarstvu upozorio da se mutno radi u cijelom mesnom lancu - od proizvodnje i otkupa stoke do prerade i trgovine. Mesari obrtnici, naglašava Inspektorat, obično se registriraju za trgovinu na malo mesom i mesnim proizvodima, te sami kupuju živu stoku i kolju je u registriranim klaonicama, koje meso rasijecaju na polovice i četvrtine. Međutim, u takvom poslovanju, ističe Inspektorat, postoji nekoliko načina za nelegalan rad.

- Mesari kupe, primjerice, pet grla stoke i zakolju ih, no dobiju dokumente za dva grla, a ostatak se prodaje na crno. Česti su i slučajevi da mesari s legalnim papirima za pet grla pokrivaju jako mnogo grla zaklanih u divljim klaonicama - objasnio je Inspektorat. Takvi mesari često ne kupuju meso na otkupnim stanicama ili stočnim sajmovima, već kod seljačkih gospodarstava. Osim toga, oni se, kažu u Inspektoratu, registriraju za proizvodnju kobasica, pljeskavica, ćevapčića i sl., a za to upotrebljavaju meso dobiveno rasijecanjem u svojoj trgovini.

370 mesara s nepreciznim rješenjima o radu

Iako od mjerodavnih dobivaju rješenje da mogu rasijecati meso, oni to zapravo ne bi smjeli činiti. Prema podacima Inspektorata, tako posluje čak 370 mesara obrtnika u Hrvatskoj, te zaključuju kako upravo tu leži izvor sive ekonomije, o čijim je novčanim razmjerima teško i razmišljati. Kako bi riješio problem, Inspektorat predlaže da ubuduće i pravne i fizičke osobe stoku kupuju samo na otkupnim stanicama ili od registriranih trgovaca, te da se pooštre provjere obavljaju li fizičke i pravne osobe djelatnost za koju su registrirane.

S obzirom na izjave mjerodavnih inspekcija, čini se da se nered u mesnoj proizvodnji neće moći raščistiti dok država ne odluči povezati inspektore i njihovom zajedničkom akcijom iskorijeniti šverc mesa. Do tada potrošačima ne preostaje drugo nego poslušati savjet veterinara o kupnji mesa samo u registriranim dućanima te onog s veterinarskim žigom i potrebnom deklaracijom. U nastupajućoj sezoni kolinja kućanstvima se preporučuje i obvezan pregled svinjskoga mesa kako bi se utvrdilo je li zaraženo trihinelom. Taj se pregled može obaviti u gotovo svakoj veterinarskoj ustanovi i stoji tridesetak kuna.

Silvana Lauš-Mrvelj

više

Ravnatelj Uprave za veterinarstvo reklamira hranu za životinje

Novi ravnatelj Uprave za veterinarstvo i pomoćnik ministra poljoprivrede i šumarstva Davorin Lukman već se neko vrijeme pojavljuje u televizijskoj reklami za hranu za životinje. Budući da je to nespojivo s dužnošću prvog čovjeka domaće veterinarske službe, upitali smo ga je li etično takvo propagiranje.

- Reklamu sam snimio znatno prije nego što sam postao dužnosnikom ministarstva, a ugovor mi istječe potkraj godine. Kako sam to učinio prije imenovanja, nisam uzurpirao svoju poziciju - objasnio je D. Lukman. No, u našu se redakciju javilo i nekoliko čitatelja koji tvrde da D. Lukman, unatoč novoj dužnosti, i dalje operira životinje u svojoj veterinarskoj stanici u Varaždinu, što bi također bilo suprotno funkciji pomoćnika ministra. Lukman, međutim, naglašava kako taj navod nije točan i objašnjava da mu nakon zaposlenja u ministarstvu nije zabranjen ulazak u njegovu stanicu.

- Nakon što sam preuzeo Upravu za veterinarstvo, u svojoj sam stanici zaposlio još jednog veterinara, a kako imam znanstvenu titulu, u veterinarskoj se službi mogu baviti znanstvenim radom. No, nije točno da ondje i dalje obavljam operacije - rekao je D. Lukman. (S.L.M.)

više

NOVI SLUČAJ TRIHINELOZE U GRAČACU, OBOLJELI ISTRANI NAJAVILI TUŽBE

Zaražena svinja stigla iz Virovitice

GRAČAC, BUZET - Trihineloza se pojavila i u Lici, a jučer je prvi slučaj zabilježen u Gračacu, potvrdio je Igor Jeđut iz tamošnje veterinarske stanice. To je, istaknuo je Jeđut, prvi slučaj u županiji.

- Na kontrolu je dovezena svinja kupljena od preprodavača koji se prije nekoliko dana pojavio u Gračacu. Riječ je o nakupcu iz Virovitičko-podravske županije koji je u Gračacu prodao još tri ili četiri svinje - objašnjava Jeđut te naglašava ne znači da su sve svinje neimenovanog preprodavača zaražene trihinelom.

- Ljudi dovoze životinje na kontrolu u sve većem broju ponukani nedavnim slučajevima u Istri. Tridesetak kuna - koliko stoji kontrola - nije ništa u usporedbi s onim što se može dogoditi ako se pojede meso svinje zaražene trihinelom - objašnjava Jeđut, jedini veterinar u tom dijelu županije.

Oboljeli od trihineloze sa šireg područja Istre najavili su podnošenje tužbe i traženje odštete za pretrpljene boli i posljedice za zdravlje zbog zaraze trihinelom iz mesnih proizvoda, doznajemo od buzetskoga odvjetnika Igora Petovića. Odštetni zahtjevi bit će, poručuje odvjetnik, najmanje 100 tisuća kuna. Podsjetimo, u Buzeštini je od trihineloze oboljelo čak 38 osoba, a zaraženi su trihinelom iz domaćih kobasica koje su kupili u marketu "Albino) u Buzetu. (fš,eb)

Zagreb: Tek pokoji stanovnik u šetnji Jarunom koji je prekriven snijegom
ZIMSKI UVJETI
Stiže nam novo zahladnjenje, susnježica i snijeg: Evo do kada će trajati
Wolt
Wolt Awards
Hrvati izabrali najbolje restorane ove godine: Najviše uživaju u burgerima, a sve je popularnija i azijska kuhinja