Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Indijska policija: Napadi samoubilački, napadači dokazano iz Pakistana

02.12.2008.
u 18:14

Počinitelji napada u Mumbaiju bili su u "samoubilačkoj misiji", izjavio je u utorak šef policije toga grada, dodavši kako policija "raspolaže ozbiljnim dokazima da napadači dolaze iz Pakistana", prenijele su svjetske agencije.

- Po našem mišljenju riječ je o samoubilačkoj misiji - kazao je Hassan Gafoor, dodavši kako je cilj akcije napadača bio "organizirati spektakularnu akciju i ubiti što više ljudi". Također je kazao kako su napadači - njih deset - stigli iz pakistanske luke Karačija, nakon što su zatočili jednoga indijskog koćara.
- Raspolažemo ozbiljnim dokazima da počinitelji stižu iz Pakistana - rekao je, dodavši kako je jedini član skupine koji je uhićen živ "bez ikakve sumnje Pakistanac" - prenosi France presse.

Visoki policijski dužnosnik je na pitanje novinara jesu li informacije iz novina prema kojima su američke i indijske tajne službe upozorile kako postoji mogućnost napada na neka mjesta u Mumbaiju, poput primjerice velikih hotela, odgovorio potvrdno. On je kazao kako je policija "nakon napada na hotel Marriott u Islamabadu 20. rujna, bila upozorena da bi na sličan način u dogledno vrijeme mogli biti napadnuti i hoteli poput Taja". Dodao je da istraga napreduje dobro te da Indija razmjenjuje informacije s drugim stranim tajnim službama, posebno s američkim FBI-jem.

I visoki dužnosnik američke administracije koji je želio ostati anoniman za AP je izjavio kako je Bushova administracija upozorila Indiju da teroristi pripremaju napade na neka mjesta u gradu s mora, prije prošlotjednih brutalnih napada na Mumbai. Neimenovani dužnosnik nije govorio o pojedinostima vezanim za američko upozorenje indijskim kolegama, no potvrdio je da je Washington informaciju o mogućim napadima proslijedio.

Drugi američki visoki dužnosnik iz State Departmenta u utorak je za Reuters kazao kako bi za napade u Mumbaiju mogla biti odgovorna skupina čije je sjedište jednim dijelom ili možda u cijelosti smješteno u Pakistanu.
- Mnogo je razloga koji nas navode na zaključak da je riječ o skupini, čija je baza na pakistanskom teritoriju - rekao je anonimni dužnosnik, na marginama sastanka NATO-ovih ministara vanjskih poslova u Bruxellesu, ne želeći otkriti izvor informacija.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije