Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavonski Brod

Impozantne slike s gradilišta međunarodne ulazne luke Europske unije

Projekt "Izgradnja i unapređenje infrastrukture u luci Slavonski Brod" vrijedni su gotovo 110 milijuna kuna
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/12
08.05.2020.
u 15:27

Luka Slavonski Brod predstavlja međunarodnu ulaznu luku Europske unije i spaja riječni, cestovni te željeznički promet u ovom dijelu Europe. Samo gradilište izgleda impresivno

Projekt izgradnje Luke Slavonski Brod te unapređenja njezine infrastrukture dočekao je punoljetnost, ali radovi odrađeni u posljednjih desetak mjeseci uistinu su impozantni. Projekt je vrijedan gotovo 130 milijuna kuna s PDV-om, što ga čini jednim od najskupljih i najvećih u ovom dijelu Hrvatske, a sufinancira se bespovratnim sredstvima Europske unije te kreditom HABOR-a. Izgradnjom Luke Brod na rijeci Savi omogućit će se kvalitetan i brz protok roba riječnim, cestovnim i željezničkim putem, što će otvoriti put prijeko potrebnom gospodarskom razvoju Slavonije.

- Samim projektom Luke Slavonski Brod predviđen pretovar oko 1,5 milijuna tona kontejnerskog, rasutog, tekućeg i kabastog tereta. Očekujem da ćemo u sljedećih nekoliko godina tih 1,5 milijuna tona uspjeti realizirati, s tim da u prvoj fazi roba dolazi željeznicom i distribuira se dalje cestovnim prijevozom, a manjim dijelom Savom. Međutim, za dvije godine, u skladu s planovima ministarstva, očekujemo da će Sava biti plovna, tako da bi dobar dio robe prešao na plovni put. To je i konačni cilj luke, da dođemo do jeftinijeg prijevoza – rekao je Marijan Jurić, ravnatelj Lučke uprave Slavonski Brod.

Projekt "Izgradnja i unapređenje infrastrukture u luci Slavonski Brod" vrijedni su gotovo 110 milijuna kuna
1/13

Važnost Luke Slavonski Brod prvenstveno se ogleda u njezinu smještaju na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i na željezničkom prometnom koridoru deset te u neposrednoj blizini njegova čvorišta sa cestovnim koridorom 5C. Kao takva, predstavlja međunarodnu ulaznu luku Europske unije i spaja riječni, cestovni te željeznički promet u ovom dijelu Europe. Samo gradilište izgleda impresivno.

- Radovi na vezu broj 3 su završeni, a na vezovima 4 i 5 trenutno se radi podizanje zidova za vertikalnu obalu u duljini od 250 metara. Pored toga, imamo i radove na kontejnerskoj ploči koja je završena u punom obimu. Radovi idu svojim tijekom, nema većih problema i očekujemo da će krajem listopada ove godine radovi biti završeni. Tada ćemo luku prepustiti koncesionarima na daljnju uporabu, prvenstveno za dovoženje kontejnerskih roba – istaknuo je Jurić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije