Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar nije znao

'Imenovanje Plenkovićeva ujaka zakonski je čisto'

Marko Raos
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
1/2
02.03.2019.
u 12:48

Ćorić je objasnio da je Marka Raosa u PP Biokovo imenovao na prijedlog državnog tajnika Marija Šiljega, koji također tvrdi kako nije znao da je Raos premijerov ujak

Kada je Marko Raos u svibnju 2017. osvanuo kao nezavisni kandidat na HDZ-ovoj listi u Makarskoj, lokalni mediji bili su u čudu jer makarski HDZ nikad nezavisnog kandidata nije imao ni na nižim mjestima, a kamoli na drugom mjestu na listi za Gradsko vijeće. Na kraju su zaključili kako je u Raosovu slučaju vjerojatno presudilo to što je ujak premijera Andreja Plenkovića, a sve su garnirali i Plenkovićevim fotografijama s ujakom.

Nekoliko mjeseci poslije Raos je imenovan u Upravno vijeće Parka prirode Biokovo, i to diskrecijskom odlukom ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jučer je, međutim, zaključilo da ministar time nije prekršio zakon jer ih je Ćorić uvjerio kako nije znao da je Raos Plenkovićev ujak. Kako je to moguće s obzirom na sva novinska izvješća, Povjerenstvo nije propitivalo.

Marko Raos
1/11

Prijava protiv Ćorića, ali i Plenkovića, Povjerenstvu je stigla nedugo nakon Raosova imenovanja, a pozivala se na činjenicu da Zakon propisuje kako dužnosnici ne smiju utjecati na imenovanja s njima povezanih osoba. Prijavu protiv Plenkovića Povjerenstvo je u startu odbacilo jer, očekivano, nije moglo utvrditi je li Plenković mogao utjecati, a kamoli je li utjecao na izbor svog ujaka. Protiv Ćorića je, međutim, pokrenulo postupak, i to zato što nigdje nije obrazložio zbog čega je u upravu PP Biokovo imenovao baš Raosa.

Na sjednici na kojoj je pokrenut ovaj postupak neki su članovi Povjerenstva sugerirali da bi se moglo raditi o klasičnom sukobu interesa zato što je Ćorić zbog ovog imenovanja mogao računati na premijerovu zahvalnost, što bi značilo da je donio odluku računajući na osobnu korist, no taj se aspekt na kraju nije propitivao.

Od Ćorića se u postupku tražilo tek da objasni po kojim je kriterijima na tu dužnost izabrao baš Raosa, a on im je odgovorio da ga je u upravu PP Biokova predložio državni tajnik Mario Šiljeg, što je Šiljeg i potvrdio. I jedan i drugi tvrde, međutim, da prije imenovanja nisu znali da je Raos Plenkovićev ujak iako Šiljeg kaže da ga je poznavao i prije imenovanja, čak i prije nego je Plenković postao premijer.

Postupak je pokrenut protiv Željka Uhlira, državnog tajnika u Ministarstvu graditeljstva, jer suvlasništvo nad četvrtinom jednog od stanova koje posjeduje nije unio u imovinsku karticu. Uhlir je za sukob interesa prijavljen i zbog činjenice da je sudjelovao u izradi Zakona o zaštićenim najmoprimcima. Riječ je o zakonu koji vlasnicima nakon 70 godina vraća njihove nekretnine, a primjenjivat će se i na neke od Uhlirovih nekretnina u kojima žive zaštićeni najmoprimci, no o tome se na Povjerenstvu još nije odlučivalo.

VIDEO Hrvatski političari koji su se spominjali u seks-aferama:

Komentara 20

DU
Deleted user
14:23 02.03.2019.

koji je to narod najgluplji ???

ZN
znamistinu
16:53 02.03.2019.

Plenkovic je uvalio cijelu rodbinu u sluzbe...Premijeru podnesite ostavku. Za ovakve stvari u EU ljudi daju ozkaze. I sestricnu ste uvalili za direktoricu Hravtske turisticke zajednice u Münchenu najmanje 3000 eur place. Sram te bilo bahato smece

MI
midea
15:53 02.03.2019.

opametite se i glasajte za ljude koji nikada nisu obnašali vlast , sve ostalo je smrt !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije