Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Imenovanje Plenkovićeva ujaka zakonski je čisto'

Ćorić je objasnio da je Marka Raosa u PP Biokovo imenovao na prijedlog državnog tajnika Marija Šiljega, koji također tvrdi kako nije znao da je Raos premijerov ujak
02. ožujka 2019. u 12:48 20 komentara 296 prikaza
Marko Raos
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Kada je Marko Raos u svibnju 2017. osvanuo kao nezavisni kandidat na HDZ-ovoj listi u Makarskoj, lokalni mediji bili su u čudu jer makarski HDZ nikad nezavisnog kandidata nije imao ni na nižim mjestima, a kamoli na drugom mjestu na listi za Gradsko vijeće. Na kraju su zaključili kako je u Raosovu slučaju vjerojatno presudilo to što je ujak premijera Andreja Plenkovića, a sve su garnirali i Plenkovićevim fotografijama s ujakom.

Andrej Plenković i Martina Dalić GONG: 'Plenkoviću, i Karamarko je morao otići zbog Povjerenstva!'

Nekoliko mjeseci poslije Raos je imenovan u Upravno vijeće Parka prirode Biokovo, i to diskrecijskom odlukom ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jučer je, međutim, zaključilo da ministar time nije prekršio zakon jer ih je Ćorić uvjerio kako nije znao da je Raos Plenkovićev ujak. Kako je to moguće s obzirom na sva novinska izvješća, Povjerenstvo nije propitivalo.

Marko Raos
1 / 11
Plenković u Dubrovniku

Prijava protiv Ćorića, ali i Plenkovića, Povjerenstvu je stigla nedugo nakon Raosova imenovanja, a pozivala se na činjenicu da Zakon propisuje kako dužnosnici ne smiju utjecati na imenovanja s njima povezanih osoba. Prijavu protiv Plenkovića Povjerenstvo je u startu odbacilo jer, očekivano, nije moglo utvrditi je li Plenković mogao utjecati, a kamoli je li utjecao na izbor svog ujaka. Protiv Ćorića je, međutim, pokrenulo postupak, i to zato što nigdje nije obrazložio zbog čega je u upravu PP Biokovo imenovao baš Raosa.

Na sjednici na kojoj je pokrenut ovaj postupak neki su članovi Povjerenstva sugerirali da bi se moglo raditi o klasičnom sukobu interesa zato što je Ćorić zbog ovog imenovanja mogao računati na premijerovu zahvalnost, što bi značilo da je donio odluku računajući na osobnu korist, no taj se aspekt na kraju nije propitivao.

Andrej Plenković IMENOVANJE KUMA Plenković je vezu s Pokazom samo trebao prijaviti

Od Ćorića se u postupku tražilo tek da objasni po kojim je kriterijima na tu dužnost izabrao baš Raosa, a on im je odgovorio da ga je u upravu PP Biokova predložio državni tajnik Mario Šiljeg, što je Šiljeg i potvrdio. I jedan i drugi tvrde, međutim, da prije imenovanja nisu znali da je Raos Plenkovićev ujak iako Šiljeg kaže da ga je poznavao i prije imenovanja, čak i prije nego je Plenković postao premijer.

Postupak je pokrenut protiv Željka Uhlira, državnog tajnika u Ministarstvu graditeljstva, jer suvlasništvo nad četvrtinom jednog od stanova koje posjeduje nije unio u imovinsku karticu. Uhlir je za sukob interesa prijavljen i zbog činjenice da je sudjelovao u izradi Zakona o zaštićenim najmoprimcima. Riječ je o zakonu koji vlasnicima nakon 70 godina vraća njihove nekretnine, a primjenjivat će se i na neke od Uhlirovih nekretnina u kojima žive zaštićeni najmoprimci, no o tome se na Povjerenstvu još nije odlučivalo.

VIDEO Hrvatski političari koji su se spominjali u seks-aferama:

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • Avatar Prigor
  Prigor:

  koji je to narod najgluplji ???

 • rimac444:

  Zločinačka komunjarska partija od 1945. uhljebljivala je svoju zločinačku, udbšku, špijunsku, krvničku gamad, ni posao čistačice nije se mglo dobiti bez partije. Ta gamad nije moguće očistiti i dugo će nas još terorizirati, najbolji primjer su mediji, HND, HRT ...

 • midea:

  opametite se i glasajte za ljude koji nikada nisu obnašali vlast , sve ostalo je smrt !