Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ruski ministar kaže:

Imamo problem, Ukrajina ne može EU jamčiti punu opskrbu plinom

Ukrajinski plin
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
04.05.2014.
u 09:17

Aleksandr Novak je istaknuo da je situacija s dotokom prirodnog plina u ukrajinska skladišta kritična i da i Kijev i Europa moraju poduzeti mjere da to saniraju, jer EU, kao krajnji potrošač plina kojeg iz Rusije dobiva preko Ukrajine, ne smije ostati bez ugovorenih količina.

Vojno-politički sukob u ukrajinskim gradovima dugo već ima posljedica i na gospodarsku situaciju u toj zemlji, od čega najviše šteta ima Europa.

Ruski je ministar energetike Aleksandr Novak, naime, upozorio kako je situacija s dotokom prirodnog plina u ukrajinska podzemna skladišta "vrlo kritična", pa Kijev i EU moraju poduzeti sve da osiguraju nesmetanu ospkrbu Europe plinom,.

Novak je time samo, navodi RT, podsjetio na riječi ukrajinskoga kolege Jurija Prodana koji je kazao da Ukrajina ne može jamčiti dotok potrebne količine plina u svoja skladišta tijekom ljeta, što bi značilo i da ta zemlja više ne može provesti ovaj energent do krajnjih korisnika u EU, u količinama dogovorenima između ruskog proizvođača Gazproma i EU.

- Situacija je kritična i zabrinjava, i neprihvatljivo je da EU ostane bez plina tijekom ljeta - ističe Novak, smatrajući da su, uz Ukrajinu, i kupci u EU, tj. zemlje korisnice ruskoga plina koji im dolazi preko Ukrajine, jednako odgovorne za nastali problem.

Ukrajina bi trebala, prema ruskim procjenama, "ubrizgati" oko 12 milijardi kubika plina kao zalihu za iduću zimu, a dužna je osigurati i njegov siguran dotok.

>>Europski povjerenik: Ne bismo trebali rezati plinske veze s Rusijom

Komentara 21

Avatar Bik
Bik
10:33 04.05.2014.

bice plina ali skuplje !! za poskupljenje moremo se zahvaliti ,zna se kome... sposobnim politicarima koje smo sami izabrali da nas odvedu u propast .

Avatar EI Indio
EI Indio
09:57 04.05.2014.

vest je stara skoro godinu dana :

Avatar EI Indio
EI Indio
09:57 04.05.2014.

Ruska kompanija Rosneft udvostručit će isporuke nafte Kini prema sklopljenom sporazumu vrijednom 270 milijardi dolara i preusmjeriti se sa zasićenih i krizom pogođenih evropskih tržišta na Aziju, a moguće ukidanje Gazpromovog monopola na izvoz plina otvara mu vrata i u tom segmentu, prenosi Hina. Rosneft će u idućih 25 godina, počevši od druge polovine ovog desetljeća, isporučivati u Kinu 300.000 barela nafte dnevno, čime je udvostručena količina koju trenutno isporučuje najvećem potrošaču energije u svijetu. To bi značilo da će Kini u 25-godišnjem razdoblju isporučiti 365 miliona tona nafte, izračunao je Reuters. "Procijenjena je vrijednost posla 270 milijardi dolara", kazao je novinarima u Sankt Peterburgu čelnik ruske kompanije Igor Sečin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije