Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ilčić: Nikako da se razvijemo u pluralističko demokratsko društvo gdje postoje različiti svjetonazori

– Hoće li u interesu djece to ostati kao pravo samo za bračne zajednice ili će se isto pravo omogućiti istospolnim zajednicama? HRAST daje podršku struci iz obiteljskog prava koja stavlja sve iz pozicije djeteta – kaže Ilčić,
09. svibnja 2018. u 12:11 66 komentara 914 prikaza
HRAST
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/14

Nacrt Obiteljskog zakona nije prijedlog struke već posljedica političke trgovine u kojoj HDZ zakon prilagođava svome manjem partneru HNS-u, poručili su danas predsjednik te stranke Ladislav Ilčić i saborski zastupnik Hrvoje Zekanović. Sporno im je da u nacrtu nema formulacije prema kojoj ''roditelji imaju pravo da se njihovoj djeci osigura odgoj i obrazovanje u skladu s njihovim vjerskim i filozofskim uvjerenjima'', te poručuju da škola ne smije preodgajati djecu jer je to isključivo roditeljsko pravo.

Nada Murganić Socijalne naknade svima Murganić: Obiteljski zakon u svibnju na javnom savjetovanju

– Ovaj prijedlog zakona struka, odnosno radna skupina u kojoj sjede stručnjaci, nije ni vidjela, ovo je politička trgovina. HRAST i HNS prije dva su mjeseca imali bilateralni sastanak, tražili smo roditeljska prava, pozivali se na pravdu, liberalizam, slobodu roditelja da odlučuju o svojoj djeci, no HNS se na to oglušio i nametnuo svoj totalitarizam. Žalosno je da ovdje nije riječ samo o pritisku HNS-a na većeg partnera već vrh HDZ-a zapravo ima isti politički profil kao HNS – tvrdi predsjednik HRAST-a Ladislav Ilčić te dodaje kako roditeljska prava u školi gleda kroz pravo na izbor izbornih predmeta dok, kaže, redovni predmeti moraju biti isti za sve.

– Želi se prikazati da su roditelji glupi, a političari koji pišu zakone sve znaju. Nikako da se razvijemo u pluralističko demokratsko društvo gdje postoje različiti svjetonazori – tvrdi Ilčić koji je zabrinut i oko toga kako će u konačnom prijedlogu zakona izgledati odredbe o posvajanju djece.

– Hoće li u interesu djece to ostati kao pravo samo za bračne zajednice ili će se isto pravo omogućiti istospolnim zajednicama? HRAST daje podršku struci iz obiteljskog prava koja stavlja sve iz pozicije djeteta – kaže Ilčić, a na opasku vjeruje li da je bolje da djeca odrastaju u domu nego da ih odgajaju izvanbračne zajednice, objašnjava kako vjeruje da treba olakšati proces posvajanja pa će napraviti sve da se to i dogodi.

Komentirali su i referendumske inicijative protiv Istanbulske konvencije i za promjenu izbornog zakonodavstva, kao i odluku Hrvatske biskupske konferencije da se potpisi neće moći prikupljati ispred crkava.

– Mi smo jasno podržali referendum, ali o svemu treba ispitati one koji vode inicijativu, nije na nama da odgovaramo. Kad smo mi bili aktivisti, nikada nismo prikupljali potpise u sakralnim objektima, Crkva ima svoj privatni teritorij i na njoj je da odluči što će s njime – komentirali su Ilčić i njegov kolega Zekanović. S druge strane, javni prostori morali bi biti dostupni javnosti, kaže Ilčić, koji pojedinim gradonačelnicima zamjera odluke da ili zabrane prikupljanje potpisa u svojim sredinama ili da referendumskoj inicijativi naplaćuju prostor na kojem bi se potpisi prikupljali. Kaže tako da općina Gradac zabranjuje prikupljanje potpisa na općinskim zemljištima, a Grad Osijek svaku poziciju za prikupljanje potpisa želi naplaćivati 200 kuna dnevno. Tako bi inicijativu moglo samo plaćanje pozicija stajati oko 5 milijuna kuna, izračunali su u HRAST-u.

– Oni onemogućuju demokraciju – zaključuje Ilčić.

Hrvoje Zekanović Hrvoje Zekanović: 'Živim s pet žena u kući, ali i ja radim sve kućanske poslove. Nekad i više od supruge' Hrvoje Zekanović Sve zbog Istanbulske Zekanović više nije član nijednog saborskog odbora Ilustracija DEMOGRAFIJA Opasno je tvrditi da je obitelj u krizi, ali preko nje se prepucavaju ideologije i svjetonazori
A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
 • modovisisajteMaraschino:

  postoji izreka da se ne treba mijenjati ono što nije pokvareno. a dobro se zna što je pokvareno u ovoj državi. obitelj sigurno nije već političari, sudstvo, državna i lokalna uprava, policija.

 • Avatar PLEN_KI_MOON
  PLEN_KI_MOON:

  To je zato jer su demokracija i pluralizam mišljenja jedna ŠARENA LAŽA u omotu od AUTOKRACIJE! Mediji su u službi promocije kulta ličnosti HDZ-SDP kaste pa ih tako čine jedinim relevantnimai svi ostali su populisti, anarhisti,demagozi! Pokušajte izač iz bilo ... prikaži još! kojeg kalupa, reči da ste protiv gay i da va mto nije ok, pokušajte reč da je abortus ubojstvo,pokušajte reč da je jedino normalno brak muškarca i žene! Odmah će vas intruirani mediji proglasit fašistom, ksenofobom,primitivcem! Isti ti mediji se pozivaju na slobodu pisanja i govora a s druge strane sotoniziraju, pljuju i lažno okrivljavaju sve koji isto ne misle!!! ŽIVI ZID ispada največe zlo po njima u ovih 26 godina??? STVARNO???

 • dom7:

  Pa nema neutralnog odgoja ili ce prevagnuti ateisticki ili teisticki....A Hr je demokratska drzava i kako vidim da ce i to morati referendum kad tad rjesavati...Volja naroda je najmjerodavnija jer se tice svih.....