Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vladajuća stranka za dlaku je izgubila od oporbe

II. izborna jedinica: Bandićeva lista šest, Hebrangova pet mjesta

26.11.2007.
u 01:27

U drugoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku i istočni dio Zagrebačke županije te istočni dio grada Zagreba, SDP je pobijedio HDZ. Prema podacima Državnoga izbornoga povjerenstva objavljenima sinoć oko 22 sata, socijaldemokrati su dobili oko 34 posto glasova, 15 posto više nego prije četiri godine, dok je HDZ dobio povjerenje oko tri posto manje biračkoga tijela nego na prošlim parlamentarnim izborima, odnosno oko 30 posto.

Treća politička snaga u II. izbornoj jedinici, prema tim podacima, jest koalicija HSS-HSLS-PGS, koja je dobila potporu 17,6 posto birača. Preračunato u saborske mandate, u zastupnike će šestero esdepeovaca, petero HDZ-ovih kandidata te troje iz zeleno-žute koalicije.

Dva gradonačelnika
Sa socijaldemokratske liste među saborske zastupnike svrstali su se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, njegov koprivnički kolega Zvonimir Mršić, Koprivničanac iz predsjednikova ureda Boris Šprem, dosadašnja zastupnica Marija Lugarić, bivši ministar branitelja Ivica Pančić i njegova kolegica iz saborskih klupa Vesna Škulić.

HDZ-ove boje u Saboru trebali bi braniti bivši ministar zdravstva i obrane Andrija Hebrang, potpredsjednik Sanaderove vlade i šef koprivničkoga HDZ-a Damir Polančec, Bjelovarčanin Gordan Jandroković, novi saborski mandat smiješi se i Damiru Sesvečanu, a zastupnicom bi trebala postati i Bianca Matković, šefica ureda premijera Sanadera.

S koalicijske liste HSS-HSLS-PGS, prema sinoćnjim neslužbenim rezultatima DIP-a, u Sabor će ući Josip Friščić, predsjednik HSS-a i koprivničko-križevački župan, šefica HSLS-a i bjelovarska gradonačelnica Đurđa Adlešić te Damir Bajs iz HSS-a, bjelovarsko-bilogorski župan.

Saborska apstinencija
Najveći izborni gubitnici u II. izbornoj jedinici, prema sinoćnjim neslužbenim podacima DIP-a, jesu Vladimir Jordan, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, koji će apstinirati od saborskih klupa, kao i Jozo Radoš, prvi na HNS-ovoj listi, te Pero Kovačević, predvodnik haespeovaca.

No, tko će zapravo u Sabor iz II. izborne jedinice, ovisit će o konačnim izbornim rezultatima i o tome hoće li HDZ ili SDP na kraju formirati novu hrvatsku Vladu. Bude li to HDZ, Polančec ostaje u izvršnoj vlasti pa bi u saborske klupe mogao i general Krešimir Ćosić. Dođe li SDP na poziciju, u vladu će vjerojatno i Mršić, pa bi u Sabor mogao Davor Bernardić, šef stranačke mladeži u Zagrebu.

Ako se, pak, u Vladi nađe zeleno-žuta koalicija, tada će Friščić biti ministar poljoprivrede, a u saborske klupe sjest će zagrebački župan Stjepan Kožić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije