Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kult nerada

Iduće godine na maturi: Prijavite višu razinu. Pet bodova gratis

'05.07.2012.Zagreb Maturantica Sonja Agata Biscan, nezadovoljna rezltatima na prijemnim ispitima za fakultete. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
'Robert Anic/PIXSELL'
06.07.2012.
u 11:00

Nakon buke oko pet spornih pitanja, svima su priznati odgovori. Poruka je to mladima da se trud ne isplati

Objavljeni su privremeni rezultati ispita iz državne mature. Prigovori na ocjene mogu se podnositi odmah, a najkasnije do 11. srpnja.

"Dico, otvorite libar"

U međuvremenu mogu se ispraviti neke pogreške, primjerice, ako je optički čitač previdio križić u odgovoru, dok će se testovi na kojima su kandidati dopisivali neprimjerene opaske i uvredljive psovke, a ima i toga, dati školskim povjerenstvima i bit će poništeni.

Kad se polagao ispit iz hrvatskog potkraj svibnja, veliku je prašinu podiglo pet spornih pitanja. Iako se pokazalo da ih je ispravno riješilo od 80 do 90 posto kandidata, svima su priznati ma kako ih riješili. Mladim ljudima koji su točno odgovorili na pitanja zbog kojih se lomila stručna javnost i koji su vjerovali da će im se trud i učenje isplatiti, to anuliranje njihova znanja odaslalo je lošu poruku.

– Priznavanjem bodova na "dvojbena" pitanja Hrvatska je samo dokazala da će nastaviti veličati kult neznanja, nerazmišljanja, nerada i, prije svega, konformizma. Vidjevši "priznate" odgovore, mogu samo reći da se pokazalo da je cilj odobravanje besposličarenja i nerazmišljanja – razočarana je Sonja Agata Bišćan, 18-godišnja maturantica koja je završila XVI. gimnaziju u Zagrebu, prošle godine maturirala i u Glazbenoj školi Zlatka Balokovića na smjeru flaute, a nada se upisati pravo.

U pismu kojim se obratila Večernjaku, među ostalim, pita se: "Možete li zamisliti kako se osjećam gledajući rješenja svoga testa i na pet mjesta pokraj svojih točno riješenih zadataka vidim riječ "priznato" umjesto znamenke '"1'?"

Osjećaj nepravde jer je obezvrijeđeno znanje koje je tesala četiri godine, zahvaljujući buci koju je, ispostavilo se, digla manjina, iskazuje i prisjećanjima kako bi njihova profesorica ušla u razred s riječima: "Dico, budite sarca i otvorite libar! Pročitat ćemo neki vers!", te se pita:

"Kako osobi padne na pamet ideja da polaže višu razinu hrvatskog jezika ne znajući što je 'vers' kada ispitni katalog sadržava cijelo poglavlje o tome: "VERSifikacija. Znanost o stihu"? Zaključuje ironično da se dogodine može i prije prijavljivanja testova napisati: "Prijavi višu razinu! Pet bodova gratis!"

Analize pet pitanja

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja temu o državnoj maturi usmjeravaju na Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanje (NCVVO).

Za objavljene privremene rezultate nema zbirnih pokazatelja, međutim Goran Sirovatka, ravnatelj NCVVO-a, tvrdi da su analize bodova spornih pet pitanja iz hrvatskog pokazale da oni neće bitno utjecati na konačan rezultat i da kandidati zbog njih neće biti oštećeni.

– Kandidati kojima je tih pet pitanja priznato iako ih nisu točno riješili nisu oni koji će konkurirati učenicima koji su ih dobro riješili – napominje Sirovatka.

Promjena u državnoj maturi dogodine neće biti, dodaje ravnatelj, jer ne može se u tako kratkom roku, za učenike koji već tri godine rade po jednom programu, iznenada nešto promijeniti. Predlagat ću izmjene, ali dugoročnije – najavljuje Sirovatka.

Komentara 15

ZV
Zvucnik19
11:22 06.07.2012.

čekajte da dođete na neki ozbiljniji fakultet(ne one tečajeve od 3 godine) pa da vidite što je detaljno ispitivanje. jadna vam majka...

LA
lazarusledd
11:29 06.07.2012.

A nagodinu će htijet studirat matematiku al će tražit da se na maturi iz matematike ne rješavaju kvadratne jednadžbe jer nisu imali vremena da ih obrade, ili jer im je to jednostvano preteško, il da studiraju kemiju a ne znaju što je redoks procese. Nikom nije lako priznati da ima netko pametniji od njih ali je to jednostavno tako, nismo svi na istoj intelektualnoj razini.

LO
lojtra1
11:28 06.07.2012.

Onda je "U VAS" slično kao i kod nas?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije