Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRODOGRADILIŠTA

IDS: Nevjerojatno je da Vlada još uvijek analizira Uljanikove brojke

Boris Miletić
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
13.03.2019.
u 19:35

Predsjednik IDS-a Boris Miletić ocijenio je u srijedu nevjerojatnim da Vlada niti nakon godinu i pol dana agonije pulskog brodogradilišta nije donijela nikakvu odluku

Predsjednik IDS-a Boris Miletić ocijenio je u srijedu nevjerojatnim da Vlada niti nakon godinu i pol dana agonije pulskog brodogradilišta nije donijela nikakvu odluku, odnosno da ekspertni tim u Ministarstvu gospodarstva još uvijek analizira Uljanikove brojke.

"Nepojmljivo je da netko nakon godinu i pol dana agonije brodogradilišta može tako nešto reći. To je dokaz kako se Vlada općenito odnosi prema svojoj imovini, prema trgovačkom društvu u kojem ima poluge upravljanja kroz vlasničku strukturu. To je dokaz nevladanja situacijom i krajnje površnosti", rekao je Miletić na konferenciji za novinare.

Kako je moguće da država, koja je najveći pojedinačni vlasnik Uljanika, tek sada analizira poslovanje te tvrtke, pitao je. Vlada je time, smatra Miletić, priznala da država kao vlasnik brodogradilišta nije nadzirala poslovanje niti išta kontrolirala.

"Premijer se danas čudi nečemu sa čim je do sada trebao biti vrlo detaljno upoznat", ustvrdio je Miletić podsjetivši kako je hrvatska država vlasnik 25,5 posto dionica Uljanika, a da je do privatizacije Uljanika sredinom 2012. godine bila vlasnik 80 posto dionica.

Lani je Uljanik od države dobio jamstvo u iznosu od 96 milijuna eura pa se stoga Miletić pita "ako država nije bila upoznata sa situacijom u Uljaniku kako je onda tada mogla odobriti jamstvo od 96 milijuna eura, u siječnju 2018. godine. 

"Župan Valter Flego i ja još u jesen 2017. godine, čim smo saznali za poteškoće u Uljanika, odmah smo se uputili u Zagreb i tadašnjoj ministrici gospodarstva Martini Dalić predočili poteškoće u brodogradilištu", naglasio je Miletić.

Za IDS je stečaj neprihvatljiv

Ponovio je kako je za IDS stečaj neprihvatljiv - treba omogućiti nastavak industrijske proizvodnje i opstanak brodogradnje kroz program restrukturiranja. Potpredsjednik stranke Renato Krulčić ustvrdio je da se Uljanik nalazi u teškoj situaciji zbog loših odluka Uprave i izostanka bilo kakvog državnog nadzora nad poslovanjem.

"Odluka o sudbini Uljanika je u rukama Vlade, što smo govorili od početka procesa. Sanacija velikih sustava kao što su Uljanik  i 3. maj uvijek je strateške prirode i po definiciji se radi o strateškim političkim odlukama. Nadam se da će se Vlada ponašati prema Uljaniku i 3. maju isto kao da se radi o tvrtkama iz, primjerice, Zadra u kojem su njihovi stranačke kolege na vlasti", kaže Krulčić. 

Poznata je praksa da jedni kriteriji vrijede za regije u kojem je HDZ na vlasti, a drugi kriteriji za ostale. Apeliramo na Vladu da zbog radnika, kooperanata i svih u Uljanikovom lancu preuzme odgovornost, prestane plasirati poluinformacije i prestane se baviti prebacivanjem odgovornosti. Bavite se Uljanikom, zaključio je Krulčić.

Član Predsjedništva IDS-a Marko Paliaga poručio je kako je prozivanje IDS-a zbog navodne krivnje za Uljanik "bespredmetno i prozirno" jer lokalna politika nije imala nikakav utjecaj na rad Uljanik grupe, na njezine akvizicije, ugovaranja brodova, zapošljavanje, politiku plaća i druge poslove.

>>Gradonačelnik Boris Miletić o dolasku Margrethe Vestager

Ključne riječi

Komentara 86

Avatar Mabolimekrac
Mabolimekrac
19:49 13.03.2019.

Nevjerojatno je da ti nisi u zatvoru zbog politicke korupcije i gospodarskog kriminala. Prvih 10 ljudi IDS-a posjeduje zemljista i nekretnina u vrijednosti vecoj id 100 mil kuna a dana radnog staza nemaju izvan politike?!?! KAKOOO “bijeli prahu” iz Pule???

MI
Mimizo
19:40 13.03.2019.

ids je uništio uljanik kao i sdp 3 maj a sada sve prebacuju na vladu i zato dorh sve treba istražiti i procesuirati to cijela Hrvatska zna

Avatar southman
southman
19:53 13.03.2019.

Bandu hvata panika !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije