Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Iako će poskupjeti dvije kune od 1. siječnja, Kujundžić traži 50 do 350% skuplje cigarete

Djeci u Hrvatskoj alkohol i cigarete dostupniji su u prosjeku za 10 posto nego djeci u zemljama EU
22. studenoga 2018. u 20:05 15 komentara 992 prikaza
cigarete
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatski su đaci na visokom trećem mjestu po pušenju, iza Italije i Bugarske, a već u dobi od 11 godina četiri posto dječaka barem dvaput se napilo. Puši deset tisuća djece u dobi između deset i 14 godina!

Milan Kujundžić Rigorozne preventivne takse Kujundžić: Cigarete i alkohol moraju poskupjeti 100 posto

Dostupnost cigareta i alkohola hrvatskoj je djeci usprkos zakonima prosječno deset posto veća nego u drugim europskim zemljama. Posljedično, samo je 2017. u 653 prometne nesreće koje su uzrokovali mladi do 24 godine pod utjecajem alkohola poginulo 17 osoba.

I dok je Hrvatska na visokom mjestu liste europskih zemalja prema konzumaciji alkohola i cigareta, daleko iznad europskog prosjeka, cijene tih proizvoda među nižima su, iznijela je dr. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja i voditeljica Službe za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a.

Dva ministra, dvije politike

O zdravlju mladih govorilo se u svjetlu cjenovne politike za alkohol i duhanske proizvode, a podloga za razmjenu mišljenja nacrt je prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, koji predviđa nove poreze na alkoholne i duhanske proizvode. Nacrt o kojem rasprava tek predstoji predviđa da 50% od maloprodajne cijene svakog pakiranja duhanskog i srodnog proizvoda te jakih alkoholnih pića bude doznačen HZZO-u, uz postojećih 32% od trošarina.

ŽELE MOTIVIRATI GRAĐANE Otkrivamo što donosi novi zakon o zdravstvu: Taksa na cigarete i alkohol, veća participacija...

Prijedlogu drastičnog poskupljenja cigareta i alkohola već se ranije usprotivio ministar financija Zdravko Marić, međutim, prijedlog iz resora Milana Kujundžića i dalje predviđa 50-postotno poskupljenje, a jučer su to potvrdili i članovi radne skupine koja je nacrt novog zakona i pripremala.

– Ministar Marić mene jako dobro razumije kad kažem da je sa zdravstvenog aspekta jako važno učiniti sve za prevenciju odnosno da nam djeca ne počnu pušiti i piti alkohol, a ja njega razumijem jer se boji ugroziti industriju i tvrdi da ćemo izgubiti novac. Međutim, ostajem pri stavu da cigarete trebaju poskupjeti između 50 i 350 posto. O tome nacija treba raspravljati, a ne dva ministra. Konačan prijedlog usuglasit ćemo do kraja prosinca na Vladinoj sjednici – kazao nam je jučer ministar Milan Kujundžić.

Finska se predomislila

Smanjenje dostupnosti i potrošnje, reguliranje cijena i ograničenje marketinga – četiri su preporuke CNAPA, tijela koje daje smjernice za alkoholne politike EU. Govoreći o europskim iskustvima, prof. Danijela Štimac, voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Službe za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnost HZJZ-a, kazala je da Irska upravo uvodi zakon po kojem je minimalna cijena alkoholnih pića po gramu alkohola 0,10 eura, dok je u Škotskoj to 0,50 eura.

Pušenje Krajnje je vrijeme Još jedan razlog da prestanete pušiti: Evo što cigarete rade vašim mišićima

– Finska se tu opredijelila za podržavanje gospodarskih interesa umjesto javnog zdravstva. Nakon što su se Finci okrenuli estonskom alkoholu kad je Estonija ušla u Europsku uniju, Finska je smanjila poreze na alkohol za 33%, nakon čega je višestruko porasla potrošnja alkohola i smrtnost od posljedica njegove konzumacije. Estonija se pak povela za švedskim, restriktivnim primjerom s drastično skupim alkoholom.

– Hrvatska ima učinkovitu carinsku kontrolu pa šverc iz susjednih zemalja ne može biti razlog da odustanemo od prevencije štetnih posljedica po javno zdravstvo – istakla je dr. Štimac. Hrvatska za liječenje posljedica konzumacije alkohola i duhana godišnje troši 1,1 milijardu 
kuna. 

>> Pogledajte koji simptomi će vam otkriti imate li probleme sa srcem

Aleksandar Petrović
Pred njim su tek bile godine
Aco otkrio što je našao u Draženovu novčaniku nakon nesreće, jedno će zauvijek ostati tajna
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
  • larala:

    zaboli me koliko vani nešto košta jer hrvati nemaju place kao oni vani da bi ih uhljebi šopali svojom demagogijom. u irskoj je voda besplatna a, koliko je kubik vode u hrvatskoj? a, možemo i dalje g. kujundžicu...možemo i o ... prikaži još! cijenama smeca od lijekova koje vi ovdje ljudima masno naplacujete.

  • kritika5:

    u utorak sam bio u KBC Dubrava od 8:00 (naručen) došao na red u 14:30 takoreći na vratima nas je dr. odradio u 15 min. svi gotovi "terapija ostaje ista, vidimo se za 6 mjeseci" i možemo doma .....rasulo, mrcvarenje, nemam što dodati

  • midea:

    kao što pušača ne zanima to što nepušači kritiziraju dim u kafićima tako mene baš zaboli ako cigarete i alkohol poskupe i 500% , ja bi stavio kutiju 100 kuna , pušači neće jesti ali cigare neće ostaviti .... čista zarada za državu!