Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rim u Kutini

I zatvorenici istražuju ostatke rimskih građevina u Kutinskoj lipi

'iskopine_ruk_sis_110510'
'Photoshop'
18.05.2010.
u 07:20

Ove godine istraživanja će trajati do kraja svibnja, dosad su pronađeni sitni pokretni materijali, pretežno keramika, a očekuju se i novi nalazi.

Do kraja svibnja radit će se na arheološkim iskapanjima na lokaciji Rimskog naselja u Kutini.

– Riječ je o nalazištu u Ulici Kutinska lipa, gdje su locirani ostaci građevina koje datiraju između 2. i 5. stoljeća naše ere – ističe Ana Bobovec, arheologinja Muzeja Moslavine.

Inače, radovi su na toj lokaciji počeli još 2006. godine, nakon što je Grad Kutina otkupio zemljište na kojemu se nalaze ostaci nekadašnjeg rimskog prethodnika Kutine. Od tada se radovi odvijaju svake godine, ovisno o financijskim mogućnostima, a uz pomoć Grada Kutine u pronalaženju rimskih ostataka u Kutini sudjeluje Ministarstvo kulture, koje je za ovogodišnje radove izdvojilo 40.000 kn.

Fizičke radove izvode djelatnici Kaznenog zavoda Lipovica i radit će se na iskapanjima sve do kraja svibnja.

– Pretpostavka je sadašnja da će biti potrebno iskapanja u ovoj ulici provoditi još najmanje desetak godina. Do sada su uglavnom otkopani temelji dviju zgrada, iz kojih se može utvrditi da iza sebe imaju bogatu arheološku vrijednost – dodaje Ana Bobovec.

Ove godine pronađeni su uglavnom sitni nalazi keramike.

Arheološko nalazište Kutinska lipa poznato je još od kraja 19. stoljeća, no suvremena arheološka istraživanja započela su 2004. kraćim georadarskim mjerenjima te početnim iskopavanjima uz pomoć volontera, a 2006. istraživanja su prerasla u sustavna na parcelama koje su otkupom prešle u vlasništvo Grada Kutine. Kao jedan od projekata u strateškom okviru programa "Kutina-zdravi grad" ovo nalazište trebalo bi prerasti u tematski arheološki park, koji bi služio u edukativne svrhe, a mogao bi se ponuditi i kao turistički proizvod. Otkriveni su proteklih godina ostaci čvrstih podzemnih struktura - temelja, najvjerojatnije više objekata iz rimskog razdoblja. Nalazište je tijekom stoljeća devastirano.

– Značajnu pomoć dosad su izvođačima radova ukazali i susjedi iz okolnih kuća, posebice obitelj Sopina, što je dobar primjer zajedništva za dobrobit grada – rekla je Ana Bobovec.

Uz ove ostatke u Ulici Kutinska lipa, na području Kutine značajan je i nalaz rimskog kompleksa Ciglenice u Osekovu, koji se nalazi na samom rubu Parka prirode Lonjsko polje, uz autocestu Zagreb - Lipovac. On predstavlja ostatke vile ili naselja. Arheološka iskopavanja rađena su u dva istražna bloka. U prvom su nađeni temelji jedne rimske kuće (koji su konzervirani i prezentirani "in situ"), a u drugom je djelomično istražen raster temelja drugog objekta s ostacima hipokausta. Prema pokretnom arheološkom materijalu zaključak je da su stanovnici tooga mjesta imali visok standard stanovanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije