Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravobraniteljica za djecu

I vjeroučitelje treba provjeriti, to mora obaviti škola kao i za sve nastavnike

Osnovna škola
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
18.10.2018.
u 18:15

Nije zakonski ni pedagoški u gradskom vrtiću inicirati molitvu, no ako se dijete samo počne moliti, odgojitelj ga treba podržati

Vjeroučitelja biraju crkvene vlasti, ali škole trebaju napraviti provjeru. Već niz godina Ured pravobraniteljice za djecu preporučuje Ministarstvu da uspostavi sustav licenciranja rada odgojno-obrazovnih radnika, u sklopu kojeg bi se periodično provjeravale kompetencije i sposobnost svakog nastavnika, pa tako i vjeroučitelja, za rad s djecom. Sustava licenciranja propisan je zakonom, no, nažalost, do danas nije uspostavljen.

Ured pravobraniteljice za djecu i ove je školske godine, kao i ranijih, upozorio prosvjetne vlasti na probleme vezane za nastavu vjeronauka i potrebu uvođenja alternativnih predmeta. Ne samo da se ništa ne pomiče, već su krenuli i pokušaji izravnih intervencija Crkve u školski sustav.

Kako gledate na to što dužnosnici crkvenih vlasti šalju obvezujuće dopise školama u sekularnoj državi i daju im naputke o tome kako su dužni postupati prema učenicima?

Očekujemo da ravnatelji i svi djelatnici škola poznaju i poštuju zakonske propise, odnosno da postupaju u skladu s propisima i programom odgoja i obrazovanja. Iz zakonskih i podzakonskih akata jasno proizlazi čiji su nalozi obvezujući za ravnatelje i djelatnike škole.

Alternative vjeronauku u osnovnim školama i dalje nema iako se na taj problem ukazuje godinama.

I na početku ove školske godine uputili smo preporuku vezano za nastavu vjeronauka i uvođenje alternativnih izbornih nastavnih sadržaja kako bi se za sve učenike ujednačila ponuda nastavnih predmeta. Dosadašnjih godina ta naša preporuka, nažalost, nije usvojena. Zbog neodgovarajućeg organiziranja aktivnosti za učenike u vrijeme tog “slobodnoga“ sata, neki bi roditelji svoju djecu, radi zaštite i sigurnosti, ipak upisivali na vjeronauk iako to isprva nisu namjeravali. Svakako držimo da je neprihvatljivo da vjeronauk, kao i svi drugi izborni predmeti, po rasporedu budu u sredini nastave, a da se pritom djeci koja ih ne polaze u školi ne osigura zaštita, skrb i kvalitetno provođenje vremena. Sve škole trebaju voditi računa i o djeci koja ne pohađaju vjeronauk te o tim pitanjima razgovarati na roditeljskim sastancima ili na individualnim informacijama i dogovoriti se o najprikladnijem rješenju. Neke škole postupile su u skladu s našom preporukom, no nažalost još uvijek ima prijava ovakve vrste.

Je li prihvatljivo da se djeca u gradskim vrtićima mole, npr., prije objeda?

Svaka vjerska zajednica koja ima sklopljen ugovor s RH može provoditi vjerski odgoj u predškolskim ustanovama ako to roditelji zatraže i o tome daju pisanu izjavu ravnatelju, pod uvjetom da vjerska zajednica ima za to stručno osposobljene odgojitelje te radi u skladu s uvjetima iz ugovora. Izvan tako organiziranog programa vjerskog odgoja nema zakonske osnove ni pedagoškog opravdanja da odgajatelj u vrtiću inicira izgovaranje molitve ili zahvale vjerskoga sadržaja i da u to uključuje svu djecu. Međutim, ako dijete u grupi samo ponudi takav sadržaj ili započne molitvu, odgojitelj ga u tome treba podržati. To može biti sadržaj komunikacije, s njim i drugom djecom, koja je usmjerena na razvijanje i uvažavanje različitosti i tolerancije u društvu.


Izbor vjeroučitelja izvan je ingerencije škole. Je li dobro da vjeroučitelji za rad u školama ne moraju ispunjavati jednake kriterije kao ostali nastavnici?

Prema Zakonu o potvrđivanju ugovora između Svete Stolice i RH o suradnji na području odgoja i kulture, katolički vjeronauk predaju kvalificirani vjeroučitelji koji su po sudu crkvene vlasti prikladni za to. Sve osobe koje neposredno rade s djecom moraju zadovoljiti određene posebne zaštitne uvjete. U preporukama redovito podsjećamo na zakonsku obvezu vrtića i škola da kod svakog angažiranja osoba za rad s djecom prethodno provjere je li kandidat pravomoćno osuđen za kaznena djela koja su zapreka za obavljanje poslova u odgojno-obrazovnoj ustanovi te je li osuđen za tzv. spolne delikte. To se odnosi i na vjeroučitelje. Već niz godina preporučujemo Ministarstvu i da uspostavi sustav licenciranja rada odgojno-obrazovnih radnika, u sklopu kojeg bi se periodično provjeravale kompetencije i sposobnost, pa tako i vjeroučitelja, za rad s djecom. Sustav licenciranja propisan je zakonom, no, nažalost, do danas nije uspostavljen.

Komentara 4

DU
Deleted user
18:59 18.10.2018.

"Je li dobro da vjeroučitelji za rad u školama ne moraju ispunjavati jednake kriterije kao ostali nastavnici?"... Tipični primjer logičičke pogreške "složeno pitanje". Na takva novinarska pitanja treba samo reći: "Sljedeće pitanje". Ako novinar inzistira: "Nemate više pitanje? Onda smo završili."

WW
wwwcroxx
19:25 18.10.2018.

Haha. HDZ i SDP nadziru i upravljaju radom sudova. Za ustavne suce su javno objavili da ih je 6 iz HDZ i 6 iz SDP stranke. Užas. Crkvu nikada politika nije kontrolirala niti neće jer crkva se sastoji od svih nas.

ST
Stormbringer
18:48 18.10.2018.

Koji podnaslov. "Je li prihvatljivo da se djeca u gradskim vrtićima mole, npr., prije objeda?" Ovakva pitanja možete postaviti samo za katoličku djecu. Za sve ostale vjere takvo pitanje je "diranje u manjinska prava" Fuj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije