Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

I Srbija Hrvatskoj uputila prosvjednu notu: Hrvatska veliča ratne zločince prema Srbima

Nakon što je Hrvatska reagirala zbog postavljanja spomen-ploče generalu JNA Mladenu Bratiću u Novom Sadu, Srbija je vratila prosvjednu notu našem veleposlanstvu u Beogradu
09. studenoga 2019. u 17:19 212 komentara 19926 prikaza
Aleksandar Vučić
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon što je Hrvatska zbog otkrivanja spomen-ploče generalu JNA Mladenu Bratiću u Novom Sadu Srbiji poslala diplomatsku notu, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije danas je poslalo notu veleposlanstvu Republike Hrvatske u Srbiji.

RUGANJE ŽRTVAMA RATNIH ZLOČINA Hrvatska uputila diplomatsku notu Srbiji zbog spomen-ploče generalu Bratiću koji je napadao Vukovar

U noti su istaknuli da ne vide ništa sporno u postavljanju te spomen ploče 'imajući u vidu da je general-major JNA Mladen Bratić poginuo na izvršenju borbenih zadataka 1991. godine tadašnje legalne vojne formacije i da nije osuđen za ratne zločine'.

– Sa druge strane, registirane su učestale aktivnosti Hrvatske usmjerene ka rehabilitaciji fašizma i nacističkog satelita NDH, što se ogleda u brojnim primjerima. Jedan od njih je podizanje spomenika Miru Barešiću, uz prisustvo pojedinih članova Vlade Republike Hrvatske i Sabora, koji je pred švedskim sudovima bio osuđen kao hrvatski ustaški terorist. Također, spomen ploča s uklesanim ustaškim pozdravom 'Za dom spremni' duže razdoblje je stajala u Jasenovcu. 7. rujna 2017. premještena je u Novsku, a postavlja se i na drugim mjestima u Hrvatskoj, čime se i dalje daje legitimitet ustaškom pozdravu – navode u prosvjednoj noti.

Tomo Medved OSUDA Medved: Srbija se očito još uvijek ne može suočiti sa svojom ulogom u agresiji na Hrvatsku

– Legitimitet rehabilitaciji fašizma Hrvatska daje i kroz prisustvo visokih državnih predstavnika na komemoracijama u Bleiburgu, gdje su ubijeni zarobljeni pripadnici ustaške NDH i drugih Hitlerovih saveznika. U Hrvatskoj postoje ulice koje nose ime Mile Budaka, jednog od ideologa ustaškog pokreta i najaktivnijeg u propagandi usmjerenoj protiv Srba i Židova – navode.

Kažu i kako Hrvatska 'veliča ratne zločince prema Srbima iz ratova 90-ih'.

– Jedan od primjera je dozvoljavanje da osuđeni ratni zločinac Mirko Norac sudjeluje na proslavi 25. godišnjice vojne akcije "Medački džep", kojom je on zapovjedao, a za čije zločine je i osuđen. Dalje, Hrvatska je ukinula prvostupanjsku osuđujuću presudu protiv Branimira Glavaša za kazneno djelo ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku – pišu Srbi, između ostaloga, u noti upućenoj hrvatskom veleposlanstvu.

Ilustracija MISTRAL 3 Srbija testirala novo naoružanje: 'Radi se o posljednjoj generaciji prijenosnih raketnih sustava kratkog dometa'

Podsjetimo, Hrvatska je jučer prosvjednom  izrazila očekivanje od Republike Srbije i njezinih institucija da odbace politiku relativiziranja i veličanja zločina, čime se dodatno vrijeđaju žrtve agresije na Republiku Hrvatsku.

Sam ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman cijeli je događaj nazvao skandaloznim te dodao kako je Bratić zapravo ratni zločinac koji je poginuo napadajući tuđu, našu zemlju, hrvatski grad Vukovar te kako otkrivanje spomen-ploče ratnom zločincu sigurno ne pridonosi stabilizaciji i dobrosusjedskim odnosima.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • prajdali100:

    Ni poslije ovoga Plenković neće progledati !!!! Gospodine Plenkoviću,premijeru,ovakvoj Srbiji nema mjesta u EU ! To morate JAVNO reći.Ako to ne možete ili nećete imamo veliki problem.

  • Njofra91:

    Ionako više nitko ne shvaća ozbiljno srbe, njihovu bolesnu propagandu i laži.

  • karlodrago:

    Dobro je Vučić odgovorio kad diramo u go,,na, što nam nije potreba.Mi i Srbija smo dva različita svijeta i netreba uopče sa njima voditi bilo kakvu polemiku.,nego dobro se naoružati.