Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICE POTRESA

I rupe i klizišta iselili mještane: 'Ni najmanjeg traga nije bilo da će se ovo dogoditi'

U selu Mečenčani stvaraju se goleme rupe u tlu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/9
03.02.2021.
u 10:15

U selu Mečenčani i Borojevići nakon potresa pojavile su se rupe u tlu koje, između ostalog, prijete i kućama. U selu Čukur pak obiteljski objekti ugroženi su klizištima

Ne znam. Rekao sam ovim našim stručnjacima, onako u šali, da bi sad te rupe trebalo zašalovat onako po našem i u njih negdje ubaciti ribe, a u drugima napraviti bazene pa da budemo toplice, kazuje nam Nenad Tomašević iz Mečenčana dok zajedno promatramo golemu rupu u tlu koja se otvorila tik ispod objekta u kojem je do 28. prosinca Nenad živio sa svojom majkom. Šali se tako Nenad jer ne može učiniti ništa drugo, osim čekati.

Velike podzemne vode

Naime, gotovo 60 rupa različitih veličina, od nekoliko metara do nekoliko desetaka metara, pojavilo se do sada na području Donjih Kukuruzara te sela Mečenčani i Borojevići. Većina ih je u Mečenčanima, a nove se i dalje pojavljuju. Prije nekoliko dana policija je tako uočila četiri nove.

Uglavnom su na poljima i livadama, no dvije neposredno ugrožavaju obližnje objekte, čiji su stanari stoga morali biti iseljeni, uključujući Nenada i njegovu majku.

Kuća u kojoj su živjeli sada ima crvenu naljepnicu, ali ne zbog oštećenja uslijed potresa, već zbog opasnosti da rupa nastala nakon potresa ne proguta i sam objekt.

U selu Mečenčani stvaraju se goleme rupe u tlu
1/14

– Još 1969. doselio sam se tu kao dijete. Otac mi je bio prosvjetni djelatnik, ovo je bio objekt za učitelje. I tu, gdje je sada rupa, mi smo se non-stop igrali, kosili travu, tu su se kopale instalacije za struju, vodovod. Ni najmanjeg traga nije bilo da će se ovo dogoditi, ni najmanje naznake – pojašnjava nam Nenad.

I bio je to sasvim običan travnjak sve do prvog ovdašnjeg potresa, onog od 5 po Richteru, 28. prosinca ujutro u 6.28 sati. Tada se u sekundama pokraj kuće stvorila rupa, duboka nekih pet metara, široka i dvostruko više, a koja se od tada do danas proširila za još trećinu. Sve je sada ograđeno policijskim trakama. Nenad i majka preselili su se u kuću nedaleko od ove, koju im je na korištenje dala jedna obitelj koja je sada u Americi. Uz njih se iz kuće pokraj rupe morala iseliti i jedna starija gospođa.

VIDEO Klizišta i rupe u tlu nakon potresa

– Naznaka nikakvih nije bilo u ovih 50 godina koliko sam ja tu. Znalo se da je veliki dio ovog područja iznad vode, da imaju velike podzemne vode na ovom području. To smo znali, no nismo znali da to može dovesti do ovoga. Naime, vapnenačke su stijene ispod tla ovog površinskog, no ništa se s tim nije događalo do potresa – govori Nenad koji napominje i da se zadnjih desetak dana rupa koliko-toliko primirila i smirila.

– No, ona i dalje radi. Čuje se odranjanje te zemlje sa strane i sad je to u nekim višim sferama čekanja. E, sad što će biti dalje... Stručnjaci su bili tu, rekli da se to mora jednog dana, kad se za to steknu uvjeti, zatrpati. Sada se to ne može odmah, nestručno i nabrzinu, nego se mora tlo smiriti pa će se istražiti i poduzeti koraci u smislu zatrpavanja – prepričava Nenad riječi stručnjaka koji su posljednjih dana i tjedana obilazili Mečenčane, mjesto u općini Donji Kukuruzari, u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Nitko ne zna hoće li se pojavljivati i dalje nove rupe, koliko njih te gdje. Na nekim poljima su jedna do druge, drugdje samo jedna veća ili manja, no sve su uglavnom na uskom području Mečenčana – u blizini tzv. Pašina vrela odakle se pitkom vodom opskrbljuje ovaj kraj. Ovu pojavu sada nadziru i stručnjaci s Hrvatskog geološkog instituta.

Kako su pojasnili, na ovom području u dubinama se nalaze slojevi vapnenca, koji su podložni okršnjavanju. Sufozijskim procesima, odnosno djelovanjem podzemnih voda u vapnencu nastale su šupljine koje su se potresom otvorile i u koje je upala zemlja s površine iznad stijena. Tu zemlju su podzemne vode, kojih ovdje ima puno, isprale te je ostala rupa u kojima je sada voda. Potres je bio okidač za propadanje tih stijena.

A što će biti s rupom koja ga je iselila, hoće li se širiti, hoće li zahvatiti kuću ili drugu pokraj te koja je napuštena i također s crvenom naljepnicom – ne zna ni Nenad.

VIDEO Rupe nastale nakon potresa šire se i prijete kućama 

– Rekli su nam da možemo i moramo samo pratiti stanje. Sad smo u drugoj kući, na sigurnijem mjestu, no u nekoj perspektivi otvaranja tih rupa dolazi i veći krug ovog područja – kazuje Nenad.

Stanje promatraju i stručnjaci, a osim postojećih, promatra se cijeli okolni teren kako bi se uočila mogućnost nastanka novih rupa. Najavljen je i geofizički pregled terena kako bi se utvrdila opasnost od daljnjeg propadanja stijena na ovom području, a opasnost od nastanka novih i povećavanja starih rupa u tlu prijeti s rastom podzemnih voda, odnosno s padalinama.

Strahovi su među narodom u Mečenčanima, a strahove od budućnosti imaju i u selu Čukur, desetak kilometara udaljenom od njih, na području Hrvatske Kostajnice. Tamo su se ljudi nastanili na brdu, nema kod njih opasnosti od rupa, no ima od klizišta koje se pojavilo i/ili ubrzalo nakon potresa.

Klizište je zahvatilo tri imanja, a najugroženija je kuća Miloša Džebre u kojoj živi sa suprugom. Sin je prije nekoliko godina sa suprugom i djecom otišao u Njemačku, trbuhom za kruhom.

– To klizište koje postoji, rascjep ide kroz moje dvorišne zgrade i ponad obiteljske kuće te prelazi na bratovo imanje i susjedovu štalu. Tri imanja, tri obitelji su ugrožene. Mi se sad snalazimo i pratimo po preporuci Stožera i stručnjaka – kazuje nam Džebro čiji je objekt, prije svega zbog klizišta, dobio žutu naljepnicu. U potresu su dobro prošli, Miloš kaže da je on kuću radio za sebe i sinovu obitelj, sve odradio što treba pri gradnji pa su ga i statičari pohvalili.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
10:22 03.02.2021.

Sve je to zbog Poslijeratne obnove, treba istražit i kaznit onoga tko je odgovoran za ove rupe....

MG
milerazbojnik@gmail.com
19:07 07.02.2021.

rupe kao rupe al najčudnije i najblentavije mi je u svemu tom da pojedine face s strukom i tobožjim svemogučim pametovanjem i znanjem pročitah vele da se te rupe nebi smijele zatrpavat svašta ičisto ludilo lijepo smišljeno i nelogično štošto graniči s ludilom ne s pameču i znači po tom nek narod pazi po danu je dobro jer če vidjet a nedo ti bog nekom po noči ili neznancu s živinom upasti i gotov si nema te više po logici zdrave pameti i rasuđivanja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije