Naslovnica Vijesti Hrvatska

I Orkanu bi istražitelji mogli zakucati na vrata

Očekivala sam jaču reakciju vrha SDP-a zbog makinacija županice Merzel, kaže Petir
13. veljače 2014. u 15:30 56 komentara 27704 prikaza
Marijana Petir
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

S Marijanom Petir (HSS) razgovarali smo nakon što ju je Ivan Pandža Orkan, bivši savjetnik županice Marine Lovrić Merzel, prozvao da stoji iza zviždačice Jasmine Jovev koja je županicu optužila za izvlačenje proračunskog novca u privatne i stranačke svrhe.

Kako komentirate te optužbe?

Uvijek me ražalosti kada su ljudi zbog novca spremni izdati načela u koja su se kleli. Bilo bi zanimljivo vidjeti koliko je bivši savjetnik primio novca za savjetovanje županice i koliko sada prima za svoj tzv. istraživački rad. Kao i to što je uopće savjetovao županici i peče li ga savjest zbog svih onih branitelja koji nemaju za život, ili onoga u Mošćenici koji je preminuo zbog zime, dok županijski novac odlazi na domjenke? HSS je izišao iz koalicije zbog županice Lovrić Merzel i nije sudjelovao u njenim makinacijama za razliku od Orkana i HSP-a koji za dizanje ruku za štetne odluke, poput prodaje Cesta Sisak i kupnje Autosalona, snose odgovornost.

Poznajete li Jasminu Jovev?

Poznajem je kao novinarku i iz medija sam čula što govori o županici. To je jedna stotina onoga na što mi u HSS-u godinama upozoravamo.

Merzel milijuni bez pokrića? Glavna istraga: Podrijetlo imovine! Evo što sve glasi na Lovrić Merzel Mirela Holy, Zoran Milanović Završna riječ HDZ-ovci su zapeli pušku za odstrel Sabe i M. Lovrić Merzel Marina Lovrić Merzel osoba tjedna Marina Lovrić-Merzel zaštićena bez obzira na sve, pa i na istinu

Znači li sve što ste rekli da Jovev neće s vama u Europarlament postanete li eurozastupnica s koalicijske liste HSS-a i HDZ-a?

Gospođu Jovev ne poznajem bolje nego vas. To je kao da kažete da ćete vi nekamo sa mnom. Bivši županičin savjetnik želi pažnju sa sebe skrenuti na druge jer je podržavao Marinu Lovrić Merzel u donošenju odluka za koje se sumnja da su u milijunskim iznosima oštetile županijski proračun pa bi istražitelji i njemu mogli pokucati na vrata.

Neka se očituju lideri

Što mislite, zašto ste baš vi prozvani da ste iza afere o županici Merzel?

Očito se želi skrenuti pažnja s pravih problema. A pravi su problemi što postoje dokazi, računi, narudžbenice koji upućuju ne samo da se novac iz županije isisavao za osobne svrhe nekih dužnosnika nego i za stranačke potrebe. To baca sjenu na političke stranke koje su dosad prozivale neke druge stranke i pokušavale dokazati da su one drugačije. Ako je točno što je gospođa Jovev iznijela, mislim da je red da se o tome očituju i lideri nekih stranaka.Govorite o SDP-u?Gospođa Jovev rekla je da se novac izvlačio i za stranačke potrebe i to treba raščistiti. SDP stalno proziva HDZ za kriminal, a ono što govori Jovev baca sasvim drugo svjetlo na SDP. Uostalom, članovi HSP-a podnijeli su kaznenu prijavu DORH-u jer sumnjaju da su dva posljednja skupa nacionalnog HSP-a u Sisku plaćena novcem iz županijskog proračuna.

Očekivala sam jaču reakciju vrha SDP-a zbog makinacija županice Merzel

HSP je u koaliciji sa SDP-om u Sisačko-moslavačkoj županiji, zašto sami protiv sebe dižu prijave ili je riječ o sukobljenim strujama u HSP-u?

Gospodin Matković podnio je prijavu. Ne ulazim u odnose u HSP-u.

Je li po vama SDP trebao suspendirati Marinu Lovrić Merzel dok se ne raščiste optužbe na njen račun?

Očekivala sam ipak snažniju reakciju vrha SDP-a jer sve što se događa u Sisačko-moslavačkoj županiji baca veliku mrlju na cijelu stranku.

Bili ste zamjenica županici Lovrić Merzel, kako ste surađivale, a sada ste joj najveća kritičarka?

Bila sam joj zamjenica pola mandata. Ta je suradnja bila jako otežana. No tada su okolnosti bile takve da smo kroz županijsku Skupštinu i naše vijećnike imali mogućnost kontrole pa ovakvih pojava nije bilo. Kad smo vidjeli kako županica pokušava upravljati, HSS je izišao iz te koalicije.

Sumnjivi računi kolegi

Zašto je suradnja bila otežana?

Gospođa Lovrić sve projekte koje smo mi inicirali pokušala je pripisati sebi. Uz pomoć medija s kojima je već tada sklapala određene “odnose” pokušala je kontrolirati medijsku scenu tako da nitko osim nje nema pristup medijima. Kolegi iz HSS-a koji me naslijedio u županiji počeli su dolaziti vrlo sumnjivi računi na potpis i odbio ih je potpisati. Nakon toga odlučili smo da ne nastavljamo suradnju, upoznali smo s tim vrh njene stranke i prijavili slučaj nadležnim tijelima.

Kandidatkinja ste HSS-a za Europarlament?

Smatram da je Europarlament pravo mjesto za zaštitu nacionalnih interesa, što dosad nije iskorišteno na pravi način. Slale su se poruke za domaću javnost umjesto da se u EU lobiralo za Hrvatsku.

>> ‘Žena koja na snimci grli četnika nije Lovrić Merzel’

Roštilj
ZA SVA GODIŠNJA DOBA
Roštilj i kiša ne idu zajedno. Ili?

A1 izdvaja za Vas

  • ameris:

    Ako se dozvoli dokazati Sekulić-Merzel prijevare,krivotvorine,lažiranja,prijetnje,lažni identitet i prijevare na izborima...siguran sam da će gđa. Petir participirati u zaslugama.

  • c54t21q2:

    Merzel je vecinu svojih kriminalnih nedjela cinila uz znanje samoh vrha sdpea.

  • tajo777:

    Jasno je meni da je veći dio ovog članka politikianstvo no nije mi jasno zašto Merzelica još nije u zatvoru, šta rade istražitelji, zašto "savjetnici" nisu u buksi itd Čeka se valjda da obrade svjedoke i sakriju što se sakrit dade!?