Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAKOM

I. Novak upozorila na nepravilnosti Lučića i odbila narudžbenicu

siniša hajdaš dončić
Željko Lukunić/Pixsell
21.02.2013.
u 16:11

Ivana Novak, certificirana stručnjakinja za poslove javne nabave, nakon upozorenja o sumnjivoj nabavi za ured u Sky Officeu maknuta je sa svih poslova javne nabave u HAKOM-u.

Slučaj HAKOM, točnije izbor njegova prvog čovjeka – predsjednika Vijeća tog regulatornog tijela nastavlja se danas. U prvom zasjedanju Odbora za promet članovi Saborskog odbora nisu bili spremni olako propustiti predložene kandidate do saborskih klupa, no zakazan je nastavak sjednice, koji se treba održati danas. I dok odbornicima smeta kaznena prijava protiv Dražena Lučića, kandidata za predsjednika Vijeća, Vladu ona nije omela. Vlada nije ni pokušala provjeriti navode iz kaznene prijave, nego ju je okarakterizirala kao frakcijsku borbu za moć i utjecaj. Kaznenu prijavu podnio je trenutačni zamjenik predsjednika Vijeća HAKOM-a Gašper Gaćina, a osim Lučića, prijavio je i dosadašnjeg predsjednika Vijeća Miljenka Krvišeka.

Direktna nabava

Kaznena prijava odnosi se na javnu nabavu uredskog namještaja u kojoj G. Gaćina obrazlaže i tvrdi kako je u tom poslu prekršen zakon o javnoj nabavi. Dražen Lučić tada je ustvrdio da javna nabava nije u bila u njegovoj ingerenciji. Upravo Lučićevo negiranje sudjelovanja u javnoj nabavi uredske opreme ponukali su Ivanu Novak, ekonomisticu HAKOM-a, da nam se javi i progovori o spornom slučaju jer je, tvrdi, bila svjesna nezakonitosti i upravo je na njih upozoravala kada su se događale. Budući da je slučaj medijski eskalirao, smatra da je njena obveza i javno progovoriti i iznijeti činjenice. Kada je uočila nepravilnosti pri kupnji namještaja koje, prema njezinu mišljenju, nisu bile u skladu s odredbama javne nabave odbila je narudžbenicu za dio namještaja, ispričala nam je.

Sve se to dogodilo netom je prvi natječaj poništen. Službenim je mailom potom pozvala na sastanak članove povjerenstva te upozorila na kršenje Zakona o javnoj nabavi izravnom kupnjom dijela namještaja prema tehničkoj specifikaciji iz dokumentacije za nadmetanje poništenog javnog nadmetanja, i to od tvrtke koja je sudjelovala u nadmetanju i bila znatno skuplja od najpovoljnije. Uslijedio je dugotrajni razgovor s tadašnjim ravnateljem HAKOM-a Draženom Lučićem u kojem je, ističe Ivana Novak, iznijela navedene nepravilnosti.

Raznosi vodu po uredu

Ravnatelj joj je unatoč upozoravanju na nezakonitosti rekao, ističe I. Novak, da u novom poslovnom prostoru Sky Officeu hoće namještaj kakav želi te da ga nije briga za Zakon o javnoj nabavi. Od tada Ivana Novak nije sudjelovala ni u jednom novom postupku javne nabave. Unatoč kvalifikacijama i obrazovanju, posao u odjelu sveo joj se na raznošenje vode i uredskog materijala. Osim javne nabave namještaja, sporan je i najam novih prostora agencije bez odobrenja Vlade te planiranje otpremnine od tri milijuna bruto. Ponovno smo razgovarali i s Draženom Lučićem, pretendentom na mjesto predsjednika Vijeća i bivšim ravnateljem HAKOM-a, kojem tadašnje sedmeročlano Vijeće lani nije dalo povjerenje za novi mandat.

>>Lučić predložen za šefa Vijeća HAKOM-a unatoč kaznenoj prijavi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije