Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
muftija Aziz ef. Hasanović

'I ja sam osuđivao karikature, ali osuđujem i ubojstva koja me šokiraju i vijeđaju'

Mufitija Aziz Hasanović
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
09.01.2015.
u 08:55

Vjerski vođa muslimana u Hrvatskoj istaknuo je da je u napadu ubijeno mnogo nevinih ljudi a, kako u Kuranu piše, ''ubiti jednu nevinu osobu je kao ubiti cijeli svijet''

Napad na redakciju satiričnog lista Charlie Hebdo šokantna je situacija za jednu uljuđenu zemlju kao što je Francuska. Osobno me je kao čovjeka i građanina Europe to šokiralo. Osuđujem takav čin kao vjerski vođa muslimana u Hrvatskoj, istaknuo je muftija Aziz efendija Hasanović u emisiji ''Novi dan'' televizije N1.

Efendija Hasanović istaknuo je da je u napadu ubijeno mnogo nevinih ljudi, a, kako u Kuranu piše, ''ubiti jednu nevinu osobu je kao ubiti cijeli svijet''. Ocijenio je da se svi malo bave uzrocima toga čina.

Nedovoljna integracija

– Nekoliko godina svjedoci smo prepucavanja kroz medijske prostore, a sve u ime medijskih sloboda. Mi njegujemo pravo izričaja i slobode mišljenja i medijske slobode, ali moje pravo prestaje kada nekoga počnem vrijeđati – smatra efendija Hasanović. Pojasnio je da na svijetu ima milijardu i 600.000 tisuća muslimana te da ismijavanje proroka Muhameda vrijeđa njihove osjećaje, pa i njegove.

– Sigurno da vrijeđa. Onaj kojeg ne vrijeđa, mora ispitati svoje vjerovanje. Prije par godina bile su najveće demonstracije u Londonu kada je u jednom filmu vrijeđan Muhamed. Uvreda je za svakog muslimana da se huli bilo kojeg od 25 poslanika iz Kurana – pojasnio je. Međutim, vođa muslimana u Hrvatskoj napominje da to nikako ne opravdava zločin.

– Ne postoji niti jedan od razloga kojima bi se opravdao čin kojima smo svjedoci. Postoje drugi načini, a ne da se ubijaju ljudi. Ondje je ubijeno mnogo nevinih ljudi. Osobno sam osuđivao karikature i danas to činim jer se vrijeđaju moje vjerske osjećaje – istaknuo je. Drži da je u ovom slučaju, ali i u slučaju odlazaka mladih Europljana na ratišta u Siriju i Irak kako bi se borili za kalifat, zakazalo društvo i integracija.

Razlozi za džihad

– Tu postoji mnogo aspekata, tu je zakazala integracija, škole, obitelji, društvo. Ako netko od rođenja živi u Parizu i dopusti da ga netko sa strane indoktrinira, znači da je društvo zakazalo – napomenuo je efendija Hasanović i dodao da nedovoljna integracija ne pomaže da se mladi osjete dijelom neke zajednice u čemu čuči fundamentalizam. Ukazao je i na problem tretiranja muslimana i Islama u Europi koji je u u samo četiri države priznat kao jedna od religija.

– Muslimani su činjenica Europe i nitko ih ne može zanemarivati. Ne možete ih diskvalificirati iz društvene zbilje zato što su drukčiji, crni. U Francuskoj postoji oko šest milijuna muslimana, ali i velike frustracije – upozorio je.

– Onaj tko hoće ispoljavati vjeru ima džamije, ali to nema legitimitet na nivou države. Ponudio sam poslanici Francuske da riješimo to pitanje – kazao je i u više navrata istaknuo da je zadovoljan tretmanom koji muslimani dobivaju u Hrvatskoj. Pojasnio je i da u Kuranu postoji pet razloga za vjerski rat, odnosno džihad, a koji uključuju obranu svetosti kao što su čast, imetak, država, vjera.

– 25.000 muslimana bilo je u džihadu tijekom Domovinskog rata jer su po Kuranu morali boriti svoje domove – istaknuo je i dodao da francuski muslimani ne mogu biti u džihadu.

>>Preživjela masakr: Rekli su mi da ne ubijaju žene, ali da moram prijeći na islam

>>Braća teroristi navodno pobjegli u šumu, pretražena i velika špilja: 'Ovdje bi se mogli skrivati tjednima'

Komentara 105

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
09:38 09.01.2015.

mnogi muslimani viele da smo nevjernici a dolaze kod nas u nasu civilizaciju da im djecu skolujemo, hranimo,zastitimo od njih samih.....dosta je vise tog licemjerstva......skinite maske....

C0
cos 01
10:33 09.01.2015.

Protiv sam ismijavanja bilo čijih svetaca. Pokušaj spaliti ili ismijati zastavu bilo čije države čeka te robija. A ismijavanje iz vjere a koja ima tradiciju dužu od bilo koje države spada u slobodu mišljenja i govora. Naravno ubistva nemaju opravdanje.Alii da je to trebalo zakonom regulirati, je.

DR
drznedaj
09:58 09.01.2015.

A vidim sad su svi krivi kaj se nisu integrirali, zakazala zajednica. Covjece, pa znate kam idete. U zemlje s katolickom tradicijom. Normalkno da vam bu crkva zvonila, da budu procesije, da se bu slavil bozic i uskrs. Ko vas tjera u Francusku, Njemacku, Austriju ili Italiju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije