Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

I Hrvatska gorska služba spašavanja za Hrvatsku bez pasa na lancu

Gradovi i općine traže da im jasna zakonska zabrana držanja pasa na lancu olakša provedbu Zakona o zaštiti životinja
22. lipnja 2021. u 13:30 1 komentara 354 prikaza
Foto: Prijatelji životinja
Pogledajte galeriju 1/3

Prije nepuna četiri mjeseca, točnije 26. veljače, pokrenuta je peticija za potpunu zabranu držanja pasa na lancu, a do sada ju je potpisalo više od 56.000 ljudi. Peticija je dio nacionalne kampanje “Za Hrvatsku bez pasa na lancu”, a podrška ovoj hvalevrijednoj kampanji stigla je i Hrvatske gorske službe spašavanja.
Pročelnik HGSS-a Josip Granić u pismu potpore naglašava:

– Snažno podupiremo ovu i svaku inicijativu u smislu zaštite dostojanstva životinja, prava na zdrav i primjeren način života te potrebne zakonske izmjene i dopune primjerene civiliziranom i dobrohotnom demokratskom društvu. Ultimativno jesmo za Hrvatsku bez pasa na lancu!
Udruge zahvaljuju HGSS-u na plemenitom radu, koji uključuje i velik broj spašenih životinja, kao i na iskrenoj podršci kojom žele spasiti i pse zarobljene na lancu. Vjeruju da HGSS itekako zna što znači naići na bespomoćno biće koje pati i koje si samo ne može pomoći, a to su upravo psi na lancu, što treba čim prije postati prošlost.

IMALI PUNE RUKE POSLA VIDEO Ovo morate pogledati: HGSS-ovci na Plitvicama spasili psa iz jame duboke 10 metara


Podrške kampanji za hitnu izmjenu Zakona o zaštiti životinja, s ciljem potpune zabrane držanja pasa na lancu, dolaze iz gradova i općina diljem Hrvatske. Među prvima potporu kampanji dali su gradovi Umag, Zagreb, Dugo Selo, Vodnjan, Mursko Središće, Samobor i Popovača te općine Štrigova, Orehovica, Konjšćina, Ližnjan, Ribnik, Vratišinec i Kali, a svakodnevno stižu i nove podrške. Svi oni žele da na njihovu području prestane okrutnost prema psima i da im jasna zakonska odredba olakša provedbu Zakona o zaštiti životinja.
U objavi svoje potpore Grad Zagreb navodi da podržava izmjenu Zakona o zaštiti životinja za potpunu zabranu držanja pasa na lancu, što bi bilo unapređenje jednog odgovornijeg i humanijeg odnosa prema životinjama, kao i odgovornije skrbi o kućnim ljubimcima. I Grad Umag ističe da daje podršku kampanji koja ima za cilj zakonski ispravno reguliranje zabrane držanja pasa na lancu u smjeru provedivosti u praksi, odnosno u smjeru olakšavanja provedbe Zakona o zaštiti životinja lokalnim zajednicama te povećanja odgovornosti skrbnika pasa.

 | Autor : Prijatelji životinja Foto: Prijatelji životinja


Kampanju “Za Hrvatsku bez pasa na lancu” pokrenuli su Udruga Pobjede, Sklonište Prijatelji Čakovec, udruga Prijatelji životinja te 56 članica Mreže za zaštitu životinja uz podršku drugih udruga i institucija. Pokretači kampanje smatraju da hitnom izmjenom Zakona o zaštiti životinja treba čim prije omogućiti ono što su građani očekivali od Zakona još 2017., a to je potpuna zabrana zlostavljanja pasa držanjem na lancu. Konkretna i provediva zakonska odredba pomogla bi i lokalnim zajednicama u provedbi zakonskih odredbi i povećanju svijesti o odgovornoj skrbi o životinjama. Udruge naglašavaju da nitko ne mora skrbiti o psu, no ako to odluči, držanje na lancu ne smije biti dopušteno. Lanac psima stvara veliku fizičku i psihičku patnju, a zbog toga mogu postati i agresivni. Državne institucije imaju mogućnost, time i obavezu, zaustaviti sramotu za zajednicu i patnju za životinje.
Stoga je važno nastaviti apelirati na nadležne da se to dogodi što prije, pri čemu je svaka podrška iznimno važna. Još jednom pozivaju sve da posjete www.zabranimolanac.net potpisujući peticiju, pišu Vladi i Ministarstvu poljoprivrede te dijele informacije na društvenim mrežama s porukama #ZabranimoLanac i #ZaHrvatskuBezPasaNaLancu kako bi se u što kraćem roku inicirale izmjene Zakona o zaštiti životinja.

peticija Veterinari podržali kampanju za zabranu držanja pasa na lancu Kazneno djelo Podignuta optužnica protiv vlasnika kujice kojoj se smrznula štenad

 

Taekwondo - Women's Welterweight 57-67kg - Medal Ceremony
SVE JE OBJAVILA
Zlatna hrvatska olimpijka Matea Jelić prima jezive i prijeteće poruke zbog izjava o Oluji
Dacia Sandero Stepway
ROBUSTAN I SVESTRAN
Avanturistički duh plus dobar roštilj jednako dan za pamćenje