Naslovnica Vijesti Hrvatska

Evo kako političari i predsjednik Stožera komentiraju prijedlog rektora Borasa o ćirilici

Prijedlog rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa da se u osnovne škole u Hrvatskoj ponovno vrati učenje ćirilice u Vukovaru, gdje je i nastao problem uvođenja dvojezičnosti, izazvao je niz komentara
19. siječnja 2016. u 22:54 237 komentara 16710 prikaza
Vukovar kolaž
Foto: Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Prijedlog rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa da se u osnovne škole u Hrvatskoj ponovno vrati učenje ćirilice u Vukovaru, gdje je i nastao problem uvođenja dvojezičnosti, izazvao je niz komentara. I građani i političari su podijeljeni ovisno od političke pripadnost. Prema prijedlogu Boras uz učenje ćirilice i glagoljica bi bila ponuđena kao izborni predmet. Svoj prijedlog obrazložio je pojašnjenjem da se radi o starohrvatskim pismima, da bi ih bilo lijepo vidjeti u nastavi ali i da bi se na taj način smirile tenzije u društvu.

Ivan Penava (HDZ), gradonačelnik Vukovara

– Očekujem da rektor jednoga sveučilišta, koje je najbrojnije i najkvalitetnije u Hrvatskoj, doprinosi boljitku društva, stvaranju uvjeta za bolje obrazovanje,izobrazbi inženjera i sl. Ne znam čemu ova inicijativa posebno jer on ne dolazi iz resornog ministarstva koje odlučuje o tome. Ako bi u budućnosti tržište rada zahtijevalo učenje i japanskog jezika, jer bi to doprinijelo zapošljavanju ljudi, ja ne bih imao ništa. Ako netko misli da će tržište rada zahtijevati učenje ćirilice, jer će se tako zaposliti Vukovarci, onda… ispada da nam je ćirilica najveći problem, a mi od Tovarnika ili Iloka do Vukovara nemamo tri naseljena sela.

Igor Gavrić (HDZ), predsjednik Gradskoga vijeća Vukovara

– Protiv sam jednoga takvoga prijedloga. Ne vidim razloga da se vraćamo u prošlost i u škole ponovno uvodimo učenje ćirilice. Ne znam čemu to. Možda je se rektor trebao više pozabaviti time što se Domovinski rat slabo ili nikako ne izučava, što djeca odrastaju na način da ne znaju istinu o Domovinskom ratu i sl. Ovaj prijedlog mi je neprihvatljiv

Marijan Pavliček (HKS), dogradonačelnik Vukovara

– Ne slažem se prijedlogom rektora Borasa. Mislim kako se ne trebamo okretati prošlosti i nečemu što je bilo prije 25 godina i ćirilicu opet vraćati u škole. Ne vidim što bi dobili s time.

Srđan Milaković, neovisan dogradonačelnik Vukovara iz redova srpske manjine

– Radi se o jako interesantnom i impresivnom prijedlogu poslije svih izjava i postupaka kojih smo bili svjedoci zadnjih nekoliko godina. Očigledno je kako je politici trebala potpora akademske zajednice kako bi se olakšala neke stvari. Trebalo i da netko kaže kako je ćirilica zapravo i hrvatsko pismo pa da bi desničarima lakše bilo prihvatiti jedan takav prijedlog. Jedino mi nije jasno zašto se rektor nije po ovome pitanju oglašavao sve ovo vrijeme i što je se to u međuvremenu dogodilo osim što je HDZ došao na vlast.  

Dragan Crnogorac (SDSS), potpredsjednik SDSS-a i predsjednik ZVO

– Mislim kako se radi o zanimljivom prijedlogu ali o kojem treba još razgovarati i doraditi ga. Trebalo bi vidjeti kako se planira provedba toga prijedloga. U svakom slučaju za nas je to veoma interesantan prijedlog posebno jer dolazi iz redova akademske zajednice.

Goran Bošnjak (SDP), predsjednik vukovarskog SDP-a

– Rektorov prijedlog nam je zanimljiv posebno ako bi se išlo u smjeru ako bi se ćirilica učila kao fakultativan predmet. Treba sjesti, razgovarati, saslušati sve prijedloge i odlučiti. Možda bi se na taj način mogli urediti i modeli školovanja. Međutim, moram istaknuti i kako je interesantno kako sada, kada je HDZ došao na vlast, odjednom se i rektor Boras uključuje u rješavanje pitanje dvojezičnosti, a da su do sada šutjeli sve ovo vrijeme. I to pokazuje kako je HDZ stajao iza svega i da sad kada im više ta napetost ne odgovara idu u rješavanje pitanja dvojezičnosti.

Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara

– Nisam upoznat s inicijativom. Međutim, to nije ono za što se Stožer zalaže, a isto tako nije niti u skladu poruka predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović za vrijeme posjete Vukovaru. Ipak, svatko ima pravo da izlazi s idejama i inicijativama, a isto tako zna se i tko donosi konačnu odluku.

>> Rektorov prijedlog Oreškoviću: Vratite ćirilicu u škole

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša

A1 izdvaja za Vas

 • Maja28:

  Pitam se bi li Boras dao takav prijedlog da su mu u vrijeme rata u Vukovaru noseći zvijezdu petokraku i čirilične parole, agresori silovali sestru, mamu ili kćer ili ubili? A svaka hrvatska obitelj u Vukovaru je imala sličnu žrtvu.

 • Maja28:

  Ja sam isto podjeljena oko toga hoću li mu reći da odmah ili sada da ostavku.

 • Avatar Karl_Habsburg
  Karl_Habsburg:

  Gradjani podijeljeni - svi srbijanci is SDPovci za (itneresantan prijedlog) a ostali NE. Zbilja smo podijeljeni.