Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUTRA U VEČERNJEM

Hvidra i Periša u ‘operaciji Pupovac’ na Plenkovićevoj su strani?

25.09.2019.
u 22:00

Josip Periša je dugogodišnji predsjednik Glavnog odbora Hvidre

Točno je godinu dana otkako je Hvidra, najbrojnija braniteljska udruga, odlukom o bojkotu prosvjeda u Vukovaru kojim je gradonačelnik Penava želio upozoriti na neprocesuiranje ratnih zločina iznenadila pa i zaprepastila braniteljsku zajednicu.

Za razliku od drugih utjecajnih udruga, poput Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba i Udruge specijalne policije koji su izrazili javnu potporu prosvjedu i najavili dolazak članstva, Hvidra je oštro odbacila Penavin prosvjed. U ime udruge, odluku je objavio javnosti dotad gotovo nepoznati Josip Periša, predsjednik Glavnog odbora Hvidre.

Upravo tih dana, protekle jeseni, otpočeo je i verbalni rat braniteljskih udruga s Miloradom Pupovcem, nakon njegova odlaska u Bačku Palanku gdje je 5. kolovoza nazočio komemoraciji za žrtve Oluje. Udruge su burno reagirale, no ne i Hvidra...

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtka ili u našem e-izdanju

U novom broju donosimo i sljedeće teme:

>>Đuro Sessa: O Turudiću ću odlučiti nakon njegova očitovanja

>>Prinove u zagrebačkom Zoološkom vrtu: Ema i Popi, popularne pande, dobile bliznace

>>Udruženje grobara zahtijeva strožu regulaciju vlastitog zvanja

 

 

 

Operacija Pupovac

No, nakon što je proteklih dana predsjednik SDSS-a optužbama za reustašizaciju hrvatskog društva ponovo iritirao branitelje, koji su promptno zatražili održavanje sjednice Sabora zbog Pupovčevih izjava, svojevrsni desant u javni prostor izvršila je upravo Hvidra, ovaj put potpuno novom retorikom koja oponira HDZ-u. Za glasnogovornika “operacije Pupovac” Hvidra je ponovno istaknula Josipa Perišu. “Pupovac je zloćudni tumor na najosjetljivijem dijelu tijela Republike Hrvatske”, “SDSS nije poželjna stranka u Hrvatskoj”, “Smeta mu ‘za dom spremni’, ali ga ustaške kune u džepu ne žuljaju”, samo su neke od Perišinih izjava u ime Hvidre, čije vodstvo i članstvo mahom posjeduje iskaznicu upravo HDZ-a.

Perišino ime prvi se put nakratko pojavilo u javnosti 2000. u vrijeme osnivanja Vladina povjerenstva koje se bavilo revizijom svih rješenja o invalidnosti. Pred televizijskim kamerama SDP-ov ministar branitelja Ivica Pančić pročitao je imena 18 časnika HV-a koje je pokušao prokazati kao lažnjake, među njima i ime Josipa Periše. No, Pančićev je projekt ponižen nakon što mu je jedan od prozvanih branitelja, Darko Beštek, javno predao protezu svoje desne noge, a kako su mediji izvještavali u to vrijeme, štetu je nanio i Josipu Periši, teško ranjenom u zaleđu Vodica.

Podrijetlom iz sela Lađevaca nedaleko od Šibenika, nakon rata pristupio je udruzi koja okuplja ratne vojne invalide, Hvidri, čiji je dugogodišnji predsjednik Glavnog odbora, baš kao i šef Josip Đakić, zahvaljujući izborima prema delegatskom principu, za razliku od principa “jedan član, jedan glas”, kao kod ostalih udruga, pa na taj način “svoji ljudi” biraju “svoje ljude”. Istodobno s angažmanom na veteranskim pitanjima, gradio je i karijeru poduzetnika. Slobodna Dalmacija je 2011. objavila tekst o Periši pod naslovom “Čelnik Hvidre zgrće bogatstvo na ilegalnim kućama”, u kojem se tvrdi kako je od bivše gradonačelnice Nede Klarić otkupio velike površine poljoprivrednog zemljišta u blizini Šibenskog mosta, potom ih parcelirao i na njima sagradio “poljske kućice”, mimo zakona i građevinskih dozvola, a spominjala se i 20-godišnja koncesija nad teniskim terenima na Šubićevcu. Periša im je uzvratio tužbom, a spor je zaključen sudskom nagodbom.

Ima još samo jedan kafić

Činjenice su, međutim, da je Periša tijekom godina otvorio niz kafića: bio je vlasnik “Godfathera”, “Godimenta” te kafića “Petar Krešimir IV.”, kao i kafića u sklopu samostana svetog Frane te u bivšem šibenskom kinu. Jučer je za Tportal, čiji sugovornik tvrdi da Periša “po uhodanoj shemi preuzima prostore, preuređuje ih, otvara kafiće i restorane pa ih potom iznajmljuje ili prodaje”, izjavio kako “ima još samo jedan kafić”. Lokalni mediji bavili su se i poslovima njegove supruge Sanje Čatlak koja je obnašala niz javnih funkcija. Bila je direktorica šibenske ispostave HZMO-a, potom direktorica Gradske čistoće, a prije tri godine bila je imenovana direktoricom Gradskih ljekarni.

Istodobno, stranka na vlasti isplaćuje milijunske iznose Hvidri. U udruzi se naveliko pripremaju za predstojeće igre u Makarskoj, koje će porezne obveznike koštati milijun kuna. Još donedavno, za isti projekt izdvajano je više od tri milijuna, no iznos je nakon kritika nekih udruga smanjen. Naši izvori iz braniteljske zajednice nemaju nikakvih dvojbi: Periša igra veliku igru za HDZ. – Agresivnim istupima Hvidra želi nadglasati kritike Specijalne policije i Garde i pod svaku cijenu zaustaviti njihov zahtjev za održavanje sjednice o Pupovcu. Ubrzo će u javnost otići priča da treba smiriti tenzije i nikome ništa – kaže naš izvor. No, doznajemo da specijalci i Garda od zahtjeva za sjednicom ne odustaju, štoviše, pripremaju akciju prikupljanja potpise saborskih zastupnika, pa će biti zanimljivo promatrati hoće li im se priključiti i trenutačno glasna Hvidra, čiji je šef Đakić isti taj zahtjev spomenutih udruga prošle godine politički mudro ignorirao.•

Ključne riječi

Komentara 1

SR
sramitese
02:00 26.09.2019.

bolje bi bilo da sam stvara drustvo..nego sta sam stvara drzavu bez njega..ali moje sam ponovno odvea vanka i postedija toga balkanizma..i balkanaca..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije