Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori u HSLS-u

HSLS Kosor: Jedini bez afere! Gajski: On volontira za 5000 kuna!

\'09.10.2011., Zagreb - HSLS je u Novinarskom domu predstavio svoj gospodarski program,  Darinko Kosor.  .  Photo: Zarko Basic/PIXSELL\'
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/3
13.02.2012.
u 11:00

HSLS u subotu, 18. veljače, u zagrebačkom hotelu Antunović bira novo vodstvo na 17. saboru. Aktualnom predsjedniku suprotstavlja se kolega koji niže i optužbe.

Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS) u subotu na 17. saboru stranke u zagrebačkom hotelu Antunović provodi unutarstranačke izbore. S dva kandidata za predsjednika stranke, još uvijek aktualnim Darinkom Kosorom te Mladenom Gajskim razgovarali smo o njihovim vizijama razvoja i vođenja HSLS-a, postojećim stranačkim problemima i njihovim rješenjima.

Jeste li napravili analizu izbornih rezultata i utvrdili tko ili što je odgovorno za veliki poraz HSLS-a na posljednjim izborima?

KOSOR: HSLS je prvi put nakon 15 godina samostalno izašao na izbore i osvojio 73.000 glasova građana Hrvatske i time bio četvrta lista po ukupnom broju osvojenih glasova, imali smo najbolji gospodarski program prema mišljenju stručne javnosti i bili smo jedna od rijetkih stranaka koja nije imala nijednu aferu u izbornoj kampanji. U tri izborne jedinice imali smo dobar rezultat blizu izbornog praga. Na leđima smo nosili veliki teret imidža trgovačke stranke iz perioda 2002. do 2009. godine.

GAJSKI: Prvi put poslije 1990. godine HSLS je na margini političkog života Hrvatske i na rubu političkog i financijskog sloma. Za to je odgovorna nedosljednost u predstavljanju stranačkog programa, međutim, prije svega autokratska politika predsjednika stranke te loše upravljanje unutarstranačkom politikom i novcem. Imali smo personaliziranu kampanju u kojoj biračima nismo predstavili tim sposoban za provedbu socijalno liberalne politike već samo predsjednika. Stranački intelektualci i stručnjaci nisu dobili medijski prostor, a rukovodstva županijskih organizacija ni priliku sukreirati program za pojedine izborne jedinice, a kamoli medijski nastupati. Hrvatski birači su nakon godina vladavine autokrata poput Sanadera i Jadranke Kosor shvatili da trebaju birati skupine stručnjaka kojima vjeruju da mogu promijeniti Hrvatsku, a ne samo jednu osobu. Jasno je i gdje socijalno-liberalna politika može imati utjecaj. Dotuklo nas je to što je Darinko Kosor političke poene pokušavao skupljati lutajući od penzionera do krupnog kapitala. Jednostavno, nije se snašao, a sve članove koji misle, pa čak i osnivače HSLS-a, svojim je načinom upravljanja pasivizirao.

Kako vratiti birače i ugled stranke?

KOSOR: Upornim radom i daljnjim zastupanjem kvalitetnog programa koji smo promovirali u izbornoj kampanji. Nakon izbornog sabora odmah krećemo u pripremu za lokalne izbore 2013. godine. Osobno sam se ponovno kandidirao za predsjednika HSLS-a radi podrške više od 150 organizacija s terena. Nakon izbora odmah sam dao mandat na raspolaganje te razmišljao o neopozivoj ostavci, ali nakon podrške s terena odlučio sam nastaviti dalje. Nažalost, 2012. i 2013. godina bit će još teže nego protekle dvije godine te očekujem da će u tom periodu naš program biti puno više prepoznat kao jedina alternativa za izlazak iz teške gospodarske i društvene krize.

GAJSKI: U stranci imamo vrsnih stručnjaka na državnoj i lokalnoj razini čije potencijale i volju stranka nikada nije kapitalizirala. Oni su kreatori budućeg programa HSLS-a. HSLS ima tim. Lokalni izbori naša su prva prilika. Jasan program liberalnog, ali i nacionalnog te socijalnog karaktera, kao i konstruktivna kritika vlasti uz aktivno sudjelovanje stranke u društvenom životu, jedini su način da građani prihvate HSLS-ovu politiku. Moramo biti prisutni u svim segmentima društvenog života u kojima je potrebna kritika liberalnog političkog stava. Svjesni smo da ćemo imati otežan pristup u medije jer više nismo parlamentarna stranka te da će se naš glas teže čuti. Jedino što nam ostaje jest rad na terenu i dosljedna socijalno-liberalna politika. To je težak put, ali jedini moguć.

Kakvim vam se dosad čine prvi potezi nove Vlade, što biste pohvalili, a što ne biste nikada napravili, odnosno, što biste vi prvo napravili da ste trenutačno na vlasti?

KOSOR: Nova Vlada do sada se bavila isključivo “puštanjem balona”. Pokazuju veliku neodlučnost i želju za dodvoravanjem biračima. Prijedlozi poreznih reformi su površni i nedovoljni. U pitanju smanjenja javne potrošnje nije predloženo gotovo ništa. Današnji omjeri zaposlenih u realnom sektoru i državnoj upravi su neodrživi. Prvih šezdeset dana nove Vlade iz pristojnosti nismo previše komentirali, no nakon 18. veljače i naših izbora svaki hrabar potez javno ćemo poduprijeti, a svaki oportunizam oštro ćemo kritizirati.

GAJSKI: Prvi potezi nove Vlade u skladu su s obećanjima iz predizborne kampanje. Ipak, jasno se naziru indicije da neće ispuniti sva svoja obećanja onako kako su najavili u predizbornoj kampanji. Držim da je s reformama trebalo početi odmah, pa čak i s onim bolnima. Moje mišljenje mogu biti jedino savjeti da se rezovi moraju provesti hitno i bez kompromisa.

Što mislite o svome protukandidatu?

KOSOR: O protukandidatu sve najbolje. Jedino pravo mišljenje o mom protukandidatu, a i o mom dosadašnjem radu, izreći će delegati naših ogranaka 18. veljače.

GAJSKI: Kosor je najavio da će biti predsjednik volonter, no na kraju izlazi na vidjelo da je sam sebi isplaćivao neto plaću u iznosu od 5000 kuna, uzeo u leasing novi auto na račun stranke i stalno zaposlio vozača. Sve je to stranku koštalo nekoliko desetaka tisuća kuna mjesečno. Zbog prevelikih troškova morao je otpustiti sve zaposlene, pa i sebe. Središnjem vijeću podnio je izvješće u kojem tvrdi da su svi dugovi otpuštenim djelatnicima podmireni, a upravo sam primio e-mail u kojem odvjetnici pojedinih djelatnika najavljuju tužbe zbog nepodmirenih dugova.

Ključne riječi

Komentara 10

OB
-obrisani-
12:30 13.02.2012.

Darinko se ....jako obahatio...obezobraznio.... . napadao je sve i svakoga.....nezivajuči sebe i svoju stranku..NAJboljom . a u najboljem slučaju bi imao....2-3%.......pa to je doista..totalno..GLUPO.

AL
Alfonz
12:34 13.02.2012.

Nevjerojatno je da netko nakon što kao čelnik stranke doživi totalni debakl na parlamentarnim izborima ima ideju da opet bude Predsjednik stranke...Stvarno se tu radi o debelokšcu I. kategorije....Umjesto da nestane zauvijek iz političkog života, on još sanja da će biti zamjenik premijera ili zagrebački gradonačelnik....Toga ima samo na brdovitom Balkanu...Zato nas i dalje zovu balkanezerima...

JO
JoškoZG5
19:32 13.02.2012.

Austrougar- Kosor je imamo 5000 kuna koje je koristio za stranačke aktivnosti odnosno za putne troškove i slično.. Inače čovjek je prešao cijelu hrvatsku uzduž i poprijeko. Ako si malo pozornije pratio internet stranicu hsls-a uvjerio bi se sam u to.. Tih 5000 kuna mu ne zamjeram niti malo. Zamjerio bih mu da je uzimao 5000 kuna i sjedio u udobnoj sobici u Zagrebu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije