Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KLIMATOLOG UPOZORAVA:

'Hrvatsku čekaju prebrze promjene. Imat ćemo sve manje vode, snijega, drukčije biljke...'

Foto: Pixsell
1/4
16.09.2019.
u 08:42

Mnoge zemlje već su napravile plan što će saditi i koje životinje uzgajati u skladu s klimatskim promjenama. Hrvatska nije jedna od tih zemalja

Hrvatska već godinama prati svjetski trend ekstremnih klimatskih promjena koje su, između ostalog, dovele do najezde novih životinja, ekstremnih suša, poplava i požara, a sve je manje i hrane.

Klimatolog Branko Grisogno upozorava da se vrijeme mijenja brže nego što su to očekivali svi klimatolozi. Zbog promjena, između ostalog, manje je i meda, krušaka, a više je komaraca i stjenica. Priroda se, za razliku od nas, brzo prilagođava, pišu Vijesti.hr.

"Vidi se da dolaze drukčije biljke, a ove naše i biljke i kukci sele se prema sjeveru i u veće visine. Vinogradari kažu da imaju minipoplave i minisuše gotovo stalno. Kiša ne pada kada treba. A kada treba, onda previše padne. I onda je predugi period od suše. Znači trajanje i intenziteti bitno se mijenjaju u odnosu na ono na što smo navikli", kazao je za Danas klimatolog Grisogono.

Mnoge zemlje već su napravile plan što će saditi i koje životinje uzgajati u skladu s klimatskim promjenama. Hrvatska nije jedna od tih zemalja.

"Gorski kotar imat će vjerojatno 50 posto manje snijega zimi nego što ima sada za samo 10, 20 godina. Drukčije vrste riba će ovdje biti. Mi ćemo imati sve manje i manje tekuće protočne vode. Hrvatska je bogata vodom, ali ona isto i ponire. Imat ćemo problema s Neretvom, rijekom Mirnom. Na mnogo mjesta će se događati prebrze promjene", prognozira Grisogno.

Ključne riječi

Komentara 14

LJ
ljeto90
10:05 16.09.2019.

Ima vode ali će biti skupa?????jer su sve izvore prodali????

DU
Deleted user
09:18 16.09.2019.

Trend pada broja stanovnika odgovara klimatskim promjenama.

Avatar HJelinich1990
HJelinich1990
09:13 16.09.2019.

Bit će grdo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije