Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatskim radnicima u Sloveniji ugrožena prava

30. siječnja 2009. u 18:24 4 prikaza

Ako se ne intenzivira rješavanje dugogodišnjeg problem dnevnih emigranata koji svakodnevno odlazimo na posao preko Sutle u Sloveniju i ako nam naši političari ne mogu osigurati ni minimum dostojanstva u Sloveniji, za Dan grada Pregrade na Bijelu nedjelju, prvu nedjelju nakon Uskrsa, organizirat ćemo javni prosvjed.

Političari i prosvjednici
Toga se dana u Pregradi očekuju visoki politički dužnosnici, a mi ćemo okupiti uz 300-injak članova naše udruge Dnevni migranti i i članove drugih udruga za zaštitu ljudskih prava i sve ostale Zagorce – rekao je predsjednik Udruge Dnevni migranti Stjepan Miklaužić. Miklaužić već unazad nekoliko godina i Vladu RH i hrvatsko Veleposlanstvo u Ljubljani upozoravaju da su hrvatskim radnicima koji rade u Sloveniji ugrožena najosnovnija ljudska prava.

– Slovenija je članica EU u koju će uskoro i Hrvatska, a po svemu se prema nama ponašaju diskriminirajuće. Zašto mi dnevni migranti izdvajamo iz svojih plaća novac za pravo korištenja prava u slučaju nezaposlenosti, to pravo po slovenskom Zakonu o radu imamo pravo i koristiti, no slovensko Ministarstvo za rad to je pravo nama dnevnim migrantima vezalo za mjesto prebivališta kršeći tako Zakon o radu. Iz obaveza plaćanja svakom proističu i prava, no za nas Hrvate koji radimo u Sloveniji to očito ne vrijedi – rekao je Stjepan Miklaužić. Isto tako nezadovoljni su i plaćanjem poreza.

Vlasnik slovenska vlada
– Nama poslodavac na plaće uredno obračunava porez, no budući da nemamo minimalno šest mjeseci u godini prijavljen boravak u Sloveniji, nemamo pravo na olakšice kao slovenski radnici, primjerice olakšice na djecu i druge. Na bruto plaću od 650 eura tako nam uzimaju 15 posto, a na svaki iznos preko 650 eura 24 posto.

Ja koji radim u poduzeću Staklarska nova u Rogaškoj Slatini zarađujem minimalac, a moram platiti 90 eura poreza tako da mi mjesečno ostane svega 350 eura neto plaće – rekao je Stjepan Miklaužić, čelnik Dnevnih migranata, te dodao da je njegovom poduzeću vlasnik slovenska Vlada, ali mu se zadnje četiri godine uopće ne uplaćuje u mirovinski fond.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo