Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Provaljeno im

Nova drama s Hrvatskim studijima. Studenti: Nećemo izaći iz prostorija

Zagreb: Provaljeno u prostore kampusa na Borongaju
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
03.11.2017.
u 15:39

Studenti već godinu dana znaju da se trebaju iseliti, no nisu znali da im je rektor pronašao nove prostorije i dao novac za uređenje

Pet prostorija kojima se koriste studenti iz ukupno osam studentskih udruga koje djeluju na Hrvatskim studijima, opljačkane su jučer – baš na dan kada su članovi udruga morali napustiti objekte i predati ih DHMZ-u, novom vlasniku Borongajskog objekta 60.

Iako glavna vrata objekta nisu provaljena, iz prostorija udruga ukradena su računala, zvučnici, skener, ali i poneke knjige i skripte, pa je već jučer, policija utvrdila da je šteta koju su provalom prouzročili lopovi, premašila iznos od deset tisuća kuna.

Nisu znali za 250.000 kuna

Ključeve od ulaza u zgradu u kojoj su prostorije udruga, kako doznajemo od studenata, imaju predstavnici udruga, jedan je ključ na porti fakulteta, a jedan ključ ima tajnik Hrvatskih studija, no unatoč provali, vodstvo fakulteta studentima je tijekom jučerašnjeg dana osiguralo i vozilo kako bi preostale stvari koje im lopovi nisu otuđili, iznijeli iz prostorija koje su ionako trebali napustiti.

Zagreb: Provaljeno u prostore kampusa na Borongaju
1/5

No oni tome zahtjevu, kažu, neće udovoljiti.

Studentska je to odluka odaslana kao njihov jasan odgovor na problem kojeg se trude riješiti posljednjih godinu dana.

Naime, da se trebaju iseliti iz objekta 60 predstavnici studentskih udruga znaju odavno, no tek nedavno su saznali da je još prije godinu dana odlukom rektora zagrebačkog sveučilišta Damira Borasa za njih na Borongaju osiguran zamjenski – objekt 38. Dapače, u spomenutoj rektorovoj odluci ujedno je odobreno i 250 tisuća kuna za adaptaciju novih prostorija, no tu odluku, od pročelnika Hrvatskih studija Marija Grčevića, studenti su doznali tek nedavno.

– Pročelnik Grčević pozvao je predstavnike udruge da obiđu objekt 38 i razgledaju ga jer će tamo biti smješteni. No od toga razgledavanja otprije godinu dana do danas nije se promijenilo ništa. Dapače u međuvremenu smo saznali da će se i iznos koji je odobren za adaptaciju vratiti Sveučilištu ili se prenamijeniti jer su s fakulteta kazali da taj iznos nije dovoljan za adaptaciju. No to smo saznali tek nedavno, a sve do sada ta nam je rektorova odluka bila zatajena – kazali su tako predstavnici studentskih udruga.

Budući da problem nije riješen, studenti sada i ove opljačkane prostorije ne planiraju napustiti dok im fakultet ne osigura novo mjesto za rad. Dapače, jučer su studenti ponovno pisali rektoru Sveučilišta Damiru Borasu tražeći ga hitan sastanak iako su molbu za sastanak na njegovu adresu poslali i prije provale, još 31. studenog kada su s njim željeli raspraviti budućnost svojih odluka i upozoriti ga na suprotne informacije koje im daje pročelnik studija Grčević.

Od najboljeg učilišta do odjela

A protiv njega se studenti, ali i pojedini profesori, bune već dulje vrijeme. Dapače Hrvatski studiji jedini su fakultet koji se nekoliko godina unatrag spominje samo po problemima. U ožujku ove godine tražili su ostavku članova uprave fakulteta kada je donesena odluka o ukidanju studija filozofije. I tada su svi uprli prstom u Marija Grčevića jasno poručujući kako pročelnik rektoratu nije prenio volju Vijeća, već je na sjednici Senata glasao za ukidanje filozofije.

Studenti su i tu odnijeli pobjedu i vratili upisne kvote. No prava se vatra razbuktala još početkom ove godine kada su Hrvatski studiji i njegovi studenti degradirani – naime od Sveučilišnog centra transformirani su u odjel.

Komentara 6

Avatar grbadeva
grbadeva
16:08 03.11.2017.

Vjerojatno su to sve studenti strojarstva i brodogradnje, ferovci, pbfovci, matematičari, kemičari i sl. Oni jedini imaju vremena za prosvjede i neodlazak na kolokvije i redavanja.

ZA
zarac
16:01 03.11.2017.

Hahaha, "Hrvatski studiji". Pa nije niti čudo da se krade....

OB
ObrenM
16:17 03.11.2017.

Pokvareni prodavatelji magle.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije