Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh studenata prava

Hrvatski studenti u arbitražnom sporu u rangu s Harvardom i Heidelbergom

Studenti prava
Foto: Privatna arhiva
30.04.2020.
u 09:23

U konkurenciji najuglednijih sveučilišta, zagrebački tim je ove godine osvojio nagradu za jedan od 20 najboljih podnesaka za tuženika i plasirao među pet posto najboljih na svijetu

Na jednom od dva najveća pravna studentska natjecanja na svijetu općenito i najvećem natjecanju na području privatnoga prava, studenti Pravnog fakulteta u Zagrebu ostvarili su odličan rezultat! Hella Petani, Dora Podrug, Janica Rakoci, Lovro Moharić i Marijan Živković na natjecanju "Willem C. Vis moot" iz međunarodne trgovačke arbitraže u konkurenciji 400 timova iz cijeloga svijeta nagrađeni su za podnesak za tuženika – "honourable mention for respondent", a u usmenom dijelu plasirali su se u završnu fazu natjecanja među 64 najbolja tima.

O važnosti tog natjecanja svjedoči okolnost da ga UNCITRAL (Komisija Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo) redovito spominje u svojim izvješćima Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda. Studenti se natječu u zastupanju klijenata u imaginarnom predmetu iz međunarodne trgovačke arbitraže.

- Predmeti se najčešće odnose na aktualna pitanja u svijetu arbitraže za čije je rješavanje potrebno detaljno upoznavanje s arbitražnim pravom i pravom međunarodne kupoprodaje robe, osobito UNCITRAL-ovim zakonom o međunarodnoj trgovačkoj arbitraži iz 1985. te Konvencijom Ujedinjenih naroda u ugovorima o međunarodnoj prodaji robe iz 1980. - pojašnjavaju.

Pripreme za natjecanje traju od početka listopada do travnja, pri čemu se od boljih timova očekuje neprekidna, šestomjesečna priprema. Studenti se nadmeću u pisanju podneska za tužitelja i tuženika te usmenom zastupanju tužitelja i tuženika pred panelom od tri arbitra. Zbog pandemije ove godine usmeni dio atjecanja nije održan kao obično, u Beču, nego isključivo online, putem platforme Immediation.

- Natjecanje se odvija na engleskom jeziku. Sudjelovanje na natjecanju se smatra iznimno prestižnim u arbitražnim krugovima zbog toga što je natjecanje maksimalno oblikovano po uzoru na pravu arbitražu - ponosno će studenti.

U konkurenciji najuglednijih sveučilišta, zagrebački tim je ove godine osvojio nagradu za jedan od 20 najboljih podnesaka za tuženika i plasirao među pet posto najboljih na svijetu.

- Na ovaj smo rezultat posebno ponosni budući da se Sveučilište u Zagrebu na taj način plasiralo među poznata svjetska sveučilišta kao što su Harvard, Ottawa, London School of Economics, Heidelberg i druga - kažu.

Zagrebački tim je ostvario i ulazak u finalne runde usmenog dijela natjecanja, među 64 najbolja tima, dakle 16 posto najboljih na svijetu.

- Htjeli bismo istaknuti da je naš rezultat, osim svakodnevnog rada i vježbe, plod vrhunskog mentorstva doc. dr. sc. Antuna Bilića s Katedre za trgovačko pravo i pravo društava te doc. dr. sc. Dore Zgrabljić Rotar s Katedre za međunarodno privatno pravo - napominju. 

Komentara 2

DU
Deleted user
17:38 30.04.2020.

Čestitka mladosti! Vrh ste! Nažalost kad počnete radit u RH onda presude budu po nalogu HDZ -SDP ako do njih i dođe! Žali bože znanja i truda!

NA
najljepšiji
10:03 30.04.2020.

Bravo, Zagorci!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije