Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIVAMO

Hrvatski kardinali Bozanić i Puljić odlučuju o Međugorju

bozanić
Arhiva VL
24.03.2010.
u 19:51

Prema pisanju lista Giornale, u komisiji neće biti mostarski biskup Ratko Perić koji ne priznaje autentičnost ukazanja.

Dvojica hrvatskih kardinala, nadbiskupi sarajevski i zagrebački Vinko Puljić i Josip Bozanić bit će članovi Međunarodnog istražnog povjerenstva za Međugorje koje je uspostavljeno pri Kongregaciji za nauk vjere Svete Stolice a što je usporedno objavljeno proteklog tjedna u Vatikanu i tijekom zasjedanja Biskupske konferencije u Mostaru, objavili su talijanski mediji a što su neizravno potvrdili i Večernjakovi izvori.

Uostalom, nadbiskup zagrebački je danas priopćio da u Rimu sudjeluje na prvoj sjednici Međunarodne istražne komisije za Međugorje pri Kongregaciji za nauk vjere.

Prva sjednica
Doznaje se ekskluzivno da će prvu sjednicu ova komisija održati upravo u petak. Prema drugim izvorima doznaje se da će uz Puljića i Bozanića članovi komisije vjerojatno biti i mons. Franjo Topić, predsjednik HKD Napretka iz Sarajeva te španjolski kardinal Julian Herranz Casado, bivši predsjednik Papinskoga vijeća za zakonske tekstove i član organizacije Opus Dei, . Tony Anatrella, francuski jezuit i mariolog koji je vrlo aktivan i kao pisac.

Uz njih kao mogući član se navodi i visoki dužnosnik Svete Stolice nadbiskup Angelo Amato, prefekt Kongregacije za kauze svetaca. No prema talijanskom listu Giornale, u komisiji za Međugorje neće biti mostarski biskup Ratko Perić, koji ne priznaje autentičnost Gospinih ukazanja.

Večernjak ekskluzivno doznaje da će u Povjerenstvu biti i doc. dr. Nela Gašpar, podrijetlom iz Dervente. Nakon završene teologije u Zagrebu, 1997. je na papinskom sveučilištu Gregoriana magistrirala a potom i doktorirala postavši doktor teoloških znanosti 2001. Uz časnu sestru N. Gašpar još jedan teolog iz Hrvatske će također biti član ovoga povjerenstva.

Tajni rad
Komisija je osnovana pri Kongregaciji za nauk vjere i u njoj je 20-ak osoba među kojima su kardinali, biskupi, vještaci i stručnjaci, a na čelu joj je kardinal Camillo Ruini, bivši predsjednik Talijanske biskupske konferencije. Vatikan je priopćio osnivanje te komisije 17. ožujka, a već sedam dana poslije ona se sastaje u Rimu. Prošlo je, dakle, neobično kratko vrijeme od najave osnivanja komisije i njezina prvog sastanka.

Danas smo u rimskoj biskupiji pokušali razgovarati s kardinalom Ruinijem i doznati neke pojedinosti, datume, sastav komisije itd., ali nam je rečeno kako nitko iz komisije, pa ni njezin predsjednik, ne smije razgovarati s novinarima, pa i ni s kim izvan Kongregacije za nauk vjere.

Nismo mogli dobiti ni imena članova istražne komisije i datume njezinih budućih sastanaka. Šef Ureda za tisak Svete Stolice, otac Federico Lombardi, poslije objavljivanja osnivanja međunarodnog povjerenstva za Međugorje, kazao nam je kako će ono svoj rezultat istraživanja iznijeti Kongregaciji za nauk vjere. Rezultati ovoga istraživanja neće u međuvremenu biti dostupni javnosti. Valja reći kako se sve do nedavno vjerovalo da će komisija raditi javno, što je promijenjeno u zadnji trenutak.

Komentara 14

GN
glas nas
12:19 25.03.2010.

Ja mislio da će u komisi biti samo karolici kad tamo upali i Puljić i Toplić (veći muslimani od Alije Izedbegovića). sad tek mislim da od ovga neće biti ništa dobroga.

XY
xychhr200
22:36 24.03.2010.

Licemjeri, pedofili, spaljivaći nedužnih žena (navodnih vještica) i paraziti... sva ta crkvena bratija.

OB
-obrisani-
20:27 24.03.2010.

Bozanic je u zadnje vrijeme izgubio milijarde kuna, sad i Medjugorje predaje Vatikanu! PLJUC!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije