Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drvni klaster o nacionalnom blagu

Hrvatske šume vrijede bar 3,5 puta više od procjene HAZU-a

Marijan Kavran
Foto: Marko Prpić/Pixsell
05.12.2016.
u 21:28

Podcjenjivanje vrijednosti šuma može štetiti položaju industrija zasnovanih na šumi, koje zapošljavaju 53.000 radnika, kažu u HKD-u.

Pozdravljamo nastojanje HAZU-a da se popišu svi državni resursi, no višestrukim podcjenjivanjem vrijednosti šuma i šumskog zemljišta itekako se može štetiti i derogirati položaj industrija zasnovanih na šumi, koje zapošljavaju 53.000 radnika, ostvaruju 10,5% hrvatskog izvoza i sudjeluju u BDP-u s 3,6%, priopćili su iz Hrvatskog drvnog klastera (HDK).

U knjizi Hrvatska prirodna bogatstva – zaštita i odgovorni razvoj, HAZU je, podsjetimo, 2,6 milijuna hektara šuma i šumskog zemljišta procijenio na 6,9 milijardi dolara, ne navodeći metodologiju izračuna. No direktor HDK Marijan Kavran tvrdi kako se statična vrijednost hrvatskih šuma u stručnim krugovima procjenjuje na više od 21 milijarde eura (2,6 mil. ha x 0,80 eura/m2), dok se njihova dinamična vrijednost, koja uključuje opće korisne funkcije šuma (bioraznolikost, proizvodnju kisika, ponor ugljika, zaštitu od erozije, revitalizaciju ruralnih područja, turistički potencijal i slično), procjenjuje na dodatnih 5 do 7 puta više, na više od 100 mlrd. eura.

Podatak od 0,80 eura/m2 cijena je koja se na tržištu RH postizala proteklih godina na većim posjedima, dok se na manjima, kao i onima uz prometnice, urbana središta, na otocima... postižu i deseterostruko veći iznosi – kaže Kavran.

U Sloveniji je geodetska uprava na osnovi podataka o kupoprodaji šuma i šumskog zemljišta utvrdila prosječnu cijenu od 0,55 eura/m2 ili 5500 eura/ha, u Rumunjskoj od 0,40 do 1,50, u zapadnoj Europi od 0,80 do 1,80 eura/m2. S obzirom na to da se naše šume, s ukupnim zalihama većima od 410 mil. m3, ubrajaju u najrasprostranjenije i najzdravije šume u Europi s velikom bioraznolikošću u odnosu na veličinu teritorija, procjene HAZU-a su više nego neutemeljene, poručili su iz HDK. 

Komentara 10

CR
crocro
07:13 06.12.2016.

Hrvatske šume nemaju cijenu i nitko ne bi smio staknuti cijenu Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda i ostaloga Hrvatskoga nacionalnog blaga. Jednostavno, to je neprocjenjivo blago koje nam je Bog podario. Nije nas dragi Bog baš podario da znamo biti dobri gospodari toga blaga i dao nam je prigodu na se sami naučimo čuvati ono što nam je darovano. Nitko nema pravo niti pomisliti prodavati blago koje nije vlasništvo pojedinaca. Samo ono što je vlasništvo pojedinca to smiju prodavati. Cijenu Hrvatskog blaga odredili su opet pojedinci. Pitajte Hrvatski narod kolika je cijena. A Hrvatski narod će reći: Hvala, Hrvatsko prirodno blago nikada neće biti na prodaju, ono nema cijenu i to nije naše vlasništvo. To je vlasništvo budućih generacija.

MI
Mivanm
07:14 06.12.2016.

Sivurno da sume puno vise vrijede od procjene ali to je netko naoravio samo oni znaju zasto su skinuli cijenu i vrijednost

Avatar deziderij
deziderij
06:32 06.12.2016.

"Hrvatske šume" je jedna od najvećih i najgorih parazitski državni firmi. Ta antihrvatska firma uništava i prodaje hrvatsko državno blago - drvnu masu - u trupcima i masovno je izvozi. Mi nemamo nijednu firmu, s prefiksom hrvatska(o) a da nije parazitska i teška štetočina ove zemlje. A sve dok na vlasti imamo ove i ovakve bitange koje ovom zemljom upravljaju na mafijaški način rasprodaja preostalog državnog blaga nastavit će se nesmanjenom brzinom. Užas !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije