Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatske šume vrijede bar 3,5 puta više od procjene HAZU-a

Podcjenjivanje vrijednosti šuma može štetiti položaju industrija zasnovanih na šumi, koje zapošljavaju 53.000 radnika, kažu u HKD-u.
05. prosinca 2016. u 21:28 10 komentara 2476 prikaza
Marijan Kavran
Foto: Marko Prpić/Pixsell

Pozdravljamo nastojanje HAZU-a da se popišu svi državni resursi, no višestrukim podcjenjivanjem vrijednosti šuma i šumskog zemljišta itekako se može štetiti i derogirati položaj industrija zasnovanih na šumi, koje zapošljavaju 53.000 radnika, ostvaruju 10,5% hrvatskog izvoza i sudjeluju u BDP-u s 3,6%, priopćili su iz Hrvatskog drvnog klastera (HDK).

Hrvatske šume Zbog neisplate bonusa Uprava Hrvatskih šuma tužila Hrvatske šume Gorski Kotar GORSKI KOTAR POD NAJEZDOM Potkornjak će nam uništiti šume, borba je to – ili on ili mi

U knjizi Hrvatska prirodna bogatstva – zaštita i odgovorni razvoj, HAZU je, podsjetimo, 2,6 milijuna hektara šuma i šumskog zemljišta procijenio na 6,9 milijardi dolara, ne navodeći metodologiju izračuna. No direktor HDK Marijan Kavran tvrdi kako se statična vrijednost hrvatskih šuma u stručnim krugovima procjenjuje na više od 21 milijarde eura (2,6 mil. ha x 0,80 eura/m2), dok se njihova dinamična vrijednost, koja uključuje opće korisne funkcije šuma (bioraznolikost, proizvodnju kisika, ponor ugljika, zaštitu od erozije, revitalizaciju ruralnih područja, turistički potencijal i slično), procjenjuje na dodatnih 5 do 7 puta više, na više od 100 mlrd. eura.

Podatak od 0,80 eura/m2 cijena je koja se na tržištu RH postizala proteklih godina na većim posjedima, dok se na manjima, kao i onima uz prometnice, urbana središta, na otocima... postižu i deseterostruko veći iznosi – kaže Kavran.

U Sloveniji je geodetska uprava na osnovi podataka o kupoprodaji šuma i šumskog zemljišta utvrdila prosječnu cijenu od 0,55 eura/m2 ili 5500 eura/ha, u Rumunjskoj od 0,40 do 1,50, u zapadnoj Europi od 0,80 do 1,80 eura/m2. S obzirom na to da se naše šume, s ukupnim zalihama većima od 410 mil. m3, ubrajaju u najrasprostranjenije i najzdravije šume u Europi s velikom bioraznolikošću u odnosu na veličinu teritorija, procjene HAZU-a su više nego neutemeljene, poručili su iz HDK. 

zbog nacističkih konotacija
Nakon što ga je RTL izbacio iz emisije oglasio se utučeni Jurica: 'Imam vam potrebu sve objasniti'
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
 • crocro:

  Hrvatske šume nemaju cijenu i nitko ne bi smio staknuti cijenu Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda i ostaloga Hrvatskoga nacionalnog blaga. Jednostavno, to je neprocjenjivo blago koje nam je Bog podario. Nije nas dragi Bog baš podario da znamo biti dobri ... prikaži još! gospodari toga blaga i dao nam je prigodu na se sami naučimo čuvati ono što nam je darovano. Nitko nema pravo niti pomisliti prodavati blago koje nije vlasništvo pojedinaca. Samo ono što je vlasništvo pojedinca to smiju prodavati. Cijenu Hrvatskog blaga odredili su opet pojedinci. Pitajte Hrvatski narod kolika je cijena. A Hrvatski narod će reći: Hvala, Hrvatsko prirodno blago nikada neće biti na prodaju, ono nema cijenu i to nije naše vlasništvo. To je vlasništvo budućih generacija.

 • Mivanm:

  Sivurno da sume puno vise vrijede od procjene ali to je netko naoravio samo oni znaju zasto su skinuli cijenu i vrijednost

 • Avatar deziderij
  deziderij:

  "Hrvatske šume" je jedna od najvećih i najgorih parazitski državni firmi. Ta antihrvatska firma uništava i prodaje hrvatsko državno blago - drvnu masu - u trupcima i masovno je izvozi. Mi nemamo nijednu firmu, s prefiksom hrvatska(o) a da nije ... prikaži još! parazitska i teška štetočina ove zemlje. A sve dok na vlasti imamo ove i ovakve bitange koje ovom zemljom upravljaju na mafijaški način rasprodaja preostalog državnog blaga nastavit će se nesmanjenom brzinom. Užas !