Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR POTVRDIO

Hrvatska zatražila pomoć SAD-a oko potrage za nestalim kapetanom

Gordan Grlić Radman i Bourbon Rhode
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL/Bourbon Offshore
1/4
07.10.2019.
u 21:57

Marijana Kedžo Miškić, supruga kapetana uputila je otvoreno pismo ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu

Hrvatska je zatražila pomoć SAD-a oko potrage za kapetanom Dinom Miškićem, otkrio je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. 

Ministar Grlić Radman je uputio molbu za pomoć preko hrvatskog veleposlanstva u SAD-u i to nakon što je primio pismo supruge kapetana i razgovarao s njom dugo preko telefona. 

Danas je u MVEP-u bio i zamjenik francuskog  veleposlanika s kojim su razgovarali o toj temi te očekuju i poziv iz francuskog Ministarstva vanjskih poslova.

Hrvatski ministar razgovarao je i s ukrajinskim kolegom Vadymom Prystaikom koji je kazai kako"zajedno traže od SAD-a i Francuske da se potraga za pomorcima ponovno pokrene".  

Podsjećamo, Marijana Kedžo Miškić, supruga kapetana, uputila je otvoreno pismo ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu. U njemu ga je zamolila da utječe na SAD koji satelitski nadzire prostor na kojem je nestala posada Bourbon Rhodea. 

Foto: Bourbon Offshore

Pismo prenosimo u cijelosti: 

"Poštovani ministre Radman,

Moje ime je Marijana i supruga sam kapetana Dina Miškića koji je nestao na Atlantskom oceanu u nesreći potonuća broda Bourbon Rhode koja se dogodila 26. 9. 2019. Upoznati ste s činjenicom da je nakon samo 7 dana potraga za nestalih 7 članova posade, uključujući i mog supruga, službeno obustavljena i za njima se više ne traga. Moja obitelj i ja to ne možemo i ne želimo prihvatiti osobito zato što smo informirani od strane preživjelih članova posade da su se preostali članovi posade uspješno ukrcali u splav za spašavanje.

Ne možemo ni zamisliti kroz što su ovi hrabri ljudi prošli preživjevši uragan i havariju na brodu usred Atlantika u nemogućim uvjetima. Uništava me činjenica da su oni negdje na oceanu bespomoćni i čekaju pomoć, a pomoć im više nije moguće pružiti jer se od njih odustalo. Tri splavi nisu nađene i to je činjenica koja se ne može zanemariti. Na splavima imaju uvjete za preživjeti više od mjesec dana. Moramo ih tražiti i naći ćemo ih. Mi znamo da su oni živi.

Foto: Bourbon Offshore

Dobili smo informacije od Hrvatske gorske službe spašavanja da je moguće satelitskim snimkama pregledati ocean te uočiti bilo kakav objekt, pojavu ili pokret koji nije dio prirodne okoline. Raftovi za spašavanje bi se dosta jednostavno mogli uočiti na ovakav način i locirati na oceanu. Nemamo informaciju je li ovo područje pokriveno satelitskim snimkama. Tu informaciju nam mogu osigurati američke snage koje satelitski nadziru ovo područje te koje svojim snagama i tehnikom, koja je najbolja na svijetu, to mogu dosta jednostavno jednim preletom i napraviti.

Mislim da Vam ne trebam objašnjavati koliko patnje i boli je u meni i mom djetetu koji čekamo svog supruga i oca da nam se pojavi na vratima kućnog praga?

U nadi da možete svojim utjecajima i kontaktima pomoći da se potraga dalje nastavi te da na bilo kakav način dođemo do informacije o našem kapetanu i njegovoj posadi, iskreno vas molim da to i učinite", navodi se u pismu kojeg je uputila supruga nestalog pomorca.

Nakon što je objavljeno kako je prekinuta pretraga, obitelj je uputila javni apel državnom vrhu u kojem mole da utječu na Francusku da nastavi potragu za nestalim pomorcima potonulog francuskog tegljača Bourbon Rhode. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pisala je francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu da se razmotri odluka o obustavljanju potrage za nestalim hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem i njegovom posadom za koje mnogi vjeruju da bi mogli biti živi nakon potonuća njihova broda Bourbon Rhodea. 

Veliki broj građana potpisao je peticiju čiji je cilj potaknuti nadležne na nastavak traženja sedmorice nestalih pomoraca. U trenutku pisanja ovog teksta peticiju je potpisalo više od 36 tisuća ljudi. 

Komentara 12

ZA
zagabria2
14:36 07.10.2019.

Od pudlice Macrona ni traga ni glasa. Drugo nismo ni očekivali

GR
gragakarlovac
14:43 07.10.2019.

Ovo nema veze sa Amerikom! gdje je pomoć od EU zajednice? od francuske? od rusije? da, da...pjulje se po SAD-u, a kada zagusti onda se vuku rukavi...ma Amerika je pre dobra

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
14:25 07.10.2019.

Salopeka nitko vise ne spominje, ma znate sta ne bi bio u kozi politicara ni za sva blaga ovog svijeta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije