Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska 'zaradila' više službenih opomena zbog povrede europskog prava

Sad ima rok od dva mjeseca da obavijesti Komisiju o mjerama koje je poduzela za rješavanje predmetnog pitanja.
10. listopada 2019. u 16:44 1 komentara 945 prikaza
Ilustracija, EU, Hrvatska
Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatska je u četvrtak dobila tri službene opomene zbog nepoštivanja europskog zakonodavstva u sklopu listopadskog paketa odluka o povredama europskog prava koje Europska komisija poduzima protiv država članica koje se ne pridržavaju obveza u skladu s pravom EU-a.

Tomislav Krasnec Schengen je još jedna nemoguća misija pred Hrvatskom. Srećom, imamo takvih odrađenih

Hrvatska je uz Dansku, Švedsku, Grčku, Austriju, Luksemburg, Portugal i Sloveniju dobila službenu opomenu u kojoj se traži da uskladi nacionalno zakonodavstvo s Direktivom o procjeni utjecaja na okoliš, kojom se osigurava provedba procjene utjecaja na okoliš prije odobravanja privatnih i javnih projekata.

U Hrvatskoj se novim zakonodavnim aktom uvodi poseban postupak za odobravanje projekata koji se odnose na eksploataciju šljunka i pijeska vađenjem iz obnovljivih ležišta u vodotocima i drugim tijelima površinskih voda. Komisija smatra da je riječ o očitom kršenju odredaba o procjeni utjecaja na okoliš iz Direktive o staništima, Okvirne direktive o vodama i Direktive o procjeni utjecaja na okoliš.

Šibenik: Premijer Andrej Plenković i ostali na Danima regionalnog razvoja i fondova EU Dani regionalnog razvoja Plenković o zatvorenom sastanku: Da su to čuli, euroskeptici bi otvorili oči

Naime, prema hrvatskom zakonodavstvu na određene se projekte koji se odnose na eksploataciju šljunka i pijeska ne primjenjuju zahtjevi za procjenu stanja voda i utjecaja takve eksploatacije na okoliš. Stoga je Komisija odlučila uputiti službene opomene predmetnim državama članicama, koje imaju rok od dva mjeseca da odgovore na argumente koje je Komisija iznijela. U protivnom im Komisija može uputiti obrazloženo mišljenje.

Drugu službenu opomenu Hrvatska je dobila zajedno s još 12 država članica koje nisu provele propise EU-a o suzbijanju seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djece i dječje pornografije.

Komisija je zato odlučila pokrenuti postupke zbog povrede protiv 13 država članica zbog nepravilne provedbe Direktive u nacionalno zakonodavstvo i imaju rok od dva mjeseca da dostave svoje odgovore Komisiji. Treća opomena odnosi se na direktivu o sigurnosti tunela.

Andrej Plenković i ostali članovi Vlade na sjednici U zadnjim tjednima mandata Plenković: Imamo čvrsta jamstva Junckera da ćemo dobiti pozitivnu ocjenu za Schengen

Hrvatska, Belgija, Bugarska, Italija i Španjolska dobile su službene opomene zbog nepridržavanja Direktive kojom su utvrđene minimalne sigurnosne mjere za infrastrukturu i rad tunela. Primjenjuje se na sve tunele transeuropske cestovne mreže dulje od 500 m.

Navedene države članice u određenim tunelima obuhvaćenima tom direktivom nisu poduzele sve potrebne infrastrukturne mjere kojima se jamče najviši sigurnosni standardi. Sada imaju rok od dva mjeseca da obavijeste Komisiju o mjerama koje su poduzele za rješavanje predmetnog pitanja. U protivnom im Komisija može uputiti obrazložena mišljenja. Postupak protiv država članica koje se ne pridržavaju zakondovstva EU-a sastoji se od tri koraka. Prvi je korak slanje službene opomene, drugi korak je slanje obrazloženog mišljenja, a ako ni nakon toga Komisija nije zadovoljna, predmet se šalje na Sud EU-a.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • fičo:

    TAKO TO IDE KAD VLASTI IZGUBE KONTROLU NAD NARODOM no da ne vlada HAOS u državi možda bi se uspjelo posložiti sve i da nema POHLEPE....ovako je to ono što će opaliti koga drugoga nego narod ...NE ODNOSI SE OVO ... prikaži još! NA VLADAJUĆE I VELIKANE VEĆ NA OBIČNE SMRTNIKE NAS....što smo si birali i izabrali to ćemo i imati IPAK SMO MI JAKO PAMETAN NAROD I ŠKOLOVAN...