Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RH PREUZIMA PRESJEDANJE VIJEĆEM SIGURNOSTI UN-a

Hrvatska traži novi savez protiv terorizma

VL
Autor
Jasmina Popović
30.11.2008.
u 20:29

Hrvatska u ponedjeljak preuzima jednomjesečno predsjedanje Vijećem sigurnosti UN-a, a predsjednik Mesić i hrvatsko izaslanstvo u tom će povodu od 6. do 10. prosinca boraviti u New Yorku. Očekuje se da će Mesić svojim govorom o opasnostima koje terorizam donosi svjetskome miru posebno podcrtati temu zasjedanja.

Sanader neće ići u New York

Jurica: 10 svjetskih kriza na dnevnom redu u prosincu

U Vijeće sigurnosti izabrane Austrija, Japan, Meksiko, Turska i Uganda

Sanader o lobiranju i pohvalama Hrvatskoj za rad u VS UN

Sanader: Nema razilaženja oko Gruzije

Događaji u Bombayu
Naime, iako je Hrvatska već prije odlučila da kao predsjedateljica iskoristi mogućnost da predloži tematsku sjednicu i izabrala je terorizam, najnoviji događaji u Bombayu dat će joj posebnu težinu. Sjednica će biti otvorena tipa i na njoj će osim 15 zemalja članica VS-a moći biti i sve druge zemlje koje procijene da ih tema zanima.

Mesić će, kako se predviđa, u svome govoru upozoriti na to da je globalni terorizam briga svih članica međunarodne zajednice, a ne samo jedne zemlje ili skupine zemalja. On je o tome govorio i nakon terorističkog napada 11. rujna 2001. godine, kada je tražio formiranje svjetskog saveza za borbu protiv terorizma, ali sada je možda vrijeme da se ideja ponovi ne bi li pala na plodnije tlo.

Naime, rat u Iraku – u kojemu nije bila riječ o zajedničkoj akciji pod okriljem UN-a, već o akciji skupine zemalja koja je naišla na osudu velikog dijela svijeta – teško je kompromitirao ideju globalne borbe protiv terorizma. Očekuje se da će zemlje članice VS-a ovaj put možda pokazati više razumijevanja za ideju svjetske alijanse.

Druga ideja koju bi Mesić mogao ponovo promovirati jest da za borbu protiv terorizma nisu dovoljne vojno-policijske akcije. Borba protiv siromaštva, razvojni, socijalni i obrazovni programi, ravnopravni odnosi između zemalja dugoročan su odgovor na terorizam, smatra Mesić.

Za razliku od 2001. godine, kada je bilo manje sluha za tu ideju, danas se već šire govori o tome da terorizam ima dublje uzroke, koje treba rješavati.

– Želja je da sjednica VS-a završi tzv. predsjedničkom izjavom koju će potpisati svih 15 zemalja članica VS-a. Hrvatski predsjednik osobno ide u New York upravo zato da dade težinu stajalištima za koja se zauzima Hrvatska. Njegov će govor vjerojatno biti jači od konačnog teksta izjave, jer ona u konačnici ipak predstavlja kompromis – kažu upućeni.


Foto: REUTERS

Zajednički stav
Tekst predsjedničke izjave, kako doznaje Večernji list, napravljen je u Uredu predsjednika, a hrvatska misija pri UN-u prilagodila ga je rječniku UN-a i razaslan je svim zemljama članicama VS-a koje imaju pravo dati svoje amandmane, primjedbe ili predložiti promjene, što su do sada već neke zemlje, poput Velike Britanije, Nizozemske, Belgije i SAD-a – i učinile.

Tijekom ovog tjedna uskladit će se i predsjedničke izjave između svih članica kako bi konačna verzija teksta koji je predložila Hrvatska odražavala zajednički stav Vijeća sigurnosti UN-a.


Po abecednom redu

Tko će među pet stalnih i deset nestalnih članica VS-a predsjedati, određuje se po abecednom redu. Hrvatska (Croatia) preuzima predsjedanje od Costa Rice, a u siječnju će predsjedateljica biti Francuska. Od 1. siječnja 2009. dvogodišnji mandat završava za Belgiju, Italiju, Indoneziju, Panamu i JAR, a na njihovo mjesto dolaze Austrija, Japan, Turska, Meksiko i Uganda.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije