Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MVEP:

Hrvatska priznala Guaidoa kao privremenog predsjednika Venezuele

Venezuela, Juan Guaido
Foto: REUTERS
1/4
04.02.2019.
u 19:13

Snažno osuđujemo kršenje ljudskih prava i vladavine prava te nasilje koje je dovelo do smrti i ozljeđivanja građana te brojnih uhićenja, stoji u priopćenju

Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da Hrvatska podupire demokratski izabrana legitimna tijela Venezuele, Nacionalnu skupštinu i njezinog predsjednika, da u skladu s Ustavom u svojstvu privremenog predsjednika provede slobodne, pravedne i demokratske predsjedničke izbore i osigura legitimitet institucija.

Priopćenje Ministarstva prenosimo u cijelosti:

"Republika Hrvatska je zabrinuta najnovijim događanjima u Venezueli te daljnjim produbljivanjem političke, gospodarske i humanitarne krize. Snažno osuđujemo kršenje ljudskih prava i vladavine prava te nasilje koje je dovelo do smrti i ozljeđivanja građana te brojnih uhićenja.

Venezuela, Juan Guaido
1/7

Ističemo važnost iznalaženja mirnog i demokratskog rješenja u okviru održivog političkog procesa, koji treba uključivati održavanje slobodnih, transparentnih i vjerodostojnih predsjedničkih izbora u skladu s međunarodnim demokratskim standardima i Ustavom Venezuele.

Hrvatska podupire demokratski izabrana legitimna tijela Venezuele, Nacionalnu skupštinu i njezinog predsjednika, da u skladu s Ustavom u svojstvu privremenog predsjednika provede slobodne, pravedne i demokratske predsjedničke izbore i osigura legitimitet institucija. U tom se pogledu Hrvatska u zajedničkoj izjavi pridružila drugim državama članicama EU-a (u nastavku).

U okviru nastojanja za mirno prevladavanje aktualne krize Hrvatska je podržala uspostavu Međunarodne kontaktne skupine za Venezuelu, koja treba pomoći u stvaranju uvjeta za vjerodostojni politički proces i održavanje izbora.

Hrvatska podržava građane Venezuele u njihovoj želji za prestankom nasilja i mirnim i demokratskim rješenjem krize. S partnerima u EU radimo na omogućavanju pružanja humanitarne pomoći, koju zbog zabrane režima nije moguće dostaviti. U tom kontekstu Hrvatska je posebno zabrinuta za brojnu hrvatsku zajednicu koja živi u Venezueli", stoji u priopćenju.

Pogledajte video: Veliki prosvjed u Venezueli

Ključne riječi

Komentara 95

MA
master58
19:24 04.02.2019.

Dupelizci,postali ste sluge velikih sila .Ti isti su doveli taj narod u ovu situaciju sa sankcijama i rusenjem cijene nafte s ciljem da se dokopaju prirodnih bogastava te zemlje .Sve male zemlje su osudjene na propast a tako i Hrvatska jer nisu gazde na svome nego smo postali sluge drugima . Jadno.

Avatar Trica
Trica
19:30 04.02.2019.

Hahaha, stiglo demokratsko naređenje:))

Avatar Asterix
Asterix
19:52 04.02.2019.

U Hrvatskoj je više ljudi potpisalo referendum za izmjenu izbornoga zakona nego što ima prosvjednika protiv Madura i nikome ništa. Baš me zanima po čijem naputku su priznali privremenog predsjednika. Uostalom kome smo mi bitni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije