Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska pomaže

Hrvatska lani izdvojila 450 milijuna kuna za pomoć drugim zemljama

kuna, novac
Arhivska fotografija
01.12.2011.
u 09:00

Za raznu pomoć od BiH do Etiopije lani je Hrvatska izdvojila 450 milijuna kuna. U Hrvatskoj studiraju studenti 
iz Mauricijusa, iz Namibije, Kenije, Mongolije... Mjesečni je trošak za njih 210 tisuća kuna.

Na mjestu gdje se još prije šest mjeseci jedva jedvice, pod naletima vjetra, držao šator u kojem je nastavu pohađalo 250 učenika – dječaci u jednoj, djevojčice u drugoj smjeni – od nedavno stoji prava, zidana škola. Ima pet učionica – toliko je zapravo bilo i šatora prije nego što ih je vjetar, na sjevernoafganistanskoj ravnici, jednog po jednog, srušio.

>>Hrvatska pomaže 40-ak zemalja

Potresi i ratovi

Nova škola svečano je predana lokalnoj zajednici u selu Homaro Faroq, u predgrađu Mazar-i-Sharifa, učenicima iz tog i susjednih izbjegličkih naselja. Na plavoj zgradi  postavljena je ploča: uz hrvatsku zastavu kaže se kako je gradnju financirala Hrvatska. Ta je škola samo jedan od projekata koje u 40-ak zemalja od BiH do Albanije do Etiopije i posebice Afganistana podržava i financira Hrvatska u sklopu međunarodne razvojne pomoći. U tu je svrhu lani utrošeno 450 milijuna kuna, što je tri i pol puta više nego godinu prije. Za ovu godinu predviđeno je 140 milijuna kuna, no iskustvo kazuje da je iznos naposljetku – i zbog katastrofa koje je nemoguće predvidjeti – mnogo veći. Tako je lani hrvatska Vlada zbog potresa donirala milijun kuna pomoći Pakistanu, dva milijuna Haitiju, milijun Čileu, a ove je godine u dva navrata odlazila humanitarna pomoć Libiji.

Lani se pomoć Afganistanu sastojala od potpore projektu Hrana za obrazovanje, dok je MVPEI provelo nekoliko malih projekata: crpku za vodu u selu Gowr-i-Mar kraj Mazar-i-Sharifa (u suradnji s Ministarstvom obrane), tečaj šivanja i krojenja te zaštitni zid oko osnovne škole za djevojčice u selu Sayef-i-Shahid kraj Feyzabada.

Strani studenti

Ove se godine u toj državi, uz školu u selu Homaro Faroq, financiranu sa 800 tisuća kuna, a prema godišnjem programu pomoći, sa 200 tisuća kuna nastavlja potpomagati podjela hrane u školama kako bi se tako povećao broj djece, posebice ženske, koja pohađaju nastavu. Sto tisuća kuna planirano je za pomoć žrtvama mina u Hondurasu, Kostariki, Kolumbiji... te za uništenje streljiva u Gvatemali. Velik broj afričkih zemalja obuhvaćen je programom prevencije zaraze HIV-om, koja se provodi sa Školom narodnog zdravlja "Andrija Štampar". I druga ministarstva sudjeluju u pomoći – uz brojne stipendije za učenje hrvatskog jezika, ali i za stipendiranje studenata, Ministarstvo obrazovanja nastavlja i ove godine stipendirati studente iz Mauricijusa i iz Namibije koji dolaze u Hrvatsku. Od ove godine program stipendija proširen je i na po dva studenta iz Kenije i Mongolije. Za njihovu mjesečnu prehranu i smještaj izdvaja se 210 tisuća kuna.

Komentara 44

OB
-obrisani-
09:10 01.12.2011.

odlicno pomoci drugima u nevolji je --najmoralnije --- moral mora opstati,,

ZE
.zeitgeist.
09:12 01.12.2011.

Financiranje HDZovog glasačkog tijela u BiH je prikriveno kroz pomoć za strane zemlje. A od te pomoći od 450 milijuna, preko 350 milijuna je završilo u BiH.

07
0720
05:48 02.12.2011.

Ja zivem vani i znam da su hercegovci najvise pomagali u domovinskom ratu,pa sad je vrijeme da im se to vrati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije