Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska lani izdvojila 450 milijuna kuna za pomoć drugim zemljama

Za raznu pomoć od BiH do Etiopije lani je Hrvatska izdvojila 450 milijuna kuna. U Hrvatskoj studiraju studenti 
iz Mauricijusa, iz Namibije, Kenije, Mongolije... Mjesečni je trošak za njih 210 tisuća kuna.
01. prosinca 2011. u 09:00 44 komentara 2 prikaza
kuna, novac
Foto: Arhivska fotografija

Na mjestu gdje se još prije šest mjeseci jedva jedvice, pod naletima vjetra, držao šator u kojem je nastavu pohađalo 250 učenika – dječaci u jednoj, djevojčice u drugoj smjeni – od nedavno stoji prava, zidana škola. Ima pet učionica – toliko je zapravo bilo i šatora prije nego što ih je vjetar, na sjevernoafganistanskoj ravnici, jednog po jednog, srušio.

>>Hrvatska pomaže 40-ak zemalja

Potresi i ratovi

Nova škola svečano je predana lokalnoj zajednici u selu Homaro Faroq, u predgrađu Mazar-i-Sharifa, učenicima iz tog i susjednih izbjegličkih naselja. Na plavoj zgradi  postavljena je ploča: uz hrvatsku zastavu kaže se kako je gradnju financirala Hrvatska. Ta je škola samo jedan od projekata koje u 40-ak zemalja od BiH do Albanije do Etiopije i posebice Afganistana podržava i financira Hrvatska u sklopu međunarodne razvojne pomoći. U tu je svrhu lani utrošeno 450 milijuna kuna, što je tri i pol puta više nego godinu prije. Za ovu godinu predviđeno je 140 milijuna kuna, no iskustvo kazuje da je iznos naposljetku – i zbog katastrofa koje je nemoguće predvidjeti – mnogo veći. Tako je lani hrvatska Vlada zbog potresa donirala milijun kuna pomoći Pakistanu, dva milijuna Haitiju, milijun Čileu, a ove je godine u dva navrata odlazila humanitarna pomoć Libiji.

Lani se pomoć Afganistanu sastojala od potpore projektu Hrana za obrazovanje, dok je MVPEI provelo nekoliko malih projekata: crpku za vodu u selu Gowr-i-Mar kraj Mazar-i-Sharifa (u suradnji s Ministarstvom obrane), tečaj šivanja i krojenja te zaštitni zid oko osnovne škole za djevojčice u selu Sayef-i-Shahid kraj Feyzabada.

Strani studenti

Ove se godine u toj državi, uz školu u selu Homaro Faroq, financiranu sa 800 tisuća kuna, a prema godišnjem programu pomoći, sa 200 tisuća kuna nastavlja potpomagati podjela hrane u školama kako bi se tako povećao broj djece, posebice ženske, koja pohađaju nastavu. Sto tisuća kuna planirano je za pomoć žrtvama mina u Hondurasu, Kostariki, Kolumbiji... te za uništenje streljiva u Gvatemali. Velik broj afričkih zemalja obuhvaćen je programom prevencije zaraze HIV-om, koja se provodi sa Školom narodnog zdravlja "Andrija Štampar". I druga ministarstva sudjeluju u pomoći – uz brojne stipendije za učenje hrvatskog jezika, ali i za stipendiranje studenata, Ministarstvo obrazovanja nastavlja i ove godine stipendirati studente iz Mauricijusa i iz Namibije koji dolaze u Hrvatsku. Od ove godine program stipendija proširen je i na po dva studenta iz Kenije i Mongolije. Za njihovu mjesečnu prehranu i smještaj izdvaja se 210 tisuća kuna.

Regiji prijevod od 8 milijuna eura Hrva

Regiji prijevod od 8 milijuna eura

Hrvatska je lani darovala Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i Srbiji prijevode pravne stečevine EU u vrijednosti 59,081.384 kn. Na sve ove brojke netko će zasigurno dignuti obrvu u demagoškom negodovanju, no treba napomenuti kako Hrvatska – kao i druge države – ima obvezu međunarodne pomoći, kao i uplate članarine u međunarodne organizacije.

Angažman Hrvatske utoliko je značajniji, pa čak i moralna obveza, kad se zna da je donedavno Hrvatska, zbog rata, bila primateljica pomoći, koja uostalom još stiže, poput donacija za razminiranje.

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • -obrisani-:

    odlicno pomoci drugima u nevolji je --najmoralnije --- moral mora opstati,,

  • .zeitgeist.:

    Financiranje HDZovog glasačkog tijela u BiH je prikriveno kroz pomoć za strane zemlje. A od te pomoći od 450 milijuna, preko 350 milijuna je završilo u BiH.

  • 0720:

    Ja zivem vani i znam da su hercegovci najvise pomagali u domovinskom ratu,pa sad je vrijeme da im se to vrati