Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaokret Vlade

Hrvatska kreće u izradu strategije za razvoj umjetne inteligencije

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je da je ljestvica dala jasni signal u čemu je Hrvatska loša i što treba mijenjati
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/4
06.12.2018.
u 07:00

S investitorima će baviti individualno, na popisu poželjnih ulagača zasad 90 kompanija

Najavljujući poteze Vlade, ministar gospodarstva Darko Horvat na dodjeli Večernjakovih nagrada "Gospodarstvenik godine" otkrio je da se kreće u izradu strategije za razvoj umjetne inteligencije. Saznajemo da je sve tek u začetku, u fazi izrade je projektni prijedlog na temelju kojeg će se otvoriti natječaj za konzultante koji bi izradili ovu strategiju. Doznajemo i da je Horvat već razgovarao s jednom od najuglednijih konzultantskih kuća koja je radila i na njemačkoj strategiji kako bi ih privolio da se jave na natječaj. 

Europski odgovor Kini

U resornom ministarstvu očekuju da će se na strategiji početi raditi u veljači. Njemačka je krajem studenog već usvojila službenu strategiju za razvoj umjetne inteligencije, a planiraju u razvoj novih tehnologija do 2025. godine uložiti najmanje tri milijarde eura državnog novca. I Francuska je krenula u tom smjeru pa je najavila ulaganje od 1,5 milijardi eura u taj sektor. Naime, Kina je snažno usmjerila prema umjetnoj inteligenciji, a Europa odgovara na izazov s tržišta. Hoće li se i kako Hrvatska u to uklopiti, vidjet ćemo u idućim mjesecima, ali da su digitalne tehnologije prilika za razvoj jasno je svima s obzirom na to da je taj sektor generator rasta.

Galerija - Plenković nakon večere poveo europske čelnike u šetnju Adventom

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je da je ljestvica dala jasni signal u čemu je Hrvatska loša i što treba mijenjati
1/20

Hrvatskoj trebaju kvalitetne investicije. Horvat ne krije da Vlada pokušava u Hrvatsku dovesti jake kompanije. Saznajemo da je na listi poželjnih ulagača zasad 90 velikih tvrtki, a još se proučavaju taktike kojima bi se išlo prema pojedinim tvrtkama. Horvat je na konferenciji Večernjeg lista istaknuo da bi privlačenje 20 posto imena s te liste stvorilo desetak tisuća kvalitetnih radnih mjesta. Među njima nije IBM koji je već odlučio ulagati u Hrvatsku i otvoriti 600 radnih mjesta, a država mu je išla na ruku sa subvencijama i olakšicama vrijednima oko 48 milijuna kuna u nekoliko godina. Na Vladinu popisu vjerojatno je Varta, velika njemačka kompanija specijalizirana za proizvodnju baterija. Varta je, naime, kako saznajemo, zainteresirana uložiti u pokretanje proizvodnje u Hrvatskoj.

Ministarstvo sada pokušava povezati tvrtku Rimac automobili i Vartu uz zajedničke projekte. Takav posao osigurao bi nova radna mjesta, ali i dovoljne prihode za Rimca koji bi mu osigurali razvoj bez potrebe za daljnjom dokapitalizacijom. Naime, uz još jedan ciklus dokapitalizacije Mate Rimac bi izgubio većinsko vlasništvo nad kompanijom, što znači da bi zadržavanje proizvodnje u Hrvatskoj bilo upitno. 

Mamimo desetak investitora

- U ovom trenutku u Hrvatsku mamimo desetak investitora koji su nas do sada zaobilazili, stvarajući im komparativne prednosti zbog kojih oni ne bi trebali razgovarati sa zemljama iz našeg okruženja. Nova uredba pri samom je kraju, odnosno prošla je Vladu - rekao je Horvat, dodavši da je država spremna aktivirati državnu imovinu i besplatno je staviti na korištenje poduzetniku, a ako tijekom deset godina taj ulagač plasira investicije u dvostrukoj vrijednosti državne imovine koja mu je dana na korištenje, Vlada će mu tu imovinu pokloniti.

>> Pogledajte videokomentar Ive Boban Valečić 


 

Komentara 14

JA
jadrmatic
07:56 06.12.2018.

Nema inteligencije do hadezeovske inteligencije, pogledajte samo anemičnog govnara i onog smrdljivog debelog štakora koji krade potpise. Tu nema ništa umjetno.

VJ
Vl jedi govna
07:33 06.12.2018.

Ahahahhhaaaahhahahahahahhaaaa

ST
stefj
09:33 06.12.2018.

Prvi projekt - strategija razvoja umjetnointeligentnog zastupnika, kad već ne može prirodno... Eh te strategije, Hrvatska ima preko 1400 strategija, što je najviše u EU. Dokaz da papir podnosi svašta. Drugo pitanje je provedba istih...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije