Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VODOSTAJ NE STAJE

Hrvatskoj Kostajnici prijeti izlijevanje Une, grade box barijeru od 1000 metara

Poplave u Sunji
Foto: Večernji.hr
1/21
13.05.2019.
u 19:50

U susjednoj Bosni i Hercegovini također očekuju probleme s rijekom Unom, a tijekom noći i jutra poplavljeni su zbog bujičnih voda objekti na području Bosanskog Novog i Prijedora

Službe Hrvatskih voda u Hrvatskoj Kostajnici postavljaju od jutra privremeni sustav obrane od poplava tzv. box barijere u dužini od 1000 metara, koje bi trebale zaštiti najugroženije dijelove grada, a koji se pri većem vodostaju redovno nađu pod vodom.

U tome gradu očekuju sutra ujutro izvanredno stanje obrane od poplava te vodostaj koji će dovesti do izlijevanja Une.

Poplave u Sunji

Nema mjesta panici, Hrvatske vode rade na box barijerama za najugroženije dijelove grada, krizni Stožer redovno zasjeda. Predviđanja su Hrvatskih voda i informacije iz susjedne Bosne i Hercegovine da se trebamo pripremiti na vrlo velike vodostaje, koje će nam potopiti trafostanice pa ćemo morati isključivati električnu energiju. Stoga smo pozvali stanovnike da pripreme hranu i čistu vodu za nekoliko dana te da pripreme ručne lampe. Stanovnici ulica Kavrlja, Nine Marakovića i Unske ulice trebaju stvari prebaciti na visoko ili na kat kuće, no oni to već znaju – rekao je večeras gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Biščan.

Krizni stožer cijelu će noć biti u zgradi DVD-a Hrvatska Kostajnica, a vrhunac vodostaja, iznad 470 cm, očekuje se u jutarnjim satima. Vodostaj Une u H. Kostajnici u 18 sati bio 351 cm te su uvedene redovne mjere obrane od poplave. Vodostaj i dalje raste 6 do 8 cm po satu, no Una uzvodno od Kostajnice i na području Bosne i dalje također raste, i to negdje 10 cm po satu. Taj vodni val do jutra će proći Kostajnicom. 

Na području Hrvatske Kostajnice, Majura i Donjih Kukuruzara treba vodu prokuhavati.

I dok Kostajnicu najgore očekuje sutra, dotle je u Sunji već popodne uvedeno izvanredno stanje. Rast vodostaja u 17 sati zaustavio se na 276 centimetara, no i to je dovelo do manjih izlijevanja rijeke Sunje na poljoprivredne površine dok su zaobalne vode poplavile neka dvorišta.  

Vodeni val prijeti Hrvatskoj

Kako ističu u Hrvatskim vodama zbog utjecaja i velikih dotoka rijeke Une, za područje Jasenovca na dionicama uz rijeku Savu očekuje se uvođenje redovnih mjera obrane od poplava tijekom sutrašnjeg dana dok se uvođenje izvanrednih mjera očekuje tijekom srijede.

Hrvatske vode ističu i kako se, prema trenutačno raspoloživim hidrometeorološkim prognozama, u iduća tri dana posvuda u kontinentalnoj Hrvatskoj očekuju znatne količine oborina od 50 do 100 mm, mjestimice moguće i više. Manje količine oborina očekuju se tek na području jadranskih slivova (20-30 mm).

Za sliv Kupe i Save u Republici Sloveniji u iduća tri dana očekuje se više od 30 do 40 mm kiše, dok se u susjednoj Bosni i Hercegovini očekuju količine kiše od 70 do 100 mm, najviše tijekom dana.

Očekuje se kako će najavljene nove oborine utjecati na produljenje dugotrajnosti visokih vodostaja koji bi mogli potrajati idućih 4 do 5 dana.

Vodeni val u Hrvatskoj Kostajnici

 

Ključne riječi

Komentara 5

ZI
zip123
21:42 13.05.2019.

A sta nisu rekli nakon zadnje poplave da se to vise nece dogoditi?

Avatar Idler 3
Idler 3
22:42 13.05.2019.

Hrvatski se veli - pregrada !!!

DU
Deleted user
18:11 13.05.2019.

Jedan stanovnik kostajnice rekao je ono najvažnije..... korito se ne čisti od naplavljenog mulja ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije