Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas U VEČERNJEM

Hrvatska će primati migrante s brodova iz Afrike?

Migranti
Foto: Reuters/PIXSELL
22.07.2019.
u 20:00

I druge predsjedateljice EU zbrinjavale su po jednu ili dvije osobe s brodova.

Hrvatska do sada nije primila ni jednog migranta koje brodovi pokupe iz Sredozemlja. No, to bi se s preuzimanjem predsjedanja Vijećem EU u prvoj polovici sljedeće godine moglo promijeniti – Hrvatska će najvjerojatnije morati uzeti u obzir da su i druge države koje su predsjedale, poput Bugarske, Rumunjske ili Finske, primale migrante s brodova iz Mediterana. Riječ je o simboličnoj gesti – jedan ili dva migranta, i to ne sa svakog broda, već se raspodjela među državama dogovara za svaki pojedinačni slučaj tako da konačan broj nije premašivao desetak.


Ovakav se scenarij u Hrvatskoj službeno još nije razmatrao, ali se u Europi naveliko raspravlja o načelu solidarnosti. Jučerašnji neformalni sastanak ministara vanjskih i unutarnjih poslova u Parizu, na kojem je Hrvatska bila zastupljena na razini državnih tajnika, nastavio se na prošlotjedni sastanak u Helsinkiju, gdje se sudionici nisu uspjeli dogovoriti o predloženom dobrovoljnom mehanizmu za raspodjelu tražitelja azila koji pristižu na obale Europske unije. 


– Hrvatska je dosad smatrala važnim da se primjenjuje načelo solidarnosti. Zadnjih nekoliko godina preselili smo 192 migranta i to je model po kojem se dosad na Hrvatsku gledalo kao na odgovornu članicu EU koja se istodobno čvrsto postavila u borbi protiv ilegalnih migracija i zaštiti granica. Također, vrlo je važno razlikovati ljude koji su u stvarnoj potrebi i ekonomske migrante – kažu nam izvori iz MUP-a.

>>Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od utorka ili u našem e-izdanju.

Ne propustite i druge teme:

>>HAC na jesen počinje graditi posebna odmorišta za kamione uz autoceste

>>Izumire hrvatski jasen zbog kineske gljive, a struka bez lijeka

>>Nakon letećeg vojnika Francuzi traže SF pisce da predvide ratovanje u budućnosti

>>Hrvatske uklete kuće: Večernjakov reporter istražio legendu o kući u Škrinjarima

Ključne riječi

Komentara 17

Avatar Based Croat
Based Croat
23:38 22.07.2019.

Invazija barbara je dovela do pada Zapadnog Rimskog Carstva i tisuću godina mračnog srednjeg vijeka. Ovo se mora zaustaviti pod svaku cijenu. Nikakvi "migranti" i slične gluposti. Imaju svoje zemlje i neka ostanu tamo.

GI
giannimichelis
01:10 23.07.2019.

Normalna država bi se prijavila za potapljanje brodova s teroristima iz Afrike i strijeljanje onih koji te iste teroriste švercaju, ali dobro...

IK
Ikonoklast
00:46 23.07.2019.

Veleizdaja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije