Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUTRA U VEČERNJEM

Hrvati će u Britaniju i dalje bez vize

Brexit
Foto: Reuters/PIXSELL
26.03.2019.
u 18:54

Neuređeni izlazak osjetio bi se najviše u području turizma, zbog pada vrijednosti funte te smanjenje potrošnje Britanaca, no i te bi se nestabilnosti brzo smirile, a dugoročno se očekuje rast broja turista, procjenjuje se.

Europska komisija objavila je kako je sve vjerojatnije da će Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti EU 12. travnja bez dogovora te je ovoga tjedna dovršila pripreme za neuređeni Brexit. Za takav scenarij spremna je i Hrvatska – Vlada i njezina ministarstva pripremaju se od 2017. te su i analizirali posljedice neuređenog Brexita i zaključili kako bi on imao tek ograničene posljedice, s iznimkom turizma, no i te bi se nestabilnosti brzo smirile. Situacija s Brexitom još se može promijeniti, no ako dođe do “ispadanja” Britanije iz EU, odnosno izlaska bez dogovora, Hrvate i ostale građane EU čekaju promjene.

Robna razmjena Hrvatske i Britanije vrlo je mala. Izvoz hrvatskih tvrtki na britansko tržište 2017. godine činio je samo 1,5 posto ukupnog hrvatskog izvoza, dok je iz Britanije dolazilo samo jedan posto hrvatskog uvoza. Izravna ulaganja iz UK od 1993. godine činila su manje od 4 posto ukupnih ulaganja u RH, stoji u Vladinu dokumentu. Neuređeni izlazak osjetio bi se najviše u području turizma, zbog pada vrijednosti funte te smanjenje potrošnje Britanaca, no i te bi se nestabilnosti brzo smirile, a dugoročno se očekuje rast broja turista, procjenjuju.

>> Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od srijede ili u našem e-izdanju

U novom broju donosimo i sljedeće teme:

>> Kuščević: U uredu imam raspelo

>> Ako je Ana Bučević nadriliječnica, kriv je i svaki trener fitnessa

>> Što kažu psiholozi: Iskustvo starijih žena privlači mlađe muškarce

>> Stadion opasan za život: Maksimir se raspada

Ključne riječi

Komentara 1

HU
hudarupa3
23:32 26.03.2019.

EU bez velike Britanije ko patuljci bez Snjeguljice 😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije