Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MANDATI IZJEDNAČENI U 7.

Nova anketa: HDZ uvjerljiv u 5. izbornoj jedinici, Restartu prednost u 6.

biračka kutija
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/2
25.06.2020.
u 19:39

Neodlučnih birača u šest dosad obrađenih izbornih jedinica u prosjeku je više od 11%. Najviše u 6. (14%), a najmanje u 5. izbornoj jedinici (8%).

HRT je objavio rezultate ispitivanja javnog mnijenja HRejting i to petoj, šestoj i sedmoj izbornoj jedinici. 

Rezultati 5. izborne jedinice

U petoj izbornoj jedinici birači su ostali vjerni HDZ-u, unatoč odlasku Ivana Penave. Imaju 41,1% biračke potpore, a upola manje (20,8%) osvaja lista Restart koalicije na kojoj je prvi na listi europarlamentarac Fred Matić, a zadnji Željko Sabo.

Domovinski pokret predvođen Penavom ima 16,8%, a šansu za ulazak u Sabor preko 5. izborne jedinice ima još Most koji je trenutačno na 4,4%.

Foto: HRT

Kad je riječ o mandatima, HDZ bi osvojio ih sedam, Restart koalicija 3, a Domovinski pokret 3.  Za onaj jedan preostali, takozvani rubni mandat bore se tri liste (HDZ, Restart, Most), a najbliža mu je prema HRejtingu SDP-ova koalicija.

Rezultati 6. izborne jedinice

U 6. izbornoj jedinici na mandate, prema HRejtingu, sigurno mogu računati četiri liste, a smiješi se i petoj. Razlika između Restart koalicije i HDZ-a ovdje je točno 5% u korist Restarta.

SDP-ova lista predvođena Davorkom Vidovićem osvaja 29,4, a HDZ-ova na čelu s Davorom Božinovićem - 24,4% glasova. Domovinski pokret osvaja 11,7%, a prelazak praga u 6. izbornoj jedinici ima i Most s 5,7%. To znači da u Sabor ulazi i Nikola Grmoja

Šanse za mandat ima i koalicija 'Možemo'.

Prema D'Hondtovoj metodi preračunavanja glasova, 5 zastupnika imat će Restart, 4 HDZ, 2 koalicija oko Domovinskog pokreta i jedan Most. Za još dva takozvana rubna mandata bore se 4 liste (Restart, HDZ, DP, Možemo), ali najveću anketnu šansu da ih podijele imaju Restart i HDZ. 

Rezultati 7. izborne jedinice 

U ovoj izbornoj jedinici razlika između Restarta i HDZ-a je samo 2,2%.

Restart osvaja 28,6, HDZ 26,4%. Izborni prag prelazi još jedino Škorina lista koju ovdje predvodi bivši Mostov zastupnik i ministar Slaven Dobrović. Dobivaju točno 11%. Najbliže su pragu u 7. izbornoj jedinici stranke oko platforme Možemo. Trenutačno su na 4,6%.

Anketa potpuno iz igre za mandat ne isključuje ni Most (4,2%) ni koaliciju okupljenu oko Živog zida (4,0%) iako su ispod 4 i pol posto.

Po pet ih uzimaju Restart i HDZ, a dva su Škorina. Ona su dva još preostala mandata - rubna i na dohvatu čak pet lista (Restart, Možemo, HDZ, Most, ŽZ). No računica prema D'Hondtu pokazuje da su mu najbliže Restart i savez na platformi Možemo. 

Neodlučnih birača u šest dosad obrađenih izbornih jedinica u prosjeku je više od 11%. Najviše u 6. (14%), a najmanje u 5. izbornoj jedinici (8%).

 

Ključne riječi

Komentara 66

KO
KOMEntar
20:16 25.06.2020.

HDZ-SDP PROPAGANDA

OR
Orilogorilo
20:15 25.06.2020.

Po ovim deb anketama, hdz ima kao i prije 4 g kad skoro i nista desno nije ni postojalo. Ovo ni strumfeti ne bi prodali...

Avatar dado26
dado26
20:03 25.06.2020.

Glas za HDZ je glas za SDP. Glas za SDP je glas za HDZ & SDDS. Jeli nas čeka velika koalicija ako HDZ postane relativni pobjednik. Jedino glas za DP je glas za desnu koaliciju DPa i HDZa i branik da ne dođe do velike koalicije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije