Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presuda generalima

Horvatić: Zajednički zločinački pothvat izmislili su haaški suci

zeljko horvatic
Snježana Herek/VLM
29.04.2011.
u 22:11

Haaški sud je, tvrdi Horvatić, stvorio novo kazneno djelo koje do sada nije postojalo.

BEČ – „Teorija zajedničkog zločinačkog pothvata i međunarodno kazneno pravo – izazovi i kontroverze“, naziv je studije Akademije pravnih znanosti Republike Hrvatske koju je u četvrtak navečer u Hrvatskom centru u Beču predstavio predsjednik Akademije i najznačajniji hrvatski stručnjak svjetskog glasa za međunarodno kazneno pravo i kriminologiju, prof. dr. Željko Horvatić.

Predstavljanju Studije koju je organizirala Matica Hrvatska u Beču, povodom posljednjih presuda ad hoc Suda u Haagu bili su, uz brojne bečke i gradišćanske Hrvate nazočni hrvatski veleposlanik i konzul u Austriji Gordan Bakota i Branimir Lončar te stalni predstavnik RH pri OESS-u, UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, veleposlanik Neven Madey.

Prof. Horvatić je rekao da u principu nikada ne komentira nepravomoćnu presudu, ali da u slučaju prvostupanjske presude trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku i obrazloženja u pogledu konstrukcije „zajedničkog zločinačkog pothvata“ mora to učiniti jer je ona presedan i kao takva neprihvatljiva za hrvatsku državu i njene građane.

- Zajednički zločinački pothvat izmislili su haaški suci - istakao je prof. Horvatić dodavši da neistinama i izmišljotinama nema mjesta u tradicionalnom međunarodnom kaznenom pravu koje se temelji na pravnim činjenicama, istini i dokazima.

Prema njemu Haaški sud utemeljen Rezolucijom UN-a 1993. godine napravio je svoja pravila i presedane i ponaša se kako on želi, stvorivši svojom definicijom zajedničkog zločinačkog pothvata novo kazneno djelo koje do sada nije postojalo.

Pobrojavši desetak pravnih argumenata iz akademske Studije koje pravno obaraju konstrukciju ZZP-a u Haaškim optužnicama, napomenuo je kako „zajednički zločinački pothvat“ nije bio dijelom međunarodnog običajnog prava 1995. godine, u vrijeme kada su počinjena djela koja se optužnicama stavljaju na teret, pa je optužnica u suprotnosti, između ostalog, i s načelom krivnje kao jednim od temeljnih načela suvremenog kaznenog prava.

Podsjetio je da spor o legitimnosti ovog Suda koji može biti od značaja za konačnu presudu njegovog djelovanja i sadržaj presude koje donosi.

Na upit iz publike što sada dalje, prof. Horvatić je rekao da Hrvatska treba ustrajati u tome da sudjeluje u pokušaju obaranja teze o zajedničkom zločinačkom pothvatu koji se hrvatskim vlastima stavlja na teret s pravnog stajališta te nastojati da dobije status prijatelja suda (amicus curiae).

- To što je Hrvatskoj u vrijeme podizanja optužnica već jednom odbijeno da dobije status prijatelja ne znači, da joj to neće dopustiti u žalbenom postupku - ustvrdio je predsjednik Akademije pravnih znanosti RH, napomenuvši kako će presude Haaškog suda hrvatskim generalima biti i tema razgovora pri posjeti hrvatskog predsjednika Ive Josipovića Americi.

 

Komentara 23

SL
Slap
01:54 30.04.2011.

Vecina gradjana ex-jugoslavije smatra sud nepravednim i politickim sudom. Vecina ljudi je svijesna da je ovaj sud korisen za svacije (bjelosvjetske interese) i da ima jako malo veze sa zadovoljavanjem pravde zrtava rata. ( bile te zrtve iz 1991, 19955 ili 1999 i svejedno koje nacionalnosti). Ovaj sud je opcenito donio negativne rezultate za pomiranje medju narodima. Ovaj sud nije u interesu bilo koga na ovim prostorima. Ajmo se sada pitati tko ga podrzava i znati cemo istinu o tome u cijem interesu taj sud radi ( po mome misljenju taj sud je posluzio da opere ljagu nesposobnosti EU u ratovima 1991-1999) Ovaj sud je tu da opravda svo mesetarenje EU birokrata i da ocrni samo \"sve Balkance\" a da opravda one pijane nizozemce u Srebrenici, one Dance u Dvoru, Vance Owenovu podjelu BiH itd. Da je EU htio da rata ne bude, nebi ga ni bilo. To je istina koju EU hoce sakriti.

OB
-obrisani-
09:25 30.04.2011.

ZZP je mogao sudu prodati samo zločinački četnički um, koji i jest vršio agresiju kao ZZP, a zna se da da su takvi sudjelovali u pisanju te optužnice

LI
Lisnjak
11:27 30.04.2011.

e moji dragi komentatori, bolje bi bilo da vise razmisljate i pisete o tome, sto je sucima zanimljivije, mito ili istina. nesto, cega danas susrecemo na svakom koraku. i onda se mozemo i dalje samo cuditi. i od stranaca ocekivati milost i pravdu. puka naivnost. i nista drugo. bez madjionicara u vladi, u ovakva sarena vremena, nema uspjeha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije