Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
volim hodanje

Hodajte dnevno 30 min. i u 12 god. osigurajte si 1,5 g. zdravog života

'12.05.2012., Zagreb - Akcija Volim hodanje u Maksimiru.  Photo: Petar Glebov/PIXSELL'
Foto: 'Petar Glebov/PIXSELL'
1/6
Autor
Sonja Hoffman
12.05.2012.
u 20:29

Nakon Rijeke, Splita i Osijeka, danas se Plivinoj akciji "Volim hodanje" pridružili i Zagrepčani. Za kunu po kilometru hodalo se po Maksimiru, Bundeku, ali i centru grada.

Hodate li svakodnevno samo 30 minuta, u sljedećih 12 godina osigurat ćete si dodatnu godinu i pol zdravog života – poručio je predsjednik uprave Plive Matko Bolanča koji se u subotu i sam prihvatio hodanja kako bi se u sklopu Plivine akcije “Volim hodanje” prikupilo što više sredstava za uređenje infocentra u parku Medvednica. Akcija je prije četiri tjedna počela u Rijeci, a građani su za kunu po kilometru hodali i u Splitu i Osijeku. Sudeći prema prvim rezultatima, u tim je gradovima prikupljeno oko 150 tisuća kuna.

– Na redu je Zagreb, a očekujemo da ćemo prikupiti dodatnih 100 tisuća kuna – rekao je Bolanča.

Hodali i u središtu grada

Hodanje je jako zdravo, a hodati može gotovo svatko bez ulaganja u opremu i bez većih napora.

– Ono je zdravo i jednostavno, a prevenira nastanak bolesti i uzimanje lijekova – istaknuo je i dodao da je ova akcija već četvrta u nizu te da se nada kako će postati tradicionalna. Zagrepčani su tako danas tridesetak minuta hodali po Maksimiru, Bundeku, ali po centru grada od Zrinjevca do Glavnog kolodvora.

– Hodanje bi građani trebali osvijestiti kao jedan od najboljih oblika rekreacije – poručio je Bolanča.

Plivina će akcija, otkriva organizator, potrajati do kraja mjeseca jer Pliva će donirati i dodatnu kunu za svaku fotografiju hodanja koju građani objave na Facebooku.

A da bi se postigli maksimalni učinci rekreacijskoga hodanja, stručnjaci savjetuju: hodati treba najmanje 30 minuta većinu dana u tjednu.

Najbolje je postupno

Najbolje je, poručuju s Klinike za ortopediju KBC-a Zagreb, započeti s hodanjem pet dana u tjednu po 15 minuta, a potom tjedno produljivati vrijeme hodanja za pet minuta.

Hodom se zglobovi i stopala prvi prilagođavaju izvedenom pokretu, no prate ih skočni i koljenski zglobovi te oni kuka, zdjelica i kralježnica. Tijekom hodanja na kraju se pomiču i ruke pa je jasno da se rekreira cijelo tijelo.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
23:48 12.05.2012.

A ko ce dati pare za postole?

VI
vital
10:06 13.05.2012.

hodat ćeš ti i više kad ne radiš

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije