Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNATOČ DOŽIVOTNOJ KAZNI

Hoće li Perković (73) izdržavati još 10 ili 15 godina zatvora?

josip perković
Foto: Sven Hoppe/DPA/Pixsell
1/2
14.12.2018.
u 08:05

Kao pripadnik tajne službe u bivšoj državi u vrijeme komunizma sudjelovao u likvidaciji hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu danas treba donijeti odluku hoće li biti prihvaćeno da Josip Perković u Hrvatskoj izdržava doživotnu kaznu zatvora, na koju je osuđen u Njemačkoj jer je kao pripadnik tajne službe u bivšoj državi u vrijeme komunizma sudjelovao u likvidaciji hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine blizu Münchena. S obzirom na to da je jedan od uvjeta za izručenje Perkovića Njemačkoj temeljem europskog uhidbenog naloga prema odluci našeg Vrhovnog suda u siječnju 2014. bio da Perković “nakon pravomoćnosti odluke o kaznenoj sankciji bude vraćen u Republiku Hrvatsku radi izvršenja kaznene sankcije”, trebala je to biti rutinska, formalna odluka vijeća kojim predsjeda Ivan Turudić, sudac i predsjednik Županijskog suda u Zagrebu. Ali problem je što u nas nema doživotne kazne.

Neće izdržavati težu kaznu

Stoga je prvo pitanje na koje sudsko vijeće treba odgovoriti može li Josip Perković uopće izdržavati doživotnu kaznu. Oko toga nema nikakve dvojbe da nitko ne može izdržavati kaznu težu nego što se može izreći po hrvatskim zakonima. Prema našem Kaznenom zakonu najteža kazna koja se može izreći dugotrajna je kazna zatvora od 40 godina te iznimno za kaznena djela izvršena u stjecaju 50 godina zatvora. Dugotrajni zatvor može se izreći za “teško ubojstvo”, dok je za “ubojstvo” predviđena najteža moguća kazna od 20 godina zatvora.

Video - Suđenje Josipu Perkoviću u Njemačkoj

Perković je u Njemačkoj osuđen za pomaganje u ubojstvu Stjepana Đurekovića. Prema tomu, mogao bi izdržavati kaznu od najviše 20 godina zatvora. Međutim, tako je kad se njegov slučaj razmatra prema važećem Kaznenom zakonu. A prema zakonu koji je vrijedio u vrijeme ubojstva, najteža kazna bila je smrtna kazna, odnosno kazna od 20 godina zatvora koja se izricala samo kao zamjenska. A za “obične smrtnike” maksimalna je bila kazna od 15 godina zatvora. S obzirom na to da je smrtna kazna u nas ukinuta, to znači da je onda maksimalna kazna koja mu se mogla izreći bila kazna od 15 godina zatvora.

I u Njemačkoj 15 godina

Razlika od pet godina zatvora i za osobu puno mlađu od 73-godišnjeg Perkovića je ogromna. Za Županijski sud je pitanje koji zakon primijeniti, a za Perkovića hoće li u zatvoru uz izdržanih pet provesti još 10 ili 15 godina. Za Perkovićeva odvjetnika Antu Nobila, naravno, nema dvojbe da bi Perković trebao biti upućen na izdržavanje 15-godišnje kazne. S tim da uz ustavno načelo o primjeni blažeg zakona uvodi i dodatni, njemački kriterij, u kojem polazi od toga da je Perković, pojednostavljeno, od triju vrsta doživotne kazne zatvora u Njemačkoj osuđen za najblaži oblik.

– Iako je osuđen na doživotnu kaznu, faktički je osuđen na 15 godina zatvora jer je propisano da nakon izdržanih 15 godina osuđenik izlazi na slobodu s tim da sud mora o tomu odlučiti – protumačio je Nobilo.

Isto će vrijediti i za Zdravka Mustača s tim da se još ne zna hoće li njegov slučaj rješavati sud u Velikoj Gorici ili u Varaždinu, jer je potonji odlučivao i o izručenju.

VIDEO: Nadan Vidošević, bivši predsjednik HGK, pušten iz pritvora u Remetincu

Ključne riječi

Komentara 4

BA
barbaizamerike
09:33 14.12.2018.

Narod zeli Lustraciju

BS
@bserver
09:39 14.12.2018.

kad navale crvenokosi (anti) fašisti i partizani (oni koji još uzimaju mirovine), oni će biti momentalno na slobodi. A RTL će o tome objaviti veliku pobedničku reportažu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije