Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PONUDIO 5,8 MILIJUNA KUNA

Prihvaćene sve jamčevine osim Bandićeve

Milan Bandić
Foto: Grgur Žučko/pixsell
03.11.2014.
u 17:19

Čim na poseban račun suda sjedne iznos jamstava, pritvoreni mogu van

– Nemam nikakvih izjava – kazao je Marijan Hanžeković, jedan od branitelja gradonačelnika Milana Bandića, izlazeći danas iz zgrade zagrebačkog Županijskog suda gdje je održano ročište na kojem se raspravljalo o istražnom zatvoru za Bandića i još osmoricu osumnjičenika u aferi Agram.

USKOK najavio žalbe

Zagrebački gradonačelnik ponudio je jamčevinu za obranu sa slobode, a doznajemo da je riječ o nekretnini njegova prijatelja čija je vrijednost procijenjena na 5,8 milijuna kuna, no taj je prijedlog sudac istrage Zdenko Posavec odbio kao neosnovanu te je Bandiću određen istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela i mogućeg utjecaja na svjedoke. Ponuda nije sadržavala elaborat o procjeni vrijednosti nekretnine.

Što se tiče ostalih Bandićevih suokrivljenika, svima im je određen istražni zatvor koji će biti zamijenjen jamčevinama. Slobodan Ljubičić, šef zagrebačkog Holdinga, za obranu sa slobode ponudio je 2,4 milijuna kuna u gotovini, a već ranije podnio je ostavku na mjesto šefa Holdinga. Milijunsku jamčevinu ponudio je i Branko Mihaljević, vlasnik Bramgrada, koji je za obranu sa slobode dao 4,5 milijuna kuna, na koliko je procijenio kuću u kojoj stanuje. Što se tiče ostalih suosumnjičenika, Ivan Tolić ponudio je pola milijuna kuna, Vidoje Bulum 150.000 kuna, a preostali, Miljenko Benko, Filip Čulo, Željko Horvat, Zdenko Antunović po 100.000 kuna.

USKOK je najavio da će se žaliti na odluku suca istrage, a rok je za žalbe tri dana od trenutka kada prime rješenje suca istrage. Nakon toga bit će održana sjednica izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda koje će razmatrati žalbe. Ako jamčevine koje su na današnjem ročištu prihvaćene budu potvrđene, to znači da će svi osumnjičenici, osim Bandića, na slobodu izaći čim na poseban račun suda uplate iznos kojim su jamčili. Što se tiče Mihaljevića, on će na slobodu izaći nakon što sud upiše hipoteku na nekretninu kojom je jamčio. Cijela ta procedura vjerojatno neće biti okončana prije kraja ovog i početka idućeg tjedna, a svi oni koji uz jamstvo budu pušteni na slobodu, dobit će upozorenje suda kako se moraju ponašati. Drugim riječima, neće smjeti kontaktirati sa svjedocima, a ako prekrše odredbe jamstva, bit će vraćeni u Remetinec te će ostati bez onog čime su jamčili svoju obranu sa slobode.

Već ranije jamčevine su prihvaćene Petru Pripuzu, Ivanu Markusu i Miri Laci, a u njihovu slučaju riječ je o iznosima od 7,7 milijuna kuna, kolika je bila jamčevina za Pripuza, te po 100.000 kuna, koliko su jamčili Markus i Laco. Njih su trojica iz Remetinca puštena u petak, nakon što je izvanraspravno vijeće potvrdilo odluku suca istrage o jamčevinama te ukinulo raniju odluku o određivanju istražnog zatvora za Bandića i ostale. Ta odluka ukinuta je zbog formalno pravnih razloga, zbog čega je i bilo sazvano novo ročište.

270 svjedoka

Jamčevine koje su osumnjičenici u aferi Agram ponudili te koje planiraju uplatiti na račun suda u zbroju prelaze štetu koja se Bandiću i ostalima stavlja na teret. USKOK Bandića sumnjiči za štetu od oko 20 milijuna kuna, a u nastavku istrage predložio je ispitivanje 270 svjedoka. Dok ova posljednja odluka suca istrage postane pravomoćna, vjerojatno će proći i mjesec dana otkad je Bandić uhićen. Očekivati je da će USKOK nakon isteka roka od mjesec dana, na koliko je Bandiću određen istražni zatvor, tražiti produljenje istražnog zatvora, što znači da bi zagrebački gradonačelnik u pritvoru mogao biti i nekoliko mjeseci. Činjenica da mu je sud zasad odbio ponuđenu jamčevinu ne znači da je u nekom drugom trenutku on ne može ponovno ponuditi.

Komentara 97

Avatar TvojUjko
TvojUjko
16:07 03.11.2014.

Evo vec 14 dana samo vijesti o Bandicu i slicni njemu... o gospodarstvu nista, prolaze godine, raja odlazi, djeca prose hranu uciteljice po skolu, a nama su TOP vijesti Bandici i slicni. zivi uzas

ST
stefj
16:23 03.11.2014.

Ma, moš mislit neizvjesnosti. Hoće li Bandić van ili neće... Radije pišite o velebnim ekonomskim uspjesima ova vlade. Eh, čekajte, tako nešto ne postoji...

IV
Ivanhop
16:14 03.11.2014.

U ovoj cijeloj medijskoj histeriji oko uhićenja Bandića i ostalih, možda, dva, tri novinara i pravna stručnjaka u našim medijima su se usudila malo analizirati te optužnice po medijima, i to je sve jako klimavo od optužnica, najbolja mi je ova optužnica s zamjenom zemljišta gdje je dorh upetljan, vidi se da je netko nabrzinu naručio i selektivno sklepao te optužnice da se Bandića ponizi i naravno eliminira s političke scene. Sudac bi sve optužene trebao osloboditi jer su ovo partijske optužnice na kojima je radila Milanovićeva i Ostojićeva privatna policija (PNUSKOK). Nadam se da će njih kada spuše fotelje netko tako pročešljavati i poniziti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije