Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STOP RAZBIJAČIMA

Hitlerovi neonacisti u Njemačkoj uskoro će u ilegalu

'TO GO WITH AFP STORY BY Eloi ROUYER  (FILES) - Picture taken  on November 24, 2012 shows supporters of German far-right party NPD (National Democratic Party of Germany) holding placards reading 'No
AFP/Pixsell
07.12.2012.
u 23:00

U parlamentu: 
Ekstremna desnica kroji politički život u dvije njemačke savezne pokrajine.

Njemački hitlerovci morat će se uskoro preseliti u ilegalu! Nakon što su u srijedu ministri unutarnjih poslova svih njemačkih saveznih pokrajina zatražili zabranu neonacističke stranke NPD – Nacionaldemokratska partija Njemačke – njihov primjer slijedilo je i svih 16 premijera koji su se u četvrtak, također jednoglasno, založili da se djelovanje nasljednika Hitlerove stranke NSDAP – Nacionalsocijalistička radnička partija Njemačke – proglasi nelegalnim. Bilo bi to drugi put u njemačkoj povijesti da je zabranjena jedna politička stranka, nakon što je poslije 2. svjetskog rata u sklopu Nürnberškog procesa 1945. godine NSDAP proglašen zločinačkom organizacijom. .

Döner-ubojice

NPD je optužen za "agresivno-razbijačku" borbu protiv slobodnog demokratskog poretka u Njemačkoj i shvaća se kao legitimni nasljednik zabranjene Hitlerove nacističke stranke.

– Ovo je veliki dan za odgovornu demokraciju. Mi u Njemačkoj imamo povijesnu odgovornost i u tom kontekstu treba gledati našu odluku – komentirao je Holger Stahlknecht, ministar unutarnjih poslova Saske, pokrajine u kojoj je NPD parlamentarna stranka.

NPD je osnovan 1964. godine, kao desnoekstremna stranka s nacionalističkom, populističkom i revanšističkom ideologijom. I dok je u pokrajinama bivše Savezne Republike Njemačke nacistička stranka gotovo beznačajna (dobiva oko 1 posto glasova), NPD profitira u gospodarski nemoćnijim zemljama bivše Istočne Njemačke. Tako su, uz Sasku (5,6%), uspjeli ući i u parlament pokrajine Mecklenburg (6,0%). Ovo je drugi pokušaj zabrane NPD-a.

Najprije je vlada Gerharda Schrödera 2001. pokrenula akciju zabrane nacističke stranke, ali je Ustavni sud 18. ožujka 2003. poništio odluku Bundestaga i Saveznog vijeća, koji su zbog neustavnog djelovanja zatražili zabranu NPD-a. Ustavni sud svoju je odluku tada obrazložio proceduralnim pogreškama, a uopće nisu ocjenjivali ustavnost programa stranke. Naime, Ustavni je sud istaknuo da ima previše dokaza protiv NPD-a koje su prikupili agenti njemačkih tajnih službi koje su bile ubačene u nacističku stranku. Nakon te odluke Ustavnog suda NPD je povećao svoju popularnost u cijeloj Njemačkoj i od tog scenarija ponovno strahuje njemačka javnost.

Kampanja za drugi pokušaj da se zabrani NPD počela je prije dvije godine kada je otkriveno da je nekoliko njihovih članova sudjelovalo u likvidacijama useljenika, najviše Turaka – pa su prozvani "Döner-ubojice", aludirajući na najrašireniji biznis Turaka u Njemačkoj – pečenjarnice Döner-kebaba.

Kancelarka vidi rizik

Kancelarka Angela Merkel je, prema riječima glasnogovornika vlade, skeptična u vezi s drugim pokušajem zabrane NPD-a. "Kancelarka u tome vidi veliki rizik. Presudno će biti da se takav zahtjev tako pripremi da ima stvarnu šansu za uspjeh", priopćili su iz vlade.

>>Njemačka: Neonacisti s bakljama i maskama prošetali u čast Hitleru

Ključne riječi

Komentara 19

ST
stoka
23:54 07.12.2012.

Nisam radikal ali ove bih poslao na rad u Sibir.

AA
Aartur
08:13 08.12.2012.

Pokušaj zabrane toj marginalnoj stranci daje medijsku pažnju o kojoj bi inače mogli samo sanjati. Slično kao i 2003. kad se na tijekom suđenja otkrilo da je dobar dio članova NPD-a zapravo bio na platnom spisku države, kao špijuni koji su namjerno ubačeni među te ekstremiste kako bi mogli pravovremeno upozoriti policiju na eventualne terorističke akcije. Cijela operacija je zbog neefikasne birokracije izmakla kontroli, te su na kraju špijuni dojavljivali policiji podatke o drugim špijunima koji su se opet namjerno ponašali ekstremno agresivno, u nastojanju da vide tko će se među članstvom prikloniti nasilnoj frakciji unutar stranke. Predviđam da će i ovaj pokušaj zabrane završiti vrlo slično.

Avatar rajetin
rajetin
23:43 07.12.2012.

Demokracija podrazumijeva odgovornost - treba spriječiti širenje mržnje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije