Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Nismo jedini'

Traže odgodu ugradnje skupih bojlera: 'Ovaj problem imaju sve zemlje EU!'

Bojler
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
01.11.2018.
u 11:55

"Najčešći razlozi nemogućnosti zamjene su istek vijeka trajanja, neisplativost popravka i nemogućnost nabavke rezervnih dijelova bojlera te specifičnosti izgradnje dimnjaka koji nisu prilagođeni izmjenama bojlera bez dodatnih rekonstrukcija i sanacija"

Iako su propisi Europske komisije koji se odnose na ugradnju bojlera doneseni s ciljem smanjenja zagađenja okoliša, povećanja energetske učinkovitosti i manje potrošnje plina, direktiva koja zabranjuje ugradnju bilo kakvih drugih plinskih bojlera osim kondenzacijskih naišla je na neodobravanje zbog potencijalno visokih troškova ugradnje.

''Nismo jedini, ovo je problem s kojim se susreću sve zemlje EU. Na ovaj smo problem već upozoravali, a pokrenuta je i inicijativa za izmjenom Uredbe. Inicijativom se traži da se uvode iznimka za uređaje vrste C koji su prema Uredbi zabranjeni, barem u postojećim višestambenim zgradama na kojima je više takvih uređaja spojeno na zajednički dimnjak", napominje predsjednik Udruženja opskrbljivača i distributera plinom HGK Srećko Ezgeta.

''Najčešći razlozi nemogućnosti zamjene su istek vijeka trajanja, neisplativost popravka i nemogućnost nabavke rezervnih dijelova bojlera te specifičnosti izgradnje dimnjaka koji nisu prilagođeni izmjenama bojlera bez dodatnih rekonstrukcija i sanacija", pojasnio je Dejan Lončarić iz Grupacije Dimnjačara HGK, koja je prošle godine pokrenula radionice po županijskim komorama HGK upravo kako bi se potakla rasprava o ovoj problematici.

Nakon radionica pokrenuti su sastanci s nadležnim Ministarstvima te sa svim sudionicima plinskog lanca – distributeri plina, projektanti, ovlašteni plinoinstalateri, dimnjačari.

Uz Grupaciju dimnjačara, Udruženje opskrbljivača i distributera plinom HGK te Hrvatska stručna udruga za plin na ovu problematiku nastavili su upozoravati nadležne institucije. 

HGK će i dalje pratiti događanja i rješavanje navedene problematike te očekuje pozitivan odgovor EK na prilagodbu Uredbe tržištu. Ipak, to je samo privremeno rješenje. Jedno od mogućih dugotrajnih rješenja za koje se Komora zalaže je i sufinanciranje troškova ugradnje iz EU fondova.

>> Pogledajte video vizualizacije rotora u Remetincu

 

Ključne riječi

Komentara 18

AR
aristip
12:22 01.11.2018.

Ekipa koja je u zakon ugurala prisilnu ugradnju razdjelnika sada pokušava uvesti novi reket građanima !! Stvarno Hrvatska postaje carstvo prevaranata povezanih s HNS-om.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
12:02 01.11.2018.

hebala vas euroslavija...

Avatar Ronin
Ronin
13:05 01.11.2018.

Neko tu nekoga pravi budalom. U Hrvatskoj plinski bojleri te vrste zagađuju zrak, a u Njemačkoj imaš centralno i toplu vodu na loživo ulje koje po zimi troši kao blesavo i nikome ništa. Kako to?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije