Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lice s tjeralice

Hernadi ne smije iz Mađarske, mogu ga uhititi u 190 zemalja

hernadi, interpol (1)
Zeljko Lukunic/PIXSELL
04.10.2013.
u 11:43

Europski uhidbeni nalog vrijedi samo unutar EU, a Interpolova tjeralica u svim njegovim zemljama članicama pa i Mađarskoj

Budućnost "mađarskog nacionalnog interesa", kako su Mađari etiketirali Zsolta Tamasa Hernadija, glavnog čovjeka MOL-a, nakon što je za njim raspisana međunarodna tjeralica i europski uhidbeni nalog baš i ne izgleda sjajno. Jer prvi čovjek MOL-a u dogledno vrijeme neće moći napustiti Mađarsku a da ne riskira uhićenje. Naime, da je za njim raspisan samo europski uhidbeni nalog, Hernadijeva pozicija bila bi malo lakša jer on vrijedi samo na području zemalja koje su članice EU. Drugim riječima, Hernadi bi, primjerice, mogao doputovati u BiH ili Srbiju bez straha da će ga u tim zemljama uhititi na temelju hrvatskog europskog uhidbenog naloga. No činjenica da je njegovo lice završilo i na međunarodnoj Interpolovoj tjeralici za Hernadija je mnogo pogubnija jer ga na osnovi nje mogu uhititi policije svih zemlja koje su članice Interpola. A takvih je 190, uključujući već spomenute BiH i Srbiju.

S obzirom na sve to, bit će zanimljivo vidjeti što će se događati u slučaju Hernadi, to više što će mu novonastala situacija vrlo ograničenog kretanja zasigurno znatno otežati i obavljanje dosadašnjeg posla. Osim toga, zanimljivo će biti vidjeti i kakav će stav prema svemu zauzeti mađarska policija s obzirom na to da je i Mađarska članica Interpola te je i tamošnja policija obvezna postupati po zahtjevima Interpola za uhićenje osoba koje su završile na crvenim tjeralicama. Kada bi Hernadi pak bio uhićen po tjeralici u Mađarskoj, što je po svemu dosad viđenom malo vjerojatno, po izručenju Hrvatskoj bio bi smješten u Remetinec jer mu je određen istražni zatvor zbog opasnosti od bijega.

>> 'Hrvatska nije nikada Mađarskoj ustupila progon Hernadija'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije