Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potresom pogođeno područje

HEP otpisao 80 milijuna kuna za struju, HAC 30 milijuna cestarine

Dolazak vlaka na peron sisačkog Željezničkog kolodvora
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
25.12.2021.
u 10:43

I ubuduće besplatno autocestom i vlakom na potresom pogođenom području Banovine, za stradale i dalje nema naplate RTV pristojbe i električne energije

Vlada je na današnjoj sjednici produljila svoje odluke odnosno zaključke o besplatnom korištenju autoceste Zagreb - Sisak, te o otpisu potraživanja naknada za električnu i toplinsku energiju isporučenu kupcima na potresom pogođenom području Banovine. Produljeno je i oslobađanje od plaćanja RTV pretplate na tom području, kao i besplatno korištenje prijevoza vlakom. Sve navedeno bilo je na snazi tijekom cijele 2021., a sad je produljeno na još šest mjeseci, s mogućnošću dodatnog produljenja.

Lekenik - Sisak prioritet

Hrvatske autoceste prestale su naplaćivati cestarinu na autocesti Zagreb - Sisak isti dan kad je Banovinu pogodio razoran potres, 29. prosinca 2020., a radi olakšanja prolaska hitnih službi, prijevoza pomoći i zbrinjavanja stanovništva pogođenog potresom na području Sisačko-moslavačke županije. U godinu dana, točnije na 21. prosinca 2021., iznos nenaplaćene cestarine iznosio je 29,505.802 kune s PDV-om. Prema podacima HAC-a, od početka primjene mjere do 30. lipnja 2022. taj izravni doprinos stanovništvu i gospodarstvu županije procjenjuje se na 44,59 milijuna kuna s PDV-om. Uz to, HAC odobrava besplatan prolazak za dostavu pomoći na ostalim autocestama i za građane diljem Hrvatske koji u osobnom aranžmanu organiziraju dostavu i prijevoz humanitarne pomoći i medicinske opreme vozilima koja na sebi nemaju vidljivo istaknute oznake Hrvatskog Crvenog križa. Ukupni iznos oslobođenih cestarina za vozila koja dostavljaju humanitarnu pomoć 21. prosinca 2021. iznosio je 2,223.909 kuna. U HAC-u ističu i da je dosad bez naknade izdano ukupno 50 suglasnosti za obavljanje izvanrednih prijevoza vozilima koja prevoze privremene stambene objekte za potresom pogođeno područje.

HAC je započeo i s ulaganjima u potresom pogođenu županiju, pa je tako početkom 2021. Vlada usvojila zaključak o dovršetku gradnje autoceste A11 Zagreb – Sisak, dionice Lekenik – Sisak i podržala ubrzavanje dovršetka te autoceste kao prioritetnog projekta za dugoročnu revitalizaciju područja županije. Postupak javnog nadmetanja za gradnju te dionice znatno su usporile žalbe. U HAC-u ističu da su postupci javnog nadmetanja i ugovaranja radova u završnoj fazi, a gradnja dionice bit će financirana bez kreditnog zaduživanja.

Vlada je zadužila HEP da i za sljedećih šest mjeseci, a u svrhu sanacije štete na potresom pogođenim područjima, krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo stradalima u potresu na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije otpiše potraživanja nastala priključenjem zamjenskog objekta na elektroenergetsku mrežu, te drugih potraživanja u visini jedinstvenog računa za isporučenu električnu energiju za potrošnu toplu vodu, uključivo troškove za distribuciju i prijenos električne energije, odnosno distribuciju toplinske energije za potrošnu toplu vodu s pripadajućim naknadama te troškove za distribuciju i prijenos električne energije. Ministarstvo gospodarstva će pak tvrtkama E.ON i GEN-i nadoknaditi potraživanja za isporučenu električnu energiju u visini izdanih računa za sljedećih šest mjeseci krajnjim kupcima iz kategorije kućanstvo stradalih u potresu na području spomenutih županija osim naknade za korištenje elektroenergetske mreže. Ukupni trošak za ovu stavku za sljedećih šest mjeseci procijenjen je na iznos do 8 milijuna kuna.

HŽ-ovih 23,6 milijuna

U HEP-u navode da će na temelju popisa jedinica lokalne samouprave koji je utvrdio Stožer civilne zaštite RH sukladno zaključku Vlade RH, korisnicima i kupcima električne i toplinske energije, kategorije kućanstvo u gradovima Petrinji, Glini, Sisku i Hrvatskoj Kostajnici te općinama Lekenik, Sunja, Donji Kukuruzari, Majur, Dvor, Topusko, Gvozd, Jasenovac, Hrvatska Dubica, Martinska Ves, Pokupsko i Kravarsko, do kraja 2021. otpisati sva potraživanja za energiju i naknade za privremene električne priključke u iznosu većem od 80 milijuna kuna.

HŽ Putnički prijevoz i dalje će i do lipnja 2022. sljedeći nuditi besplatan prijevoz vlakom za stanovnike Sisačko-moslavčake županije. Izostali prihod HŽ PP-a za to razdoblje procjenjuje se na 12,4 milijuna kuna. U ovoj godini su HŽ PP-u zbog te mjere izostali prihodi u iznosu od 23,6 milijuna kuna.

Prema podacima HRT-a, ukupan otpis mjesečne pristojbe u 2021. za potresom stradala područja temeljem zaključaka Vlade RH izosi 17,524.000 kuna. A Vlada je danas zadužila i HRT da na potresom pogođenim područjima otpiše RTV pristojbu svim korisnicima koji ispunjavaju uvjete za to i u sljedećih šest mjeseci.

VIDEO COVID potvrde nisu protuustavne. Šeparović: Naložili smo da ubuduće Stožer mora obrazložiti svaku odluku

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije