Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HDZ: SDP osniva povjerenstvo o Đurekoviću suprotno zakonu

Zanimljivo je da prijedlog vladajućih nije potpisao predsjednik Sabora Josip Leko
04. listopada 2013. u 14:37 0 komentara 45 prikaza
davorin horvat
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sabor je na dnevni red uvrstio Prijedlog odluke o osnivanju istražnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica vezanih uz ubojstvo Stjepana Đurekovića, koje je u jeku sukoba s potpredsjednicom EK Viviane Reding najavio premijer Zoran Milanović. Uzalud su HDZ-ovi zastupnici upozoravali da se osnivanjem takvog povjerenstva krši Zakon o istražnim povjerenstvima, vladajući su ostali čvrsti u svom naumu, a usput su i odbili prijedlog HDZ-a o osnivanju povjerenstva koje bi se bavilo komunističkim zločinima.

- Pa barem bi parlament trebao raditi zakonito. Članak 4. Zakona o istražnim povjerenstvima jasno kaže da se povjerenstvo ne može osnovati za pitanja o kojima je pokrenut sudbeni postupak. Vladajući akrobacijama i pravnim smicalicama žele osigurati da se Josipa Perkovića ne izruči. Vi kršite zakone i osnivate povjerenstva koja nisu po zakonu - govorio je Davorin Mlakar.

Protiv Perkovića se, naime, vodi sudski postupak u Njemačkoj i na temelju tamo izdane tjeralice ta zemlja traži njegovo izručenje putem europskog uhidbenog naloga. Mlakar je dodao i da vladajući vrše pritisak na pravosuđe da ono sudi kako njima odgovara te je apelirao da ne nameću politiku pravosudnoj vlasti.

>> Izmjene 'lex Perković' izglasane u Saboru!

U prijedlogu SDP-a, kojeg je potpisalo 50 njihovih zastupnika, a zanimljivo je da ga nije potpisao predsjednik Sabora Josip Leko koji je nedavno izjavio da je osnivanje povjerenstva besmislica, piše kako bi se ono trebalo baviti okolnostima pod kojima je počinjeno ubojstvo te razlozima zašto u Hrvatskoj nisu pokretani odgovarajući postupci i jesu li organizatori bili štićeni od progona i tko ih je štitio.

Cilj osnivanja povjerenstva nije skriven, i premijer je već u nekoliko navrata dao do znanja da se želi ispitati uloga predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, koji je bio ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije. Ako će vladajući ignorirati upozorenja HDZ-a o kršenju zakona i osnovati povjerenstvo uz argument da se sudski postupak ne vodi u Hrvatskoj nego u Njemačkoj, ono bi ipak moralo prestati s radom ako uspiju promijeniti Ustav i pokrenuti postupak protiv Perkovića na hrvatskom sudu. Naime, zakon kaže i da povjerenstvo mora odmah prestati s radom ako se u međuvremenu pokrene sudski postupak o pitanju kojim se ono bavi.

>> Što je Perković rekao: Smatrali smo da je Đureković terorist

Prates samo jedan od sudionika ubojstva

Prates samo jedan od sudionika ubojstva

U tekstu prijedloga navodi se kako je zbog Đurekovićeva ubojstva na doživotnu kaznu osuđen Krunoslav Prates 2008. godine presudom Višeg zemaljskog suda u Münchenu. Napominje se kako iz presude proizlazi da je Krunoslav Prates bio samo jedan od sudionika ubojstva, da on nije organizirao ni izvršio samo ubojstvo, već je tek svojim djelovanjem omogućio počiniteljima izvršenje ubojstva i kasniji bijeg.

Dalje se navodi kako iz presude proizlazi i da nije poznato tko su bili sami izvršitelji ubojstva, da je ubojstvo posljedica odluka tadašnjeg hrvatskog i jugoslavenskog političkog vrha, te kako su osobe koje su sudjelovale u ubojstvu vršile visoke javne dužnosti u RH.

"Cilj rada ovoga istražnog povjerenstva je utvrditi relevantne činjenice vezane uz ubojstvo Stjepana Đurekovića, a posebno one koje se tiču motiva toga kaznenog djela, njegovog naručitelja i izvršitelja toga djela", navodi se u prijedlogu.

Osim samog ubojstva, predlaže se da se istraži i zašto protiv osumnjičenika nisu pokretani postupci te jesu li počinitelji i organizatori toga, ali i sličnih političkih ubojstava, bili štićeni i tko ih je štitio. (ba/VLM)

Karlovac: Zbog transporta covid pozitivnih osoba Hitnoj pomoći za 80 posto povečan broj intervencija
REFORMA ZDRAVSTVA
Prijedlozi stručnjaka: Participacija do 4000 kn, porez na cigarete, naplata nehitnog prijma...
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.