Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Regionalizacija

HDZ-ovi vijećnici zatražili ostavku župana Posavca zbog izjava o 'odcjepljenju Međimurja'

Matija Posavec
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
10.12.2015.
u 14:11

Posavec: Sigurno nisam ni na koji način htio narušiti jedinstvenost i nedjeljivost Hrvatske kao države

Sjednicu Skupštine Međimurske županije danas je napustilo osmero vijećnika oporbene koalicije HDZ-a, HDS-a i HSP-a zbog, kako su naglasili, skandalozne izjave HNS-ova župana Matije Posavca, koji je lokalnim tjednicima izjavio da će – ako Međimurje izgubi status županija i bude dio neke veće regije – tražiti odcjepljenje.

Šestorica vijećnika HDZ-a predvođena Darkom Horvatom te po jedan vijećnik HDS-a i HSP-a napustili su sjednicu Županijske skupštinu kao klub oporbenih vijećnika na poziv Horvata, predsjednika međimurskog HDZ-a. 

Horvat je, naime, na aktualnom satu Županijske skupštine reagirao na intervju međimurskog župana u Međimurskim novinama prije desetak dana, u kojem se župan Matija Posavec usprotivio mogućnosti teritorijalnog preustroja Hrvatske uz izjavu: "Prije ću zatražiti odcjepljenje od Hrvatske nego dopustiti teritorijalni preustroj u kojem bi se Međimurje utopilo u druge regije ili u Varaždinsko-bjelovarsku." Prijedloge za regionalizaciju Posavec je ocijenio proizvoljnim idejama, rekavši da Međimurje vidi samo kao zasebnu jedinicu lokalne samouprave unutar ili izvan Hrvatske.

Horvat je ocijenio da se župan Posavec postavio iznad Hrvatskog sabora. Podsjetio ga je na ustavnu odredbu o jedinstvenosti i nedjeljivosti Hrvatske i na elemente kaznenog djela zbog izjava o odcjepljenju. Izjavu župana Posavca nazvao je protuustavnim i protudomoljubnim djelovanjem te je upitao kako to da u hrvatskoj javnosti nema reakcija na tu izjavu.

Ispred kluba oporbenih vijećnika zbog, kako je kazao, težine izrečenih županovih riječi, pozvao je na napuštanje sjednice, a vijećnici oporbe nakon aktualnog sata otišli su sa Skupštine. 

Župan Posavec: nisam htio narušiti jedinstvenost i nedjeljivost Hrvatske kao države

Na ta prozivanja međimurski župan Posavec odgovorio je za govornicom u nastavku Županijske skupštine bez nazočnosti oporbe, rekavši, uz ostalo, kako je upravo opcija koju zagovora Horvat bila ta koja je usadila svijest u Hrvatskoj o Međimurju s onom izjavom: Hrvatska je od Jadrana do Drave. 

– Upravo zbog te izjave niz godina postojao je taj kompleks u našem narodu da smo mi drukčiji od drugih. Mi cijelo vrijeme zadnjih godina govorimo o posebnosti i ponosu Međimurja – kazao je Posavec.

– Ako se bilo tko zbog moje poruke uvrijedio, ja mu se ispričavam – rekao je župan Posavec. – Ali – dodao je – puno toga što se govori o teritorijalnom ustroju govori se bez veze, bez analitičke podloge, bez koraka što dalje, pogotovo ove zadnje teze da Međimurje mora biti dio Varaždinsko-bjelovarske regije itd.

Istaknuo je da nije dobro baviti se takvim teritorijalnim ustrojem.

– Dobro poznajem zakone i Ustav i sigurno nisam ni na koji način htio narušiti jedinstvenost i nedjeljivost Hrvatske kao države – ustvrdio je Posavec. Također je kazao da je njegova poruka bila "karikirana poruka; upravo da se zadrži ta svijest u cijeloj Hrvatskoj da produktivnost, rezultati ovih ljudi, javnog sektora i svega ovoga što radimo u Međimurju budu primjer cijeloj Hrvatskoj".

Prema tome – dodao je – ne treba se nitko bojati da ću ja povesti revoluciju u Međimurju, već sam se u kontekstu razgovora o teritorijalnom ustroju izrazio težom riječju, ali bez zle namjere. Ako me se proziva da zbog toga moram ići pet godina u zatvor, O. K., ni to nije kraj svijeta – poručio je župan Matija Posavec.

30.000 kvadrata u gospodarskoj zoni prodano tvrtki LTH Alucast 

Skupština Međimurske županije u krnjem je sastavu, bez oporbe,  usvojila rebalans proračuna za ovu i prijedlog proračuna za sljedeću godinu. Iznos najvažnijeg županijskog dokumenta za sljedeću godinu planiran je u visini 251 milijun kuna.

Župan Posavec najavio je kako će u 2016. oko 89 milijuna biti usmjereno za kapitalne investicije. 

Vijećnici su potvrdili prodaju nekretnina u vlasništvu Međimurske županije – 30.000 kvadrata na području prostora bivše čakovečke vojarne, a danas gospodarske zone "Poslovni park Međimurje", prodano je tvrtki LTH Alucast iz Čakovca u slovenskom vlasništvu za 670.000 eura.

LTH Castings ima sjedište u Škofjoj Loki, a u vlasništvu su joj i dvije tvrtke iz Benkovca i Ohrida. Zapošljava 2300 ljudi, a proizvodi odljeve za Audi, Daimler, BMX, Anvis i druge tvrtke. Prošle godine prihodovala je 197 milijuna eura.

>> Matija Posavec (34): Ja šef HNS-a? Nije isključeno

>> Matija Posavec (HNS) s 33 godine postao međimurski župan!

Komentara 52

MO
mobitel20
14:29 10.12.2015.

Ma kakav je krimen u ovoj okupiranoj zemljici javno prijetiti odcjepljenjem ?! Pa to je pozeljno..Europa bez granica,Europa regija,Europa bez vjere...Ilcic je drzavni "problem" , a ne Posavec;Radin,Sponza,Frljic, Jovanovic,Milanovic,Pusici.

Avatar imotska115
imotska115
14:30 10.12.2015.

I on prica da nije mislio na odcijepljenje, i vec je prodao dio Hrvatske strancima. Sramota od ovih HNS-ca. Za lovu prodaju svoju mater.

PA
pukovnik.aureliano
14:27 10.12.2015.

ja predlažem da se Zagreb odvoji od Hrvatske , mi ionako imamo najviše industrije i največe prihode .. npr. grad ZG uplačuje šest (6) puta više u državni proračun od cijele Istarske Županije , koja se stalno nešto duri ii puše kako oni hrane cijelu Hrvatsku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije